Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti U SARAJEVU ODRŽAN ZAVRŠNI SASTANAK ‘’LOKALNOG PARTNERSTVA ZA ZAPOŠLJAVANJE U BIH’’- POTPISAN MEMORANDUM O ZAJEDNIČKOJ SARADNJI U CILJU UMREŽAVANJA LEP-ova
U SARAJEVU ODRŽAN ZAVRŠNI SASTANAK ‘’LOKALNOG PARTNERSTVA ZA ZAPOŠLJAVANJE U BIH’’- POTPISAN MEMORANDUM O ZAJEDNIČKOJ SARADNJI U CILJU UMREŽAVANJA LEP-ova PDF Ispis E-mail

.04.2019.

 

Projekat ‘’Lokalna partnerstva za zapošljavanje u BiH’’ u kojem je učestvovao i Grad Goražde tokom prethodne tri godine uspješno je implementiran i u našoj lokalnoj zajednici. Tim povodom danas je u Sarajevu u hotelu Swissotel održan završni sastanak svih učesnika ovog projekta.

Ovim promotivnim završnim događajem zaključuje se pomenuti projekat čiju realizaciju je podržala EU u iznosu od 4 miliona eura. U protekle tri godine  Međunarodna organizacija rada je pratila 19 lokalnih partnerstava za zapošljavanje koji su doprinijeli kreiranju i uvođenju novih aktivnih mjera na tržištu rada u 27 lokalnih zajednica u BiH,čime su obezbjedili prekvalifikacije preko 1600 osoba od kojih je više od 500 dobilo zaposlenje.

Prisutnima su se na početku, između ostalih, obratili i NJ.E. Lars Wigemark, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, te dr. Markus Pilgrim, direktor Tima za tehničku podršku dostojanstvenog rada Kancelarija MOR-a za Centralnu i Istočnu Evropu koji su govorili o značaju i važnost projekta.

Završni sastanak je prilika za promoviranje uspostavljenih lokalnih partnerstava kao i za naglašavanje značaja razvoja dijaloga na lokalnom nivou kao preduslova za donošenje politika zapošljavanja, koje su zasnovane na realnim potrebama tržišta i stvarnim kapacitetima u lokalnoj zajednici.

Na kraju sastanka u Sarajevu organizovano je potpisivanje zajedničkog Memoranduma o saradnji u cilju umrežavanja LEP-ova iz BiH.Kada je riječ o provedbi ovog projekta u našoj lokalnoj zajednici ovaj projekat je i formalizovan potpisivanjem Sporazuma o lokalnom partnerstvu Grada Goražde kroz ILO projekat formalizovano Lokalno partnerstvo za zapošljavnje Grada Goražda.  Sporazum su potpisali svi partneri koji učestvuju u ovom projektu, a  u ime Grada Goražda Sporazum je potpisao gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović.

Formalizacija lokalnog partnerstva za zapošljavanje u našem gradu i potpisivanje Sporazuma o partnerstvu definisana je na osnovu generalno ustanovljenih potreba za bližom saradnjom s ciljem potpore ekonomskom i društvenom razvoju i praktične potrebe za stvaranjem mogućnosti za zapošljavanje, te potrebe zajedničkog informisanja, kao i harmonizacije razvojnih incijativa,  programa i aktivnosti.

Sporazumom o partnerstvu regulisana su međusobna prava i obaveze, strateška uloga i pravci zajedničkog djelovanja. Formalizacija lokalnog partnerstva za zapošljavanje Grada Goražde i potpisivanje Sporazuma o partnerstvu  je organizovana u okviru projekta „Uspostavljanje efikasnih načina participacije relevantnih aktera u procesu obrazovanja odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja“ kojeg je finansirala Evropska unija, a partnerstvo su implementirali Grad Goražde u saradnji sa Udruženjem ALDI Goražde, JU Služba za zapošljavanje BPK Goražde, JU SSŠ, Džemal Bijedić, Privrednom komorom BPK Goražde,  Udruženjem poslodavaca BPK Goražde,  te privredna društvima  "Bekto Precisa" doo Goražde i "Emka Bosnia”, doo Goražde.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje BPK Goražde je jedno od 19 uspostavljenih u zemlji u okviru projekta ”Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini”, kojeg je Evropska unija finansirala s 4 milijuna eura, a provela ga je  Međunarodna organizacija rada (ILO).

55935263 2397617643622648 4346903041270611968 n

55935577 1100824163423132 2631566349620477952 n

 

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 12