Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Održana 5.redovna sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde
Održana 5.redovna sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde PDF Ispis E-mail

31.05.2019.

 

Stvaranje uslova za privredni rast zadatak je svih relevantnih

institucija i njihovih predstavnika na području BPK Goražde

 

Danas je održana 5. redovna sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća Bosansko-podrinjskog kantona Goražde kojoj su po prvi put prisustvovali predstavnici iz novog saziva Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, na čelu s premijerkom Aidom Obućom.

Premijerka kantona i ministar za privredu Mensad Arnaut koji je ujedno i predsjedavajući Ekonomsko-socijalnog vijeća, upoznati su s radom i ciljevima Vijeća, s posebnim fokusom na njegove priorite u  ovoj godini.

Premijerka Aida Obuća istakla je da je Vlada, odmah nakon usvajanja, dostavila Ekonomsko-socijalnom vijeću Program rada Vlade i Ciljeve i politike Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za 2019. kako bi se Vijeće upoznalo s planovima Vlade za ovu godinu i iznijelo svoje primjedbe i sugestije koje će doprinijeti stvaranju boljih uvjeta za rad radnika i poslodavca, te stvaranju boljeg poslovnog ambijenta na području ovog kantona.

Prema njenim riječima, Vlada će u implementaciji svojih ciljeva i politika tražiti podršku poslodavaca i sindikata, ali i svih relevantnih čimbenika koji utječu na razvoj Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. S tim u vezi, ona je istakla da je danas razgovarano o tome  koji su to prioriteti u interesu poslodavaca na kojima će Vlada i Skupština raditi u ovoj godini.

– Ovdje se uglavnom govori o zakonima sa kojima će se ići u smislu smanjenja parafiskalnih zakona, rasterećenja prvirede, intervencije u Zakonu o šumama, Zakonu o komunalnim taksama i komunalnim djelatnostima i Zakonu o turizmu kao o jednom od bitnih zakona koji bi se trebao donijeti u 2019. godini, jer stanje u oblasti turizma na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde je zaista neuređeno i svi se trebamo angažovati da bismo to stanje popravili – kazala je premijerka.

Članovi Ekonomsko-socijalnog vijeća složili su se da pred svima u ovom procesu stoje brojni izazovi te je naglašena potreba za efikasnom saradnjom svih relevantnih predstavnika i institucija koji će raditi na kreiranju boljih poslovnih politika i pregovaranju boljih uvjeta za rad radnika.

Istaknuto je da je Vlada, s tim ciljem, planirala posjete privrednim subjektima na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

– Dogovorili smo da to bude posjeta cjelokupne Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, gdje bi se ministri u Vladi i predstavnici privrednih subjekata upoznali i rekli šta su to prioriteti na kojima trebamo i mi i oni raditi – kazala je premijerka Aida Obuća.

Predsjednica Udruženja poslodavaca Šejla Bojadžija istakla je da trenutni pokazatelji govore da je došlo do stagancije u razvoju privrede na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, zbog čega se što prije moraju poduzeti mjere koje će dovesti do poboljšanja uslova u privredi, kao i omogućavanja boljeg životnog standarda radnika i građana u ovom kantonu.

Nova sjednica Vijeća zakazana je već za 11.06.2019. godine.

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 32