Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Održana 50. redovna sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde
Održana 50. redovna sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde PDF Ispis E-mail

18.07.2019.

IMG 2546

Upravni odbor Udruženja poslodavaca BPK Goražde održao je 18.07.2019.godine 50. redovnu sjednicu, jedanaestu u novom sazivu, na kojoj se našlo 14 tačaka dnevnog reda.

Upravni odbor je nakon usvajanja Zapisnika sa predhodne sjednice razmatrao finansijski izvještaj Udruženja poslodavaca BPK Goražde za 6 mjeseci 2019.godine.

U nastavku sjednice Upravni odbor se upoznao sa aktivnostima između dvije sjednice, pri čemu je zaključeno da je bilo mnogo aktivnosti i pri čemu je zapažena uloga Udruženja poslodavaca u svim sferama društvenog života. Poseban akcenat je stavljen na posjetu Vlade BPK Goražde privrednim subjektima i o tome se posebno razgovaralo.

Glavna tačka dnevnog reda bila je inicijativa „20+5+6“ koju je pokrenulo Udruženje poslodavaca FBIH i koja za cilj ima donošenje 20 zakonskih propisa po redovnoj proceduri iz oblasti javnih prihoda, privrede, rada i zapošljavanje i zdravstva, te 5 zakona po skraćenoj proceduri od kojih se posebno izdvaja izmjena zakona o zdravtsvenom osiguranju u kojem se predviđa smanjenje obaveze plaćanja poslodavca za privremenu spriječenost za rad sa 42 na 15 dana, te zakona o profesionalnoj rehabilitaciji u kojem se predviđa izmjena u dijelu da se poveća kvota sa 16 na 25 kada je u pitanju omjer obaveze uposlenja jedne invalidne osobe na broj radnika.

Postoji i 6 inicijativa o izmjenama poslovnika o radu Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta FBIH, kada je u pitanju uključenost socijalnih partnera na samim sjednicama, zatim izmjena Uredbe o procjeni donošenja određenih propisa i zahtjev za formiranje koordinacionog tijela za parafiskalne namete.

 

IMG 2547

 

Upravni odbor je podržao cijelu inicijativu i zaključeno je da se napiše dopis podrške, te poslanicima i delegatima sa područja BPK Goražde u Federalnom parlamentu da podrže ovu inicijativu.

Upravni odbor je primio k znanju informaciju o održanim sjednicama Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde između dvije sjednice na kojima se razgovaralo o Programu rada Vlade BPK Goražde i ciljevima i politika BPK Goražde za 2019.godinu.

Također, Upravni odbor je analizirao zajedničku sjednicu Upravnih odbora Udruženja poslodavaca, Privredne i Obrtničke komore BPK Goražde uz konstataciju da je sastanak dobro organizovan i pripremljen, uz zamjerku predstavnicima Vlasti BPK Goražde za neodazivanjem na sastanak.

Razgovaralo se i problematici sporog izvođenja građevinskih radova u užem jezgru grada uz konstataciju da je prihod privrednim subjektima u ulici „Kulina Bana“ opao za 50-70%, te su doneseni određeni zaključci.

Upravni odbor je informisan o apliciranom projektu prema Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta sa projektom „edukacija poslodavaca“.

Upravni odbor je razmatrao i informaciju Službe za zapošljavanje BPK Goražde o promjeni na evidenciji nezaposlenih osoba za period mart-juni 2019.godine.

Razmatrana je primjedba Udruženja poslodavaca FBIH o nacrtu Zakona o PDV-u, te je ista podržana.

IMG 2548

Na kraju sjednice Upravni odbor je razmotrio problematiku firme „Oniprom“, te u tom dijelu zaključio da se uputi apel prema Vladi BPK Goražde i Gradu Goražde da se ubrza proces riješavanja problema zgrade „Balkan“ i njihovih korisnika.

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 15