Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Konferencija o "Inicijativi 20+5+6" - Stanje i perspektive ekonomskog razvoja okupila preko 200 učesnika
Konferencija o "Inicijativi 20+5+6" - Stanje i perspektive ekonomskog razvoja okupila preko 200 učesnika PDF Ispis E-mail

04.09.2019.

04.09.2019-6

 

Konferencija "Inicijativa 20+5+6 - Stanje i perspektive ekonomskog razvoja" održana je u srijedu u Mostaru u organizaciji Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i Večernjeg lista, a pod pokroviteljstvom Izaslanstva Europske komisije u BiH.

U fokusu konferencije, koja je okupila više od 200 biznismena, predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti te međunarodnih organizacija, je "Inicijativa 20+5+6" koja predstavlja set prijedloga novih zakona, izmjena i dopuna postojećih zakona te izmjena i dopuna podzakonskih akata, s ciljem rasterećenja privrede i poboljšanja poslovnog ambijenta.

U uvodnom obraćanju, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović istakao je kako je današnja konferencija zapravo okupljanje oko jedne dobre ideje, ideje ekonomskog rasta i razvoja FBiH i BiH te povećanja životnog standarda građana i radnika, kazavši kako bh. društvo zaslužuje jedan bolji ambijent i jedan veći standard koji se zaista može napraviti.

04.09.2019.3

 

Uloga poslodavaca je, kako je dodao, da zauzme jedan partnerski odnos.

"Mi želimo preuzeti svoj dio tereta u ovom društvu, jedan partnerski odnos s Vladom, sa sindikatima i sa svim ostalim učesnicima procesa i naravno povećanje ekonomskog rasta i poboljšanje kompletnog ambijenta", ocijenio je Smailbegović.

Ciljevi ove čitave priče su, kako je kazao, rasterećenje privrede, što će značiti veće naplate javnih prihoda, smanjenje sive ekonomije u značajnoj mjeri povećanje investicija i podizanje konkurentne sposobnosti domaće privrede.

"Sigurni smo i da će svako ovo rasterećenje ili smanjenje ići u korist radnika", podcrtao je. 

04.09.2019.4

 

U okviru konferencije "Inicijativa 20+5+6 - Stanje i perspektive ekonomskog razvoja"  održana su dva panela. Prvi panel nosi naziv "Zašto je rasterećenje gospodarstva prioritet za rast i razvoj bh. društva?",  a o ovoj temi govorili su panelisti Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH, Miljenko Crnjac, direktor i vlasnik kompanije M.C.I. iz Širokog Brijega, Petar Ćorluka direktor i vlasnik kompanije Violeta Grude, Branimr Muidža, direktor Tvornice cementa Kakanj, Snježana Koepruner, direktorica kompanije GS-TMT Travnik i  Adem Hanić, direktor  TMD Group Gradačac.

Moderator ovog bio je Marin Ivanišević, vlasnik i direktor računovodstvene kuće Revicon.

"Sinergija kreatora ekonomskih politika – predstavnika vlasti i poslovne i međunarodne zajednice – u kreiranju povoljnijeg poslovnog ambijenta" na kojem su govorili panelisti Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Jelka Milićević, ministrica financija Federacije BiH, Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ-a i Khaldoun Sinno, otpravnik poslova Izaslanstva Europske unije u BiH. Moderator drugog panela bio je Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.

04.09.2019-1

 

Udruženje poslodavaca (UP) Federacije Bosne i Hercegovine radit će na značajnom povećanju minimalne plaće i proporcionalnom smanjenju opterećenja, zaključeno je na konferenciji "Inicijativa 20+5+6 - stanje i perspektive ekonomskog razvoja", koja je održana u srijedu u Mostaru u organizaciji UP-a FBiH i Večernjeg lista BiH, a pod pokroviteljstvom Izaslanstva Europske unije u BiH.

U radu konferencije sudjelovalo je više od 200 poslodavaca iz cijele BiH, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, akademske zajednice, sindikata i međunarodnih organizacija.

Sudionici su se suglasili da se što prije nastavi intenzivna komunikacija s Ministarstvom financija FBiH i Uredom premijera Federacije Bosne i Hercegovine u cilju osiguranja prohodnost zakonskih izmjena koje je predložilo Udruženje poslodavaca, a čiji je krajnji cilj rasterećenje gospodarstva.

"Relevantni pokazatelji govore o stalnom rastu javnih prihoda u posljednje četiri godine koji godišnje u prosjeku iznose oko sedam posto. No, od tog rasta javnih prihoda privreda konkretno do sada nije imala nikakve koristi. Zbog toga, kao poslodavci tražimo da se polovina sredstava ostvarenih rastom javnih prihoda vrati privredi, na način da se smanje stope doprinosa", poručio je predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović.

04.09.2019-2

 

Kada je u pitanju rasterećenje cijene rada, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je kako podržava tu inicijativu, ali ne po cijenu ugrožavanja socijalnih grupa, odnosno socijalnih fondova koji su, po njegovim riječima, tek stabilizirani.

"Kompromis smo već dogovorili, a ogleda se u sastanku poslodavaca, Ministarstva financija i Ureda premijera s ciljem otkrivanja što je to što može stati u definiciju neugrožavanja tih fondova", kazao je Novalić u izjavi za novinare.

Kada je minimalna plaća u pitanju, premijer je kazao kako misli da to uopće nije ni bitno te kako su i sami poslodavci danas rekli kako oni minimalnu plaću ne isplaćuju, osim možda knjigovodstveno.

"Povećanje minimalne plaće bit će prirodna posljedica ovog novog zakona, jer budući da neoporezive stavke ubacujemo u oporezive posljedica će biti da će minimalna plaća biti oko 600 maraka. Ipak, to nije efektivno povećanje minimalne plaće, to je samo pretvaranje nekih neoporezivih stavki u oporezive, a pravo povećanje minimalne plaće može ići s rastom produktivnosti, proizvodnje, prihoda u nekoj kompaniji i slično", kazao je premijer.

Istaknuo je kako su se poslodavci dotaknuli niza zakona u svojim opservacijama i većina njih je, kako je kazao, kozmetičke prirode.

"Poslodavci su kazali kako su četiri zakona njima ključna, a ja bih rekao kako su od ta četiri zapravo dva ključna. To su Zakon o dohotku i Zakon o doprinosima, ti zakoni su srce reforme", kazao je Novalić.

Federalna ministrica financija Jelka Milićević ustvrdila je kako je nerealan prijedlog Udruženja poslodavaca da se stopa doprinosa smanji na 26,5 posto.

"U našim uvjetima to je utopija, utopija je i za zemlje Europske unije. Doprinosi su isključivi prihod tri izvanproračunska fonda koji imaju svoje korisnike koji ni po kojoj osnovi ne mogu biti ugroženi, ne može biti ugrožena isplata umirovljenicima, ne mogu biti ugrožene zdravstvene ustanove, a samim tim i korisnici zdravstvene zaštite. Minimalna stopa koja je simulirana u Ministarstvu financija FBiH u ovom trenutku iznosi 33,5 posto", kazala je ministrica Milićević.

Dodala je kako će biti dobro ako ekonomski rast bude dozvoljavao upošljavanje većih kapaciteta, većeg broja ljudi, što bi značilo da postoji prostor za smanjenje stope doprinosa, ali po njenim riječima, ta stopa nikad neće biti tako nisko koliko traži Udruženje poslodavaca FBiH.

Ministrica je također kazala kako bi drugačiji način raspodjele, prikupljanja, odnosno kontrole PDV-a u Bosni i Hercegovini stvorio problem evazije prihoda od PDV-a.

"Sigurno postoji prostor kod određenih kategorija i ono što ja zagovaram je drukčiji pristup obračunu PDV-a kod obrtnika, jer se kod njih i sam prihod obračunava i prikazuje na drukčiji način. To je pitanje za koje mi svakako moramo postići konsenzus", kazala je Milićević.

04.09.2019-5

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 23