Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Fond za zaštitu okoliša FBiH objavio javne pozive za projekte energijske efikasnosti PDF Ispis E-mail

08.11.2023.

Fond za zaštitu okoliša FBiH objavio je danas javne pozive za dodjelu bespovratnih sredstava Evropske unije građanima – vlasnicima stambenih objekata, te mikro, malim i srednjim preduzećima za projekte energijske efikasnosti.

Cilj realizacije ovih projekata je poticanje energetske tranzicije i ublažavanje negativnih posljedica izazvanih energetskim krizama i poskupljenjima.

Predviđeni način dodjele sredstava je putem javnog poziva za čiju je provedbu u Federaciji BiH nadležan Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, a pravo ostvaruje 2.600 domaćinstava i 264 mikro, mala i srednja preduzeća.

Rok za prijavu na javne pozive koje je raspisao Fond je 31. decembar 2023. godine ili do utroška sredstava.

Pružanje ovog vida podrške najjasniji je signal Evropske unije prema zemljama kandidatima za članstvo da napredak na putu ka Evropskoj uniji ima značajne socio-ekonomske benefite kako za stanovništvo i privredu tako i za državu u cjelini.

Prijava na Javni poziv u Federaciji BiH i dostavljanje obavezne dokumentacije vrši se isključivo elektronskim putem, odnosno putem E-prijave, koja je dostupna OVDJE.

Ovu elektronsku platformu pripremio je Projekat Vlade SAD USAID Projekat asistencije energetskom sektoru (USAID EPA), u saradnji s Fondom za zaštitu okoliša FBiH, te uz podršku Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Inače, cjelokupan finansijski paket podrške Evropske unije građanima i privredi Bosne i Hercegovine ukupno vrijedi 70 miliona eura. Od ukupnog iznosa, dvije trećine sredstava namijenjeno je domaćinstvima, a ostatak mikro, malim i srednjim preduzećima.

 
Održana konferencija „Opterećenje cijene rada i tržište rada u FBiH“ PDF Ispis E-mail

10.10.2023.

niksic-konferencija-upfbih-3 1696942534

Ova konferencija koju je organizovalo Udruženje poslodavaca FBIH okupila je kreatore ekonomskih politika, odnosno predstavnike vlasti i poslovne zajednice, a radi zajedničkog doprinosa rješenjima za kreiranje povoljnijeg poslovnog ambijenta, povećanje plata i životnog standarda građana, te konkurentnosti privrede FBiH.

Pozdravljajući prisutne, premijer Nikšić istakao je opredjeljenje Vlada Federacije BiH za reformske procese.

- Od prvog mandata opredjeljeni smo da predmetnu tematiku stavimo u top prioriteta refome rada Vlade. Naravno kako život ne počinje sa nama, niti će nakon nas stati, potpuno smo opredjeljeni da nastavimo implementirati obaveze iz strateških dokumenata koji su ranije rađeni sa međunarodnim partnerima. Usvojena Strategija razvoja Federacije BiH 2021-2027. godine opredjeljuje naše strateško usmjerenje, što je jasno vidljivo kroz naš mandatni program rada Vlade kao temeljni dokument na kojem zasnivamo sve naše operativne planove – rekao je premijer Nikšić.

Kao ključni prioritet premijer Nikšić istakao je osiguravanje snažne i pravedne ekonomiju koja će omogućiti održivi rast, poboljšati životni standard građana i smanjiti nejednakost.

Dodao je da će, s druge strane, model stabilnog rasta privrede i jačanja konkurentnosti morati osigurati socijalnu jednakost i solidarnost svih slojeva stanovništva. Među strateškim opredjeljenjima posebno je istakao efikasan, transparentan i odgovoran javni sektor.

konf 10 10 2023 3

Kada je u pitanju fiskalna reforma, istakao je da ne postoji niti jedan razlog za njeno odlaganje, te da svi zajedno trebamo pronaći održiv model sveobuhvatne fiskalne reforme koja će ostvariti svoje ciljeve.

Radna grupa već nekoliko mjeseci radi na setu zakona iz fiskalne reforme i da bi u ponedjeljak trebala biti završna sesija da bi se uobličili prijedlozi. Rješenja su uglavnom završena i radi se na tehničkim detaljima. Nikšić je naveo da će uslijediti sastanci s poslodavcima i sindikatom, predstavnicima Saveza općina i gradova i drugima, te da se nada da će set zakona biti do kraja ovog mjeseca upućen u parlamentarnu proceduru.

U okviru konferencije održana su dva tematska panela. Prvi panel je bio posvećen pitanju rasterećenja cijene rada i mogućnostima smanjenja opterećenja na rad, koja su u ovom trenutku, sa stopom od 41,5 posto najviša u Europi. O ovoj temi pored predstavnika Udruženja poslodavaca u FBiH govorili su i predstavnici Vlade FBiH, sindikata i ekonomski stručnjaci.

niksic-konferencija-upfbih-8 1696942581

Drugi panel posvećen je tržištu rada u FBiH i BiH u cjelini i pokušat će ponuditi odgovore, kako kroz pojednostavljivanje procedura i izmjene postojećih zakonskih rješenja pokušati barem djelomično riješiti problem nedostatka kvalificirane radne snage u FBiH i BiH. O ovoj vrlo interesantnoj temi govorili su predstavnici UPFBiH, agencija i resornih ministarstava na državnom i nivou FBiH, sindikata.

Adnan Smailbegović je istakao kako je opterećenje rada preveliko.

Suočavamo se sa recesijom na tržištima na kojima smo naslonjeni. Riječ je o onim evropskim. Imali smo priliku da vidimo da se nekoliko kompanija u oblasti tekstilne industrije, kože i obuće zatvorilo. Odlaze nam radnici, sada kada se raspiše konkurs niko se ne javi, tražićemo radnike po mahalama. Zato moramo raditi rasterećenje rada, sve što poslodavac plaća je previše i jako opterećavajuće – naveo je.

Kada je riječ o minimalnoj plati od hiljadu KM, smatram da je to pod današnjim uslovima neodrživo i nemoguća misija i da bi imali najmanje pedeset do šezdeset hiljada radnih mjesta manje, ali ako gledamo to u paketu sa smanjenjem doprinosa i drugim podsticajima, mislim da je to nešto što bi se moglo dostići – dodao je Smailbegović.

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici Udruženja poslodavaca BPK Goražde.

konf 10 10 2023 4

 

 

 
Održana 10. redovna sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde PDF Ispis E-mail

05.10.2023.

esv 21 9 23 2

Upravni odbor Udruženja poslodavaca BPK Goražde održao je 05.10.2023.godine 10.redovnu sjednicu, na kojoj se našlo 11 tačaka dnevnog reda.

Upravni odbor je nakon usvajanja Zapisnika sa predhodne sjednice razmatrao realizaciju odluka i zaključaka sa predhodne sjednice Upravnog odbora.

Razmatrana je i informacija o aktivnostima između dvije sjednice Upravnog odbora.

U nastavku sjednice Upravni odbor je donio odluku o imenovanju predstavnika Udruženja poslodavaca BPK Goražde u Ekonomsko-socijalno vijeće BPK Goražde na mandatni period od četiri godine i to:

1.Šejla Bojadžija

2.Zijo Tanjo

3.Adnan Bukva

Upravni odbor je usvojio konačan program manifestacije „Večer uspješnih poslovnih priča“, te donio odluku da se odaju priznanja najuspješnijim privrednim subjektima na području BPK Goražde u 2022.godini po najvećoj ostvarenoj dobiti u kategoriji velikih, srednjih, malih i mikro preduzeća.

Planirano je da se manifestaciji održi 23.11.2023.godine na kojoj bi se okupio veliki broj poslodavaca, te predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti na području BPK Goražde i lokalnih zajednica u sklopu BPK Goražde, te bi to bila prilika da se razgovara i razmjenjuju iskustva, te se pokuša dogovoriti na kreiranju boljeg poslovnog ambijenta i uslova privređivanja za privredne subjekte sa područja BPK Goražde.

Razmatrani su efekti donošenja odluka o neradnoj nedelji u trgovini na području grada Goražde, te kako su prenijeli predstavnici privrednih subjekata iz oblasti trgovine nije došlo do nekih značajnih poremećaja i smanjenja prihoda, izuzev pojedinačnih slučajeva obavljanja trgovinske djelatnosti nekih trgovinskih radnji uprkos upozorenju koje je uputilo Udruženje poslodavaca BPK Goražde prema Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove da ovakve slučajeve sankcioniše. Zaključeno je da je potrebno da svi privredni subjekti iz oblasti trgovine upute jedan zajednički dopis prema inspekciji, kako bi na vrijeme suzbila ovu negativnu pojavu, te kako nebi došlo do širenja onih koji krše ovu odluku, a time bi se mogla ugroziti odluka i cijelokupna borba trgovaca u ostvarenju njihovog cilja da nedelja bude neradna u trgovinama.

 

esv 21 9 23 1

Upravni odbor je razmatrao donošenje odluke Vlade FBIH o utvđivanju maksimalne visine marže za pojedine osnovne životne namirnice. Budući da je lista artikala kojima je marža ograničena proširena, Upravni odbor smatra da nije postignut efekat za cijelokupno stanovništvo koji se očekivao, posebno sa aspekta gramaže pojedinih artikala, gdje se ostavlja mogućnost proizvodnje i prodaje istih artikala po drugačijim gramažama a nisu ograničene visinom marže ovom odlukom.

U nastavku sjednice Upravni odbor je razmatrao trenutni javni poziv koje je objavilo ministarstvo za privredu BPK Goražde, izražavajući nezadovoljstvo zbog smanjenja iznosa sa koda za podsticaj privredi, jer je određen iznos planiran za neke druge infrastrukturne projekte, a ne direktno pomoć privrednim subjektima kako se očekivalo.

Na kraju sjednice Upravni odbor je pokrenuo inicijativu za izradu programa zapošljavanja preko Službe za zapošljavanje BPK Goražde za ranjive grupe, sa ciljem da se osnaže žrtve nasilja poslije završenog tretmana a koji su spremni ući u radni odnos.

 

esv 21 9 23 3

 
MJERA NEPOSREDNE KONTROLE CIJENA UTVRĐIVANJEM MAKSIMALNE VISINE MARŽI PDF Ispis E-mail

05.10.2023.

Službene novine Federacije BiH, broj 76/23

Na osnovu člana 19. stav (2) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine("Službene novine Federacije BiH"
, br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06)
i člana 4. alineja 4. i člana 10. Zakona o kontroli cijena ("Službene novine Federacije BiH", br. 2/95 i 70/08),
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 15. sjednici, održanoj 28.09.2023. godine, donosi


ODLUKU


O PROPISIVANJU MJERA NEPOSREDNE KONTROLE CIJENA

UTVRĐIVANJEM MAKSIMALNE VISINE MARŽI ZA POJEDINEOSNOVNE ŽIVOTNE NAMIRNICE

I DRUGE PROIZVODE



I.


Ovom odlukom Vlada Federacije Bosne i Hercegovine kao mjeru neposrednekontrole cijena na području
Federacije Bosne i Hercegovine propisuje utvrđivanjemaksimalne visine marži u trgovini (kalkulativne cijene) za pojedine
osnovne životne namirnice i druge proizvode.

II.


Mjere neposredne kontrole cijena iz tačke I. ove odluke odnose se na proizvodeu nadležnosti Federacije Bosne i Hercegovine
, kantona, grada i opštine propisaneodredbama Zakona o kontroli cijena, kao i na ostale životne namirnice i druge
proizvode koje prodaju svi učesnici u lancu snabdijevanja, odnosno privredna društvai druga pravna i fizička lica koja
obavljaju trgovinu na veliko i trgovinu na malo.

III.


Pravna i fizička lica iz tačke II. ove odluke obavezna su utvrditi i primjenjivati marže tako da iste u veleprodaji
i maloprodaji ne prelaze maksimalnu visinu marži u procentualnom iznosu na nabavnu cijenu.

Obaveza utvrđivanja i primjenjivanja marže iz stave (1) ove tačke odnosi se na sljedeće proizvode:

Red. br.

Naziv proizvoda

Jedinica mjere

Veleprodajna marža %

Maloprodajna marža %

1.

Pšenično brašno tip 500

5 i 25 kg

6

8

2.

Hljeb/kruh (polubijeli - pšenični 100%)

400 g i više

5

6

3.

Jestivo suncokretovo ulje

1l

5

6

4.

So

1 kg

6

8

5.

Šećer kristal, bijeli

kg

6

8

6.

Makaroni

400 g

6

8

7.

Riža dugo zrno

800 g

6

8

8.

UHT mlijeko 2,8% mliječne masti, kravlje, bez čepa

1l

5

6

9.

Jogurt 2,8% mliječne masti

1l

6

8

10.

Margarin biljni

250 g

6

8

11.

Svježa konzumna jaja, M klasa

30/1

6

8

12.

Svježe meso - pile cijelo u kesi

kg

6

8

13.

Svježe meso - juneća rebra s kostima

kg

6

8

14.

Deterdžent za veš u prahu

3 kg

8

12

15.

Deterdžent za suđe tečni

litar

8

12



IV.


Pod nabavnom cijenom proizvoda iz ove odluke podrazumijeva se fakturna cijenaproizvođača, odnosno dobavljača
umanjena za rabate i popuste (neto fakturna cijena),koja je uvećana za zavisne troškove, a sve u skladu sa odredbama
MRS 2 - Zalihe koje se primjenjuju za oblast trgovine.

Pod zavisnim troškovima podrazumijevaju se carinski troškovi, troškovi špediterskihusluga i ostali troškovi nastali
prilikom uvoza, troškovi utovara i istovara proizvoda,troškovi transporta od stovarišta dobavljača do stovarišta kupca,
troškovi osiguranjaproizvoda u transportu, transportni kalo, lom, i kvar proizvoda, posebni troškovi pakovanja proizvoda
u transportu, troškovi transporta od stovarišta kupca do njegovih prodavnica, odnosno prodajnih mjestai troškovi povrata
ambalaže na osnovu zaključenih ugovora.

V.


Za realizaciju i nadzor nad provođenjem ove odluke zadužuju se federalna, kantonalna
, gradska i opštinska tržišna inspekcija.

VI.


Ova odluka primjenjuje se do 31.12.2023. godine.

VII.


Danom stupanja na snagu ove odluke, prestaje da važi Odluka o propisivanju mjera neposredne kontrolecijena utvrđivanjem
maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode("Službene novine Federacije BiH"
, broj 69/23).

VIII.


Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".

V. broj 1393/2023
28. septembra 2023. godine
Sarajevo

 


Premijer
Nermin Nikšić, s. r.

 
 
 
 
Javni poziv za mjeru podrške investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju PDF Ispis E-mail

04.10.2023.

 

U okviru projekta EU4AGRI, koji finansira Evropska unija, 19. septembra objavljen je novi Javni poziv za mjeru podrške investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju.  

U sklopu ovog javnog poziva na raspolaganju je 2 miliona KM, a sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od 20.000 KM do maksimalno 200.000 KM (bez PDV-a).

Za svaki projekat podnosilac prijave mora osigurati vlastito sufinansiranje u iznosu od minimalno 30% ukupnog iznosa prihvatljivih troškova predložene investicije. Maksimalni iznos bespovratnih sredstava kroz mjeru podrške je 70% ukupnog iznosa prihvatljivih troškova predložene investicije za sve sektore.

Prihvatljivi podnosioci prijava za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru mjere podrške mogu biti obrti/samostalni preduzetnici, zadruge i preduzeća.

Ko se može prijaviti na ovaj Javni poziv?

Kroz ovaj javni poziv Evropska unija će podržati poljoprivredna gazdinstva koja doprinose stabilizaciji/jačanju proizvodne konkurentnosti i povećanju nivoa produktivnosti primarne poljoprivredne proizvodnje kroz modernizaciju i uvođenje novih tehnologija i inovacija, unapređenju kvaliteta proizvoda, higijene i sigurnosti hrane, promovisanje dobrih poslovnih praksi i održivog razvoja putem poboljšanja upravljanja prirodnim resursima, zaštite okoliša, zaštite radnika i sigurnosti hrane, te doprinose ublažavanju posljedica nastalih uslijed pandemije COVID-19.

Za podršku investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju prihvatljivi su svi projekti koji se odnose isključivo na poljoprivredne sektore kao što su: proizvodnja mlijeka, mesa, uzgoj žitarica i uljarica, uzgoj voća, uključujući vinogradarstvo i masline, uzgoj povrća, proizvodnja sadnog materijala (sadnice voća, presadnice povrća i sjemenski krompir), proizvodnja jaja, uzgoj ribe, uzgoj začinskog bilja, ljekobilja, i gljiva, kao i proizvodnja meda.

Prijave se mogu podnositi od 05.10.2023.godine. Krajnji rok za podnošenje prijava je 20. novembar 2023. godine do 15:00 sati. Prijave podnesene nakon isteka roka se neće uzeti u razmatranje.

Kako se prijaviti?

Korak 1: Pročitajte dokument Smjernice za podnosioce prijava u kojem se nalaze sve informacije o kriterijima javnog poziva, načinu popunjavanja i dostave prijave.

Korak 2: Preuzmite prateću dokumentaciju za prijavu na javni poziv

1a – Poslovni plan, narativ
1b – Složeni poslovni plan, tabela
1c – Projektni prijedlog, narativ
1d – Projektni prijedlog
2 – Pismo namjere o sufinansiranju
3 – UN globalni principi
4 – Izjava o povezanim licima
5 – Referentne liste prinosa

Prijava se podnosi ISKLJUČIVO putem online platforme https://javnipoziv.undp.ba. Instrukcije za korištenje online platforme možete pronaći na istom linku.

Dodatna pitanja u vezi ovog poziva se mogu dostaviti putem online platforme https://javnipoziv.undp.ba/FormAnswer/IndexForm/54  u periodu od 30.09.2023. do 10.11.2023. godine.

Pored toga, u narednom vremenskom periodu bit će organizovan niz informativnih sesija u gradovima širom BiH. Informacije o tačnom terminu i mjestu održavanja istih, bit će objavljene putem naše web stranice, te putem fa.

Više informacija o ovom Javnom pozivu možete saznati putem zvanične web stranice projekta www.eu4agri.ba , kao i putem facebook stranice projekta, EU4AGRI.

EU4AGRI je četverogodišnji (2020-2024) projekat Evropske unije vrijedan 20.25 miliona eura čiji je cilj modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora u Bosni i Hercegovini. Projekat provode i sufinansiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 6 od 195

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 15