Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
IZMJENA ODLUKE O PROPISIVANJU MJERE NEPOSREDNE KONTROLE CIJENA PDF Ispis E-mail

09.04.2021.

Federalna vlada je danas izmijenila Odluku o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizode.

Kako je precizirano izmjenama, pravne i fizičke osobe obavezne su utvrditi i primjenjivati marže tako da one ne prelaze visinu marži tih proizvoda u procentualnom iznosu na dan 31.12.2020. godine.

Obaveza se odnosi na pšenično brašno i sve vrste hljeba od pšeničnog brašna, mlijeko i tekući jogurt 2,8 posto mliječne masti, svježa jaja, šećer kristal bijeli, so za ljudsku ishranu, rižu, tjesteninu, margarin i biljna mast, sve vrste svježeg mesa i ribe, mesne i riblje konzerve, jestivo suncokretovo ulje, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, deterdžent za veš u prahu, deterdžent za suđe tečni i sapun.

Razlog za izmjenu Odluke je optimizacija propisane mjere neposredne kontrole cijena radi postizanja neophodnog balansa između zaštite životnog standarda građana - kupaca i ekonomski održivog poslovanja proizvođača i trgovaca. Pri tome je naglasak na ekonomski održivom poslovanju malih trgovaca koji su konkurencijski inferiorniji u odnosu na velike.

Kako je obrazloženo, 31.12.2020. godine je određen kao datum koji je prethodio trećem valu pandemije i pogoršanju epidemiološke situacije u FBiH, od kada je i zabilježen i značajniji rast cijena.

Ranije propisana lista osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda reducirana je na ukupno 17 stavki, s tim da i dalje dovoljno široko obuhvaća pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode koji su najbitniji za zaštitu životnog standarda i ekonomskih interesa građana u FBiH.

Izmjenom Odluke se onemogućava ekonomski i društveno neodgovorno, odnosno spekulativno postupanje trgovaca u 2021. godini. Trgovci pad prometa neće moći kompenzirati podizanjem procentualnog iznosa visine marži u odnosu na 31.12.2020. godine. To znači, u slučaju da su trgovci primjenjivali navedenu praksu, sada će biti obavezni smanjiti cijene proizvoda s liste za nedozvoljeni uvećani procentualni iznos marži u odnosu na 31.12.2020. godine.

U obrazloženju je naglašeno da sektor trgovine upošljava više od 95.000 radnika i kad tome dodamo i domaću proizvodnju povezanu s proizvodima s liste, kao i članove njihovih obitelji, to u konačnici broji više od pola miliona građana, čiju egzistenciju i životni standard također treba zaštititi.

 
VLADA FBiH PROPISALA MJERE NEPOSREDNE KONTROLE CIJENA ZA OSNOVNE ŽIVOTNE NAMIRNICE I NAFTNE DERIVATE PDF Ispis E-mail

02.04.2021.

Vlada Federacije BiH je donijela Odluku o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode utvrđivanjem maksimalne marže, utvrdivši da postoje uslovi za propisivanje mjere neposredne kontrole cijena na području Federacije BiH.

Kao mjeru neposredne kontrole cijena Vlada je za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode propisala utvrđivanje maksimalne visine marži u trgovini.

Mjera se odnosi na proizvode u nadležnosti Federacije BiH, kantona, gradova i općina propisane odredbama Zakona o kontroli cijena, kao i na ostale životne namirnice i druge proizvode koje prodaju svi učesnici u lancu snabdijevanja, odnosno privredna društva i druge pravne i fizičke lica koja proizvode i obavljaju trgovinu na veliko i trgovinu na malo.

Pravne i fizičke osobe obavezne su utvrditi i primjenjivati marže tako da u veleprodaji ne prelaze maksimalnu visinu od šest posto i u maloprodaji maksimalnu visinu od osam posto na nabavnu cijenu.

Ova obaveza odnosi se na sve vrste brašna i hljeba, peciva i druge pekarski proizvodi od brašna žitarica, aktivni kvasac, mlijeko i mliječne prerađevine, jaja i proizvode od jaja, šećer, čaj, začine, so za ljudsku ishranu, rižu, tjesteninu, biljne i životinjske masnoće, sve vrste svježeg mesa, ribe i njihove prerađevine, sirće, mesne i riblje konzerve, jestivo ulje, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, prerađenu hranu na bazi žitarica i hranu za dojenčad i malu djecu, dodatke ishrani, dijetetske proizvode (uključujući proizvode bez glutena, te hranu za posebne medicinske potrebe.

Odlukom su obuhvaćeni i pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, higijenski ulošci, deterdženti za veš i za suđe, sapun, pasta za zube, toaletni papir, kao i sve vrste sjemenskog i sadnog materijala, sredstva za zaštitu zdravlјa bilјaka, stočna hrana i komponente za stočnu hranu i vještačko đubrivo.

Vrijednost popisanih zatečenih zaliha svih ovih proizvoda i obračun nabavne cijene vrši se u skladu s Međunarodnim računovodstvenim standardom koji se odnosi na zalihe.

Za realizaciju i nadzor nad provođenjem ove odluke zaduženi su federalna, kantonalna, gradskae i općinske tržišne inspekcije.

Odluka je donesena nakon što je premijer FBiH zadužio federalnog ministra trgovine da provede aktivnosti na analizi marži i načina formiranja cijena određenih artikala, te Vladi predloži Odluku o neposrednoj kontroli cijena, što je danas i učinjeno.

Vlada će putem nadležnog ministarstva nastaviti pratiti kretanje cijena i, ukoliko dođe do neprimjerenih i neopravdanih pomijeranja cijena, intervenisat će ponovo i zaštititi građane.

U obrazloženju Odluke je navedeno da je problem povećanja cijena u dominantnoj mjeri uzrokovan vanjskim faktorom, te je veoma bitno i da visine marži osnovnih životnih namirnica svedu na ekonomski opravdan nivo, primjeren ovoj veoma teškoj epidemiološkoj situaciji koja se reflektira na sve ekonomske, zdravstvene i socijalne sfere života. U biti to znači da marža trgovcu treba da osigura pozitivno poslovanje, ali nikako stjecanje ekstra profita i njegovo bogaćenje.

Utvrdivši da postoje uslovi za propisivanje mjere neposredne kontrole cijena na području FBiH, danas je Vlada FBiH donijela i Odluku kojim je za naftne derivate utvrdila maksimalne visine marži u trgovini (kalkulativne cijene).

Privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marže u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, onima koji obavljaju trgovine na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marže u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata.

Vlada FBiH će, u roku od 15 dana od njihovog stupanja na snagu, o ovim odlukama obavijestiti Parlament FBiH.

Odluke će biti objavljene u Službenim novinama FBiH sutra, petak, 2.04.2021., a stupaju na snagu naredni dan, tj. u subotu, 3.04.2021. godine.

 
Održana online edukacija u okviru projekta “Diverzifikacija ekonomske aktivnosti u ruralnim oblastima jugoistočne Evrope kroz razvoj lanca vrijednosti” PDF Ispis E-mail

29.03.2021.

sejo deljo 1

 

sejo deljo 2

 

PREZENTACIJA 

 "Izrada ovog Zbornika radova finansirana je u okviru  projekta “Diverzifikacija ekonomske aktivnosti u ruralnim oblastima jugoistočne Evrope kroz
razvoj lanca vrijednosti” koji sprovodi SWR RRD u partnerstvu sa GIZ.

 

 

 
Održana sjednica UO Udruženja poslodavaca FBiH PDF Ispis E-mail

23.03.2021.

Održana sjednica UO Udruženja poslodavaca FBiH

Održana sjednica UO Udruženja poslodavaca FBiH

Gost proširene sjednice Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH, održane 23. marta 2021. godine bio je profesor Vjekoslav Domljan koji je prezentovao analizu o minimalnoj plaći u FBiH, odnosno poređenje najniže plaće u FBiH sa najnižim plaćama u Europi i regionu u 2021. godini. Također, napravljena je i analiza "Šta povećanje najniže plaće u FBiH znači za javne prihode".

Udruženje poslodavaca FBiH zahtjeva i zagovara povećanje minimalne plaće, ali uz neophodno smanjenje stope doprinosa i poreza. Povećanja minimalne bruto plaće u FBiH, kako je predložilo Ministarstvo, izazvalo bi snažne negativne efekte, odnosno došlo bi do smanjenja zaposlenosti zbog otpuštanja radnika, realociranja radne snage iz formalnog u neformalni sektor, prigušene inflacije i slabljenja ino konkurentnost firmi. U predloženoj metodologija za obračun minimalne plaće Ministarstva finansija FBiH uzet je samo kriterij odnosa prema drugim plaćama, tj. 60 posto prosječne plate u FBiH, a nisu uzeti kriteriji kao što su produktivnost, nivo ekonomskog rasta, generalni nivo plata i troškovi života. Također, ne predviđaju se nikakvi izuzeci od minimalne plate (startupovi, firme u stečaju, pojedine djelatnosti, itd.), a što je predviđeno u brojnim zemljama, i razvijenim i nerazvijenim.

Analiza prof. Domljana je pokaza da je potrebno, kako bi se došlo do povećanja minimalne plaće, smanjiti opterećenje cijene rada i smanjiti disparitet između javnog i privatnog sektora, a rast minimalne plate prvenstveno treba osigurati uz porast produktivnosti i ekonomske efikasnosti.

Poslodavci su složni da se minimalna plaća treba povećati, ali uz neophodno smanjenje stopa doprinosa i  poreza, te da je potrebno ukazati na to da će prijedlog Ministarstva finansija FBiH donijeti više štete nego koristi, a da bi najviše štete nanijelo upravo onim radnicima kojima se nastoji pomoći. Tražit će se održavanje posebne sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH na kojoj bi se razgovaralo na ovu temu.

Na sjednici su članovi razmatrali i inicijativu UPFBiH za iskazivanje interesa za doniranje sredstava za nabavku vakcina protiv COVID-19. Predsjednik UPFBiH Adnan Smailbegović napomenuo je da su već mnogi poslodavci iskazali spremnost i zainteresovanost za učešće u ovakvoj vrsti aktivnosti, te je zaključeno da će Udruženje uputiti dopis Vladi FBiH i razmotriti poduzimanje daljih aktivnosti.

Pod tačkom raznom razgovarano je o mjerama neposredne kontrole cijena, ai razmatrano je i mišljenja Federalnog ministarstva finansija u vezi sa oporezivanjem dohotka realiziranog po osnovu prodaje udjela. Zaključeno je da će Udruženje poduzeti neophodne korake u rješavanju ovih problema.
 
Održan sastanak predstavnika firmi iz tri industrijske zone na području BPK Goražde PDF Ispis E-mail

22.03.2021.

20210320 103056

Na osnovu iznenadno donesene Naredbe Vlade BPK Goražde u petak 19.03.2021.godine u kasnim popodnevnim satima, a na zahtjev privrednih subjekata iz tri industrijske zone koje imaju najveći broj radnika, Udruženje poslodavaca BPK Goražde je održalo hitan sastanak sa privrednim subjektima iz ovih industrijskih zona koji su nosioci razvoja BPK Goražde, u cilju razmatranja donesene naredbe kako će se te mjere odraziti na poslovanje i izvršenje poslova.
Jednoglasno su doneseni slijedeći zaključci:
1. Nezadovoljni smo donošenjem Naredbe pred vikend a bez ranijih konsultacija sa poslodavcima nevodeći računa kakve će negativne posljedice imati na proces proizvodnje i izvršenje tekućih ugovora koji su u toku.
2. Ta nespremnost se ogleda u tome da će uvođenje online nastave u školama za posljedicu imati odsustvo velikog broja radnika koji nemogu ostaviti djecu bez nadzora.
Po procjenama ti će se brojevi kretati po 50 ili 60 radnika u većim privrednim subjektima iz jedne firme, što dovodi u pitanje uspješnost zacrtanih ciljeva i po ugovorima preuzetih obaveza.
3. Također, konstatovano je da se nevidi smisao ovakvoj jednoj odluci, pogotovo cijeneći što se ostavlja mogućnost da rade kladionice, ugostiteljski objekti i druge slične djelatnosti, a da je predhodno u škole u cilju održavanja sigurne nastave uloženo u zaštitu djece, nastavnika i profesora putem nabavke pregrada, klupa, maski i druge zaštitne opreme, pri kojoj su finansijski učestvovali privredni subjekti sa područja BPK Goražde.
4. Udruženje poslodavaca BPK Goražde zahtjeva da se u krizni štab Ministarstva socijalne politike, zdravstva, raseljenih lica i izbjeglica BPK Goražde imenuje predstavnik ispred Udruženja poslodavaca BPK Goražde i da kao član može uticati i izraziti uticaj na privredna društva radi usklađivanja donesenih mjera, njihovih ciljeva i potreba privrednih subjekata.
5. U tu svrhu delegiran je predstavnik ispred Udruženja poslodavaca BPK Goražde gosp. Mirsad Agović (predstavnik firme “Pobjeda rudet” d.d.) u Krizni štab Ministarstva socijalne politike, zdravstva, raseljenih lica i izbjeglica BPK Goražde.
 
20210320 103048
 
Mole se nadležne institucije da hitno razmotre donesenu Naredbu i da još jednom preispitaju tačka 3. Naredbe.
Sugeriše se da se tačka 3.Naredbe izuzme iz primjene donesene Naredbe, stavi van snage do daljnjeg, dok se detaljno nerazmotre pozitivni efekti a i negativne posljedice.
 
20210320 103042
 
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 1 od 156

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 16