Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Razmatran kantonalni "Korona zakon" PDF Ispis E-mail

19.05.2020.

Na inicijativu Udruženja poslodavaca BPK Goražde u petak 15.05.2020.godine u prostorijama Ministarstva za privredu BPK Goražde održan je sastanak na kome se razmatrao kantonalni “Korona zakon” i rebalans budžeta za 2020.godinu.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Udruženja poslodavaca BPK Goražde i predstavnici Ministarstva za privredu BPK Goražde.

Predstavnici Udruženja poslodavaca BPK Goražde su imali primjedbu na član 8. c) zakona, gdje su zahtjevali da finansijsku pomoć od kantonalnog “korona zakona” pored onih privrednih subjekata kojima je zabranjen rad, dobiju i privredni subjekti kojima je onemogućen rad iz drugih razloga i kojima je ugroženo poslovanje.

Ministar za privredu BPK Goražde je obećao da će Vlada BPK Goražde amandmanski djelovati na današnjoj sjednici, te da se u skladu sa finansijskim mogućnostima pomogne i ovim privrednim subjektima, koji bi spadali u ovu kategoriju.

Razgovarano je i o drugim vrstama pomoći privrednim subjektima pored fonda koji je predviđen rebalansom budžeta.

Nakon donesenog zaključka sa sjednice u petak, jučer je održan sastanak u Službi za zapošljavanje BPK Goražde, na kojem su prisustvovali predstavnici Udruženja poslodavaca BPK Goražde, ministarstva za privredu BPK Goražde i Službe za zapošljavanje BPK Goražde.

Tema sastanka je bila način i mogućnosti iznalaženja finansijskih sredstava koje bi eventualno bile na raspolaganju sa kantonalnog i federalnog nivoa a sa ciljem pomoći privrednim subjektima.

 
Obavještenje za porezne obveznike PDF Ispis E-mail

13.05.2020


Obavještavaju se porezni obveznici da je Porezna uprava Federacije BiH shodno Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica (Službene novine FBiH, br. 28/20) sačinila i na web stranici Porezne uprave Federacije BiH objavila:

Navedena Uputstva i Zahtjev se nalaze na web stranici Porezne uprave Federacije BiH u dijelu Obrasci i Zakoni.

Obrazac - ZSD je objavljen u PDF formatu koji je editabilan, tako da se isti može popuniti u elektronskom obliku, odštampati, potpisati i ovjeriti pečatom obveznika ili se može popuniti i ručno, odštampati i dostaviti nadležnoj poreznoj ispostavi prema sjedištu podnosioca zahtjeva.

Obavještavamo porezne obveznike da imaju pravo na subvencioniranje doprinosa ako ispunavaju sljedeća dva uslova, i to:

  • da su izmirili obaveze za doprinose i porez na dohodak uz isplaćene plaće zaključno sa februarom 2020. godine i

  • da imaju pad ostvarenog prometa 20% i više u odnosu na ostvareni promet u istom mjesecu 2019. godine.

Skrećemo pažnju poreznim obveznicima, da je preduslov za uspješnu obradu zahtjeva tj.  Obrasca – ZSD da su plaćene obaveze po osnovu doprinosa i poreza na dohodak zaključno sa mjesecom 02/2020. godine i da su podneseni ispravni mjesečni obrasci MIP-1023, 2001/2001-A ili 2002/2002-A za mjesec za koji se traži subvencija.

Stoga pozivamo porezne obveznike koji nisu izvršili uplatu poreza i doprinosa na isplaćene plaće zaključno sa 02/2020 godine, to učine prije podnošenja zahtjeva i tako uz uslov pada prometa od 20 i više % ostvare pravo na subvenciju. Porezni obveznici koji ne izvrše uplatu doprinosa zaključno sa 02/2020. godine neće ostvariti pravo na subvenciju i ako imaju pad prihoda od 20 i više %.

Rok za podnošenje zahtjeva za subvencioniranje doprinosa za socijalno osiguranje za 04/2020. godine je 29.05.2020. godine, a za naredne mjesece do desetog u tekućem za prethodni mjesec.

 
Ovo su pravila u kafićima: Pušenje cigareta u baštama neće biti dozvoljeno PDF Ispis E-mail

12.05.2020.

Ovo su pravila u kafićima: Pušenje cigareta u baštama neće biti dozvoljeno

 

Federalno ministarstvo zdravstva i Federalni zavod za javno zdravstvo Federacije BiH izdali su procedure za ponašanje u ugostiteljskim objektima za koje je Federalni štab civilne zaštite danas donio odluku o ublažavanju ranije usvojenih restrikcija.

Većina preporuka se odnosi na održavanje lične higijene, kao i dezinfekcije prostora i predmeta u objektima.

Što se tiče ugostiteljskih objekata donesena su i specifična uputstva.

Tako razmak između stolova na terasama i u baštama ugostiteljskih objekata mora biti najmanje dva metra i to računajući najbliže ivice stolova.

Broj stolica za jednim stolom zavisit će od veličine stola, ali se mora osigurati da razmak između stolica bude jedan metar.

Udaljenost između stolova može biti i manja, ali u tom slučaju između takvih stolova ne smije biti nijedna stolica.

Preporučeno je i da se ne dozvoli pušenje cigareta na terasama i u baštama, jer se na taj način dodiruju lice i usta, a ostavljeni opušci mogu biti kontaminirani koronavirusom, što može predstavljati opasnost za zaposlene.

Zabranjeno je sjedenje za šankom.

Preporučeno je da se naplate računa vrše za stolovima, kako bi se spriječilo stvaranje gužvi kod kasa.

Mušterije će biti obavezne nositi masku dok su u pokretu, kao što je ulazak, izlazak, odlazak u toalet i slično, dok u vrijeme kada sjede za stolom neće morati imati masku. 

Konobari će morati nositi maske, ali ne i rukavice, uz obaveznu čestu dezinfekciju ruku.

Preporučuje se i organizovanje rada u dvije odvojene smjene, dok u pauzi između smjena da se izvrši potpuna dezinfekcija objekta.

Ne preporučuje se samousluživanje u objektima u kojima se služi hrana. 

Escajg mora biti zamotan i donesen uz porudžbinu.

Poslije svake mušterije se trebaju dezinfikovati sto, stolice, kao i pribor poput posuda za sol i slično.

 

 
VLADA BOSANSKO-PODRINJSKOG KANTONA GORAŽDE NA 50. REDOVNOJ SJEDNICI, ODRŽANOJ DANAS, RAZMATRALA JE, A POTOM I USVOJILA, PRIJEDLOG ODLUKE O IZMJENAMA I DOPUNAMA BUDŽETA BOSANSKO-PODRINJSKOG KANTONA GORAŽDE, KAO I PRIJEDLOG ZAKONA O UBLAŽAVANJU NEGATIVNIH P PDF Ispis E-mail

12.05.2020.

Prijedlog rebalansa Budžeta BPK Goražde za 2020.godinu usvojen u iznosu od 42.299.966 KM

Usljed posljedica prouzrokovanih pandemijom korona virusa (COVID-19) te ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica po privredu i ekonomiju, u cilju održavanja tekuće likvidnosti kao i stvaranja pretpostavki za nesmetano funkcionisanje Budžeta BPK Goražde do kraja tekuće budžetske godine, kao  i stvaranja pretpostavki u budžetu za implementaciju Federalnog i Kantonalnog zakona o ublažavanju negativnih posljedica uzrokovanih stanjem nesreće, takozvani „korona zakoni“, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde usvojila je prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Budžeta Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u iznosu od 42.299.966 KM, i uputila je u dalju skupštinsku proceduru.

Takođe, na današnjoj sjednici Vlada BPK Goražde, razmatrala je a potom i usvojila te uputila u skupštinsku proceduru i prijedlog Zakona o ublažavanju negativnih posljedica uzrokovanih stanjem nesreće BPK Goražde.

 
Objavljen "Korona zakon" PDF Ispis E-mail

11.05.2020.

U službenim novinama Federacije BIH broj 28/20 objavljen je Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica.

Zakon predviđa subvencioniranje doprinosa u iznosu 244,85 KM i to:

PIO               135,70 KM
Zdraravstvo        97,35 KM
Nezaposlenoast     11,80 KM

Pravo na ostvarivanje ove vrste pomoći imaju svi privredni subjekti kojima je opao promet 20% i više u odnosu na isti mjesec u 2019.godini.

Prema informacijama koje smo dobili iz Poreske uprave BPK Goražde zahtjevi za doprinose će se podnositi do 29.5.2020.godine (direktno i putema maila).

 
Tekst zakona:
 
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 4 od 144

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 44