Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
U MINISTARSTVU ZA PRIVREDU POTPISANI UGOVORI ZA PODRŠKU PRIVATNIM PREDUZEĆIMA I PODUZETNICIMA ZA 2019. GODINU PDF Ispis E-mail

14.01.2020.

Za razvoj privatnog sektora obezbijeđena sredstva u iznosu

od 50.000 KM

 

Ministar za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Mensad Arnaut potpisao je danas ugovore sa privatnim poduzetnicima, korisnicima sredstava za sufinansiranje projekata po „Programu podrške privatnim preduzećima i poduzetnicima na području BPK Goražde“ za 2019.godinu.

Više...
 
U SKLOPU USAID PROJEKTA “DIASPORA INVEST” PODRŠKU DOBILI I GORAŽDANSKI ULAGAČI IZ DIJASPORE HOTEL FEJZIĆ I HUBJER D.O.O. PDF Ispis E-mail

19.12.2019.

 

Na obilježavanju Dana investicija dijaspore u sklopu USAID Projekta "Diaspora Invest", danas je u Swissotel u Sarajevu održana konferencija u sklopu koje su predstavljene kompanije kojima su odobrena sredstva putem Javnog poziv za dodjelu bespovratnih (grant) sredstava za povećanje investicija iz dijaspore i otvaranje novih radnih mjesta kroz neposredna ulaganja, prenos znanja i uvođenje novih tehnologija u Bosni i Hercegovini.

Više...
 
Održana 8.redovna sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde PDF Ispis E-mail

16.12.2019.

esv 16.12.19-1

Na početku sjednice razmatrana je Informacija o stanju industrijskih zona na području BPK Goražde. Generalan zaključak je da se trebaju razvijati i industrijske zone u preostale dvije lokalne zajednice, te iskoristiti sve moguće kapacitete za otvaranje novih industrijskih pogona. Zaključeno je da se trebaju i uređivati postojeće industrijske zone, te stvarati što bolje uslove za poslovanje unutar industrijskih zona.

U nastavku sjednice Ekonomsko-socijalno vijeće BPK Goražde razmatralo je Informaciju efektima i realizaciji kreditne linije sa „BBI“ bankom.

Zaključak je da je do sada odobren veliki broj kredita za privredne subjekte i obrtnike, da su sredstva veoma povoljna, te da je ostalo još sredstava na rapolaganju, kao i da Vlada BPK Goražde redovno isplaćuje subvenciju dijela profitne marže od 2%.

esv 16.12.19-2

 

Razmatrana je i informacija o stanju poljoprivrede i ruralne infrastrukture na području BPK Goražde.

Zaključak po ovoj tački dnevnog reda je da se treba uraditi analiza efekata ulaganja u poljoprivredu i ruralnu infrastrukturu, te stimulisati i one poljoprivrednike koji drže manji broj grla stoke, kako bi se stimulisala održivost ljudi koji žive na selu.

Ekonomsko-socijalno vijeće BPK Goražde je razmatralo Informaciju o dodjeljenim koncesijama i efektima od koncesija. Zaključak je da se nije zadovoljno sa iznosom koji je naplaćen od korištenja resursa koje su date putem koncesije, te da u narednom periodu treba voditi aktivnosti na iskorištenje rude gipsa na lokalitetu Presjeka, eksploataciju kamena na lokalitetu „Međugradi“, kao i druge potencijalne lokalitete.

Na kraju sjednice razmatran je i Finansijski plan Službe za zapošljavanje BPK Goražde za 2020.godinu, te su doneseni određeni zaključci u cilju bolje iskorištenosti srestava predviđenih za aktivnu politiku zapošljavanja.

esv 16.12.19-3

 
Održana četvrta edukacija na temu: „TOP PITANJA IZ OBLASTI POREZA NA DOHODAK, FISKALIZACIJE, PLATNOG PROMETA I RAČUNOVODSTVA“ PDF Ispis E-mail

10.12.2019.

edukacija 10.12.19-1

Udruženje poslodavaca BPK Goražde, u saradnji sa „Revicon“ d.o.o. Sarajevo održalo je četvrtu edukaciju na temu: „TOP PITANJA IZ OBLASTI POREZA NA DOHODAK, FISKALIZACIJE, PLATNOG PROMETA I RAČUNOVODSTVA“.

Edukacija je podjeljena na četiri dijela:

Prvi dio se odnosio na : TOP 10 PITANJA IZ OBLASTI POREZA NA DOHODAK I DOPRINOSA

•             Obaveza uplate doprinosa na neisplaćene plaće?

•             Osnovica za obračun doprinosa

•             Neobračunavanje raznih dodataka na plaću

•             Ne/samostalni rad: puni ili “mali” doprinosi?

•             Neoporeziva primanja zaposlenika

•             Šta jeste, a šta nije korist zaposlenika?

•             Upotreba službenog vozila u privatne svrhe

•             Isplate radnicima po osnovu sudskih presuda

•             Tretman raznih primanja direktora-menadžera

•            

Više...
 
EKONOMSKO-SOCIJALNO VIJEĆE BOSANSKO-PODRINJSKOG KANTONA GORAŽDE ODRŽALO JE SVOJU 7. REDOVNU SJEDNICU PDF Ispis E-mail

04.12.2019.

Razmatrana Inicijativa Udruženja poslodavaca o formiranju Koordinacionog tijela za parafiskalne namete

Na sjednici su, pored Programa rada Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za 2019.godinu, razmatrani nacrti Budžeta i Zakona o izvršenju budžeta BPK Goražde za 2019.godinu, nacrt Zakona o ugostiteljstvu FBiH te Inicijativa Udruženja poslodavaca o formiranju koordinacionog tijela za parafiskalne namete.

Kada je riječ o nacrtu Zakona o ugostiteljstvu FBiH, u organizaciji Ministarstva za privredu BPK Goražde,  održane  su javne rasprave, na kojim je bilo dosta primjedbi na pomenuti Zakon. I Ekonomsko-socijalno vijeće BPK Goražde je imalo određenih primjedbi na pomenuti zakon, te će na isti dostaviti svoje primjedbe Ministarstvu okoliša i turizma FBIH.

 Mi ćemo nastojati na neki način da smanjimo obavezu privrednim društvima, u cilju stvaranja povoljnijeg ambijenta za njihovo poslovanje što bi stvorilo uslove za ugodnije življenje na ovom prostoru. Koliko bi to uticalo na smanjenje budžeta, ostaje da se vidi , a Vlada će razmotriti mogućnosti na koji način će nadoknaditi ta sredstva. Na više sjednica raspravljamo o demografskoj slici društva,  ne samo u okviru sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća, na koji način da smanjimo odliv stanovništva sa ovih prostora , i mislim da bi upravo smanjenje parafiskalnih i fiskalnih nameta, što je  predložilo  Udruženje poslodavaca, bio dobar način da se zadrži stanovništvo u kantonu“- kazao je ministar za privredu BPK Goražde Mensad Arnaut.

 

Razmatran je i Nacrt Budžeta BPK Goražde za 2020.godinu, te je donesen određen zaključak o istom.

Na inicijativu Udruženja poslodavaca, donesen je zaključak da se formira Koordinaciono tijelo za parafiskalne namete, čija bi obaveza bila  između ostalog praćenje koliko bi smanjenje parafiskalnih nameta uticalo na smanjenje budžeta.

„U Kantonu Sarajevo i Unsko-sanskom kantonu već postoji takvo tijelo koje bi se sastojalo od predstavnika Udruženja poslodavaca, Ministarstva za  finansije, Ministarstva privrede i lokalnih zajednica na nivou kantona.  Naime, već postoji Registar parafiskalnih nameta na nivou Federacije BiH i na nivou kantona,  što bismo posebno ažurirali. Smanjenjem fiskalnih nameta privrednicima, smatramo da bi došlo do povećanja  plata u privredi, a te plate su upravo razlog iseljenja stanovništva sa ovih prostora“-ističe Adnan Bukva, član Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde.

04.12.19 esv

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 1 od 133

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 33