Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti ZAPOČELA 16.PRIVREDNO-KULTURNA MANIFESTACIJA „DANI JABUKE“ GORAŽDE 2019. Manifestaciju “Dane jabuke” otvorila premijerka BPK Goražde Aida Obuća
ZAPOČELA 16.PRIVREDNO-KULTURNA MANIFESTACIJA „DANI JABUKE“ GORAŽDE 2019. Manifestaciju “Dane jabuke” otvorila premijerka BPK Goražde Aida Obuća PDF Ispis E-mail

10.10.2019.

Manifestaciju “Dane jabuke” otvorila premijerka BPK Goražde Aida Obuća

U Goraždu je danas otvorena 16. privredno-kulturna manifestacija „Dani jabuke“ Goražde 2019.

Svečanoj ceremoniji otvaranja na platou ispred Gradske dvorane „Mirsad Hurić“ u Goraždu, uz veliki broj građana, prisustvovali su zvaničnici  izvršne i zakonodavne vlasti BPK Goražde i Federacije BiH, kao i susjednih gradova u Republici Srskoj.

Riječi dobrodošlice posjetiocima i učesnicima Sajma uputio je predsjednik Upravnog odbora Udruženja „Dani Jabuke“ Mirsad Hubanić.

Manifestaciju je otvorila premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća, a o  ulozi i značaju Sajma ovom prilikom, pored ministra za privredu BPK Goražde Mensada Arnauta i gradonačelnika Grada Goražde Muhameda Ramovića, govorili su prodekan za kvalitet Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta Sarajevo Almir Toroman, predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić te savjetnik federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Husnija Katić.

U svom obraćanju premijerka je naglasila specifičnost ove manifestacija iz razloga što pored izložbenog dijela ima i edukativni karakter.

„ Razgovara se o jako ozbiljnim temama i svim onim problemima u poljoprivredi i na kraju daje mogućnost da se prezentira ono čime smo se kroz historiju ponosili od Bečkog dvora, dvora u  Pešti i Istanbulu, a to je goraždanska jabuka. Jabuka je simbol zdravlja, a ovo je jedna zdrava okolina i jedna zdrava sredina koja ima dobre i vrijedne ljude. Meni je izrazita čast i zadovoljstvo što smo ove godine mogli u punom kapacitetu finansijski podržati ovaj sajam i mi ćemo to raditi, nadam se, i u narednoj godini. Ono što mi je drago istaći jeste što je danas na ovako lijepom i sunčanom danu više posjetitelja nego što je to bilo u ranijem periodu, što je dokaz da je kvalitet ovog sajma neupitan. Drago mi je što će izlagači s prostora BPK Goražde, ali i regije danas prezentirati svoje proizvode, a ovom prilikom pozivam sve da pomognemo poljoprivredne proizvođače na način što ćemo kupiti te njihove proizvode“-naglasila je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

U naredna tri dana, posjetioci Sajma će imati priliku vidjeti mnogo toga što je vezano za agrar, ali neke druge oblasti privređivanja. Osim izložbenog dijela, zainteresirani će imati priliku čuti stručna predavanja iz oblasti poljoprivrede, a pored izložbenog dijela posebnu pažnju zaslužuju događaji koji su već godinama dio ove manifestacije.

Riječ je o Kvizu znanja u kojem će učestvovati učenici 12 poljoprivrednih škola iz BiH, Srbije, Hrvatske i Makedonije.

Tu je i takmičenje „Jabuka u tradicionalnoj i savremenoj gastronomiji“ ugostiteljsko-turističkih škola iz BiH, Srbije i Hrvatske, u kojem će učešće uzeti dvadeset poljoprivrednih i ugostiteljskih škola.

Na manifestaciji po kojoj je Goražde postalo prepoznatljivo u cijelom regionu, učešće je uzelo oko 120 izlagača iz BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Ceremoniju svečanog otvaranja sajma „Dani jabuke“ u Goraždu svojim nastupom upotpunili su Hor Centra za kulturu Goražde i kulturno-umjetničko društvo „Vrelo“ iz Čajniča.

Pokrovitelj 16. privredno-kulturne manifestacije „Dani Jabuke“ su ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, Vlada BPK i Grad Goražde.

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 38