Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti U SKLOPU PROJEKTA PRO BUDUĆNOST ODRŽANA JE DISKUSIJA „NAŠI RAZGOVORI“
U SKLOPU PROJEKTA PRO BUDUĆNOST ODRŽANA JE DISKUSIJA „NAŠI RAZGOVORI“ PDF Ispis E-mail

13.09.2019.

 
 
U sklopu USAID-ovog Projekta (Američka agencija za međunarodni razvoj) PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) koji implementira Catholic Relief Services (CRS), u Velikoj sali Gradske uprave održana je diskusija  „Naši  razgovori“  na  temu  „Uloga  ekonomskog razvoja u izgradnji razumijevanja i povjerenja među građanima. 
 
Cilj „Naših razgovora“ je iznijeti pokazatelje ekonomskog razvoja u lokalnoj zajednici i otvorenosti tržišta  radne snage  u odnosu na  izgradnju  razumijevanja i povjerenja među građanima u smislu općeg utjecaja na međusobne odnose ljudi, te na uspostavu pozitivnijih društvenih odnosa na lokalnom nivou. „Naši razgovori“ dio su projekta Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) „PRO- Budućnost“, koji implementira Chatolic Relief Services (CRS) u saradnji sa Forumom građana Tuzle, Centrom za razvoj mladih Kult, Nansen dijalog centrom Mostar, Caritasom BiH i Helsinškim parlamentom građana Banja Luka.
 
Uvodničari  u  diskusiji  bili su  Nermin  Mujezinović - direktor  Prevent  Goražde  i  Dževad Terović - predsjednik Privredne komore Bosansko – podrinjskog kantona, uz moderaciju Vehida  Šehića -  predsjednika  Foruma  građana Tuzle. Prije samog početka gostima je dobrodošlicu poželio gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović, naglasivši još jednom važnost ovog Projekta, te da je Goražde primjer suživota i tolerancije. 
 
 
Govoreći o značaju samog projekta u izjavi za medije moderator  današnje diskusije Vehid Šehić je rekao – ''Zašto je ekonomija jako bitna, možda je najbolji primjer Goražde i zato smo uzeli Goražde zbog nekoliko kompanija koje su dale doprinos onome što je jako bitno, a to je ponovnoj izgradnji narušenog razumijevanja i povjerenja među ljudima. Zajednički rad u halama i drugim mjestima ljudi različitih nacionalnosti, s obzirom da je to danas dominantna karakteristika života u BiH. doprinosi razbijanju stereotipa, predrasuda jer svako kad se vrati u svoju sredinu imaće jednu sasvim drugačiju priču od one oficijelne i obrazovne koju imamo i koja nažalost dijeli ljude u BiH. Ekonomija je bitna a Goražde je primjer i meni je drago što su u Goraždu ekonomsku egzistenciju našli mnogi građani iz Foče, Novog Goražda, Čajniča i to otvara perspektivu kod novog obrazovnog programa kada je u pitanju prilagođavanje potrebama ekonomije a ne nekim drugim stvarima, te da školujemo ljude koji sutra neće imati posla i da trošimo pare za njihovu prekvalifikaciju. S druge strane ono što je za Goražde jako bitno jeste, to moram istaći, činjenica da ekonomski razvoj kada su upitanju lični dohodci nije sigurno na zadovljavajućem nivou.
 
Naš cilj jeste bio da pokažemo da se može kad se hoće ali to nije dovoljno jer vidimo da politika još uvijek čeka da neko drugi napravi ambijent, a oni moraju da naprave privredni i društveni ambijent za sigurna ulaganja i onda će kapital doći. Znači moramo  i mi nešto uraditi, ono što se kaže, mi moramo uraditi pripremne radove i onda će investitor doći, a pošto je privatni kapital u pitanju, privatnik dobro gleda gdje će ulagati. Goražde treba da bude poticaj drugim lokanim zajednicama prvo u ovoj regiji pa i dalje.''
 
Obzirom da su današnjim razgovorima prisustvovali i načelinik Općine Foča u FBiH Zijad Kunovac i načelnik Opštine Foča Radislav Mašić i oni su prilikom obraćanja istakli situaciju u svojim lokalnim zajednicama kada je upitanju ekonomski razvoj i izgradnja razumjevanja i povjerenja među građanima.
 
 
 
IMG_1675.JPGIMG_1681.JPGIMG_1684.JPG
 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 13