Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Parlament FBiH - U Federaciji BiH dvije nove upravne takse PDF Ispis E-mail

08.12.2017.

Dvije nove upravne takse bit će uvedene u Federaciji BiH osmog dana od objave Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o federalnim upravnim taksama i tarifi federalnih upravnih taksi u Službenim novinama Federacije BiH.

To je taksa za rješenje o prijemu državljanstva za osobe koja imaju status izbjeglice, koja iznosi 100 KM.

Druga je taksa za posebnu saglasnost za obavljanje poslova fizičke zaštite novčanih riznica, praćenje, osiguranje prijevoza novca i prijevoza novca, vrijednosnih papira i dragocjenosti, poslove zaštite pravnih osoba u čijoj strukturi kapitala Federacija ima vlasnički udio, kao i pravnih osoba koje proizvode, rabe i skladište radioaktivne tvari, eksploziv, nuklearno gorivo i otpatke te za ljude i okoliš druge opasne i štetne tvari, koja iznosi 30 KM.

Više...
 
U Sarajevu održan seminar u organizaciji ILO-a u okviru projekta „Lokalna partnerstva za zapošljavanje“ PDF Ispis E-mail

01.12.2017.

ilo 29.11.17-2

 

U okviru projekta „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini“ u Sarajevu je 29.i 30.11.2017.godine održan seminar, na kome se prvog dana razgovaralo o potrebama aktivnih tražitelja posla i kreiranje/primjena adekvatnih mjera, odnosno o tržištu rada – učesnicima na tržištu rada, ponudom i potražnjom i kontinuiranom traženju zanimanja.

Drugog dana se razgovaralo o potrebama tržišta rada na lokalnom nivou kao osnovi za kreiranje novih usluga za nezaposlene, odnosno o istraživanju lokalnog tržišta rada , strategiji zapošljavanja u lokalnoj zajednici.

Učesnici seminara su radili vježbe vezane za investiranje i otvaranje novih radnih mjesta u lokalnoj zajednici.

Govorilo se i o značaju poduzetništva za tržište rada, malim i srednjim preduzećima, poduzetništvu u lokalnim zajednicama, te o ulozi općine , lokalnih partnera u zapošjavanju, razvojnih agencija i dr.

Iz Goražda seminaru su prisustvovali predstavnici Udruženja poslodavaca BPK Goražde, Službe za zapošljavanje BPK Goražde i Aldi-a.

ilo 29.11.17

 

 
Zakoni o porezu na dohodak, o doprinosima i Zakon o porezu na dobit nisu u skladu sa Reformskom agendom PDF Ispis E-mail

28.11.2017.

UPFBiH: Predloženi zakoni ne dovode do rasterećenja privredeUPFBiH: Predloženi zakoni ne dovode do rasterećenja privrede

Predstavnici Udruženja poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine, izrazili su danas nezadovoljstvo novim zakonskim rješenjima o porezu na dohodak i dobit te doprinosima.

Ove zakone ponudila je Federalna vlada, ali poslodavci tvrde da odredbe zakona nisu u skladu s Reformskom agendom te da neće doprinijeti poboljšanju poslovnog ambijenta i povećanju stranih investicija, a u praksi će dođi i do blagog opterećenja privrednika.

Više...
 
Vlada FBiH usvojila informaciju o Registru pristojbi i naknada u Federaciji BiH PDF Ispis E-mail

 

 

Vlada FBiH je na 130.redovnoj sjednici održanoj 24.11.2017.godine usvojila informaciju o Registru pristojbi i naknada u Federaciji BiH s s pregledom daljnjih aktivnosti sa aspekta propisivanja jasnih načela za uvođenje, mijenjanje, eliminaciju i smanjenje pojedinih pristojbi i naknada. Također je usvojila i interaktivni Registar pristojbi i naknada koje pravne i fizičke osobe uplaćuju u FBiH sa Uputom za korištenje Registra, koji je izrađen na temelju Memoranduma o razumijevanju potpisanog između Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Vlade Federacije BiH.

Federalno ministarstvo financija će, uz tehničku podršku USAID-ovog projekta Reforme fiskalnog sektora (FAR), redovito ažurirati Registar na temelju obrazaca koji popunjavaju i dostavljaju predlagači propisa, odnosno obrađivači akata. Ovaj registar će biti objavljen na internetskoj stranici Federalnog ministarstva financija.

U narednom razdoblju će, uz tehničku podršku USAID FAR-a, Registar pristojbi i naknada biti preveden u web aplikaciju koja bi pojednostavila njegovo korištenje. Cilj cjelokupnog projekta je smanjenje broja parafiskalnih davanja u FBiH i poboljšanje poslovnog okruženja, a u skladu s dokumentima Vlade Federacije BiH “Koncept ekonomskog razvoja 2014. - 2018.” i “Ekonomski rast i zapošljavanje” i Programom rada Vlade za mandatni period 2015. - 2018. i podršku USAID-ovog projekta Reforme fiskalnog sektora.

Sam Registar je klasificiran po vrstama, zakonodavnom okviru, obvezniku uplate, pripadnosti, subjektima koji ih prikupljaju, obzirom na brojna tijela koja ih uvode i naplaćuju na federalnom, kantonalnom i općinskom nivou (ministarstva, agencije, zavodi, javna preduzeća i ostali budžetski korisnici).

 
Udruženje poslodavaca BPK Goražde prisustvovalo seminaru: „ Visokokvalitetno učenje temeljeno na radu“ u Sarajevu PDF Ispis E-mail

22.11.2017.

Copy of kka 22.11.17

22.11.2017.godine u Sarajevu u organizaciji „ Kultur kontakt  Austrija“  održan je seminar: „Visokokvalitetno učenje temeljeno na radu“ na kome su prisustvovali predstavnici Udruženja poslodavaca, obrazovnih institucija, služb za zapošljavanje, privrednih komora i drugih organizacija.

Seminar je održan u okviru projekta „ Jačanje javno-privatne sektorske  saradnje za visokokvalitetno srednje stručno obrazovanje“.

Osnova projekta  je poboljšanje komunikacije i razmjene informacija, te analiza izazova, nedostatka i potencijala saradnje  uz davanje preporuka za kreiranje zakonskog i društveno-ekonomskog okvira saradnje koja će rezultirati u obostranu  korist i privrede i obrazovnog sektora.

Prezentovan  je i priručnik  za efikasniju implementaciju individualnih modela učenja temeljenom na radu.

Ispred Udruženja poslodavaca BPK Goražde seminaru je prisustvovao sekretar Udruženja Adnan Bukva.

 

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 1 od 100

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Koji zakonski propis je najviše otežavao Vaše poslovanje u 2017.godini?
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 42