Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
EKONOMSKO-SOCIJALNO VIJEĆE BPK GORAŽDE ODRŽALO 14.REDOVNU SJEDNICU PDF Ispis E-mail

14.01.2021.

Razmatran nacrt Budžeta BPK Goražde za 2021.godinu u predloženom iznosu od 39.524.000,00 KM

Ekonomsko-socijalno vijeće Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na 14. redovnoj sjednici održanoj danas razmatralo je i podržalo nacrt Budžeta BPK Goražde za 2021.godinu.

Namjera Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde  bila je da sa svojim socijalnim partnerima, predstavnicima poslodavaca i sindikata, još jednom, nakon provedenih javnih rasprava te upućivanja konačnog prijedloga prema Vladi i Skupštini BPK Goražde, razmotri nacrt ovog dokumenta,  kako bi se što više budžetskih potreba moglo uspješno isfinansirati u 2021. godini.

Stavovi članova Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde, posebno onih koji dolaze iz realnog sektora, ali i sindikata da će podržati Budžet BPK Goražde za 2021.godinu u predloženom iznosu, a to je 39.524.000,00KM, ali uz zaključak da se što prije iznađu finansijska sredstva za podršku privredi i obrtu i to iz namjenskih sredstava u Budžetu BPK Goražde, a za čiju prenamjenu je potreban novi federalni COVID zakon, koji bi to omogućio.

Predstavnici Udruženja poslodavaca su ostali pri svmo stavu da zahtjevaju podršku privredi i obrtu u iznosu od milion KM, za šta smatraju da bi bilo itekako značajno za održivost i opstojnost privrede i obrta na području BPK Goražde.

Predstavnici Vlade BPK, privrednika i sindikata,  saglasni su da je planirani budžet nedovoljan u odnosu na potrebe i zahtieve.

 

Ministar za privredu za medije je izjavio:

„Između ostalog, danas smo razgovarali o podršci, odnosno podsticajima obrtu i privredi na prostoru BPK Goražde u okviru našeg budžeta. Ostavljeni su ekonomski kodovi koji su ranije bili po Zakonu o ublažavanju posljedica pandemije virusa COVID-19, imajući u vidu da će i u narednom periodu Vlada Federacije sigurno ići u aranažman sa MMF-om kako bismo mogli direktno pomagati privredi i obrtu na prostoru cijele FBiH, a time i BPK Goražde.  Vrlo bitno za nas i naš budžet jeste da ih novim COVID zakonom podržimo kroz određeni dio namjenskih sredstava, kao što je to bilo po ranijem zakonu i jednostavno preusmjerimo u drugu namjenu. Obzirom da su ta sredstva u budžetu BPK Goražde namjenska, i ta sredstva su sigurna, tako da možemo intervenisati do donošenja novog COVID zakona".

Ekonomsko-socijalno vijeće BPK Goražde na današnjoj sjednici donijelo je zaključak kojim se predlaže Vladi BPK Goražde da uradi preporuku koja bi se uputila prema Vladi Federacije BiH da u zakonu koji će tretirati ublažavanje štetnih posljedica predloži član koji će omogućiti kantonima da mogu koristiti namjenska sredstva sa podračuna za podršku privrednim subjektima i obrtnicima.

 
Challenge fond: Novi poziv za projekte PDF Ispis E-mail

13.01.2021.

Privredni subjekti sa područja Bosne i Hercegovine i Švedske po šesti put mogu aplicirati za bespovratna sredstva iz Challenge fonda. Javni poziv otvoren je do 12. februara/veljače 2021. do 16:00 sati.

Raspoloživi fond za ovaj poziv je oko 420.000,00 EUR. Sredstva su namijenjena privrednim subjektima sa inovativnim idejama, proizvodima ili uslugama koje mogu dovesti do smanjenja nezaposlenosti, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH.

Za potencijalne korisnike iz kategorije startup-a, koji su registrovani najmanje šest mjeseci, predviđen je maksimalni iznos granta do 10.000,00 EUR, dok korisnici iz kategorije mikro, malih i srednjih preduzeća do 250 zaposlenih, koji obavljaju djelatnost duže od dvije godine, mogu računati na podršku u maksimalnom iznosu do 30.000,00 EUR. Aplikanti moraju obezbijediti i minimalno vlastito učešće od 50% ukupne vrijednosti predloženog projekta, čija realizacija ne može biti kraća od 3 mjeseca niti duža od 6 mjeseci.

Sve pristigle prijave biće ocijenjene u skladu sa tri osnovna kriterijuma – inovativnost, izvodljivost i održivost poslovne ideje i društvena korist. Prilikom evaluacije, prednost imaju vlastite inovacije privrednih subjekata u odnosu na nabavku gotovog inovativnog rješenja proizvoda ili nabavljene tehnologije, koje će doprinijeti razvoju novog proizvoda, usluge ili procesa na tržištu, te imati širu društvenu korist.

Prijave na ovaj poziv moraju biti podnesene isključivo u elektronskoj formi na sajtu www.c2c.ba u skladu s uputstvima koja se nalaze u dokumentu Vodič/Smjernice za aplikante. Ovaj dokument je sastavni dio Aplikacionog paketa kojeg možete preuzeti na ovom linku.   

Izvor: snagalokalnog.ba

 
Javni poziv potencijalnim korisnicima bespovratnih sredstava za podršku investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju u BiH PDF Ispis E-mail

07.01.2021.

Projekat Evropske unije EU4AGRI objavio je danas javni poziv vrijedan 3,5 miliona KM za podršku investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju u BiH s ciljem postizanja održive poljoprivrede, kontrolisane upotrebe prirodnih resursa i uvođenja dobrih praksi, te stvaranja novih i očuvanja postojećih radnih mjesta. Ovaj javni poziv je treći po redu objavljen kroz projekat EU4AGRI kako bi se podržao ruralni razvoj, pogotovo u periodu trajanja COVID-19 pandemije i oporavka od krize prouzrokovane njom.

Na javni poziv se mogu prijaviti fizička lica, obrti/preduzetnici, zadruge i preduzeća koja se aktivno bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom u sektorima: proizvodnja mlijeka; proizvodnja mesa;  uzgoj žitarica i uljarica; uzgoj voća uključujući vinogradarstvo i masline; uzgoj povrća (povrtlarstvo) i proizvodnja jaja. Podnosioci mogu da podnesu prijave isključivo samostalno.

Ukupno raspoloživa sredstva po ovom javnom pozivu iznose do 3,5 miliona KM. Svaki podnosilac prijave može aplicirati za bespovratna sredstva u iznosu od 30.000 KM do 200.000 KM (bez PDV-a). Za svaku investiciju  podnosilac prijave mora osigurati vlastito sufinansiranje u iznosu od minimalno 35% od ukupnog iznosa investicije, izuzev za sektor proizvodnje voća i povrća gdje vlastito sufinansiranje iznosi minimalno 20%.

Krajnji rok za podnošenje prijava je 15. februar 2021. godine do 15.00 sati.

Preuzmite dokumentaciju za prijavu na javni poziv:

Sve informacije o kriterijima javnog poziva, načinu popunjavanja i dostave prijave se nalaze u dokumentu Smjernice za podnosioce prijava.

Prilog 1- Prijavni Obrazac

Prilog 2 – Jednostavni poslovni plan – Opisni dio

Prilog 2 – Složeni poslovni plan – Opisni dio

Prilog 2a – Jednostavni poslovni plan za mjeru podrške investicijama u poljoprivredna gazdinstva (primarna proizvodnja)

Prilog 2a – Složeni poslovni plan za mjeru podrške investicijama u poljoprivredna gazdinstva (primarna proizvodnja)

Prilog 3 – Pismo namjere za sufinansiranje projekta (primjer)

Prilog 4 – Lista za provjeru dostavljene dokumentacije

Prva info sesija u vezi ovog javnog poziva održana je online putem Facebook stranice projekta EU4AGRI u utorak, 22. decembra 2020. godine s početkom u 11.00. Snimak je dostupan na stranici.

Druga info sesija u vezi ovog javnog poziva bit će održana online putem Facebook stranice projekta EU4AGRI u četvrtak, 14. januara 2021. godine s početkom u 14.00.

Ukoliko imate poteškoća sa preuzimanjem ili otvaranjem dokumenata/obrazaca, kao i za sva dodatna pitanja u vezi ovog poziva, možete nas kontaktirati putem elektronske pošte, sa jasno naznačenim imenom poziva u predmetu poruke, i to na sljedeću e-mail adresu:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

Odgovore na pitanja postavljena putem email adrese Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript možete naći ovdje.

Okvirnu listu svih javnih poziva projekta EU4AGRI možete preuzeti ovdje

EU4AGRI je četverogodišnji (2020-2024) projekat Evropske unije vrijedan 20.25 miliona eura čiji je cilj modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora u Bosni i Hercegovini. Projekat provode i sufinansiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).

 
GODIŠNJA PRES KONFERENCIJA UDRUŽENJA POSLODAVACA BPK GORAŽDE PDF Ispis E-mail

28.12.2020.

pres 25 12 20 2

 

Udruženje poslodavaca BPK Goražde je u  petak 25.12.2020.godine održalo pres konferenciju na kojoj se istaklo slijedeće: 

 

Udruženje poslodavaca BPK Goražde 2020.godinu završava sa izmjenjenim Programom rada, zbog pojave pandemije „koronavirusa“. Glavni akcenat u 2020.godini je stavljen na zalaganje kod predstavnika ministarstva za privredu i Vlade BPK Goražde za podsticajem privrednim subjektima za prevazilaženje krize izazvane pandemijom.

Ulaganjem određenih amandmana, lobiranjem i pregovaranjem uspjeli smo da ostvarimo cilj da podsticaj ostvare i oni privredni subjekti kojima nije bio zabranjen rad odlukama kriznog štaba, a imali su otežano poslovanje i smanjen prihod, te na taj način donekle održali poslovanje i maksimalno zadržan broj radnih mjesta u privredi.

Više...
 
Treći poziv CBC BiH-Crna Gora PDF Ispis E-mail

24.12.2020.

U okviru Programa prekogranične saradnje BiH – Crna Gora 2014-2020 otvoren je Treći poziv za dostavljanje projektnih prijedloga. Rok za dostavljanje koncept nota je 9. februar 2020. godine do 16:00 časova.

Opšti cilj Poziva je podrška održivom razvoju u prekograničnom području između BiH i Crne Gore zajedničkim akcijama zasnovanim na efikasnom korišćenju komparativnih prednosti programskog područja.

Poziv podržava dva specifična cilja:

  • SC 1.1 Poboljšan pristup tržištu rada i okruženju za stvaranje novih radnih mjesta (880 000 evra);
  • SC 2.2 Poboljšana prevencija i upravljanje rizikom i ublažavanje i prilagođavanje klimatskim promjenama (1 400 000 evra).

Ukupan budžet Poziva iznosi 2 280 000 evra.

Vodeći aplikanti moraju biti pravna i neprofitabilna lica osnovana u BiH ili Crnoj Gori.

Detaljne informacije o Pozivu dostupne su OVDJE.

Cjelokupni programski cilj Programa prekogranične saradnje BiH – Crna Gora 2014-2020 je održivi razvoj u prekograničnom području između BiH i Crne Gore kroz promociju i sprovođenje zajedničkih projekata, zasnovanih na efikasnom korišćenju komparativnih prednosti programskog područja.

snagalokalnog.ba

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 1 od 153

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 18