Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Potpisani ugovori o korištenju sredstava za podršku razvoja neprofitnih organizacija s područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za 2023. godinu PDF Ispis E-mail

19.07.2023.

 

Ministar za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Zijad Briga  i predstavnici neprofitnih organizacija s područja našeg kantona danas su u prostorijama resornog ministarstva, potpisali Ugovor o korištenju sredstava po Programu  utroška sredstava Ministarstva za privredu za podršku razvoju neprofitnim organizacijama Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za 2023. godinu.

Za razvoj neprofitnih organizacija iz budžeta ministarstva po ovom programu izdvojena su finansijska sredstva u iznosu od 30.000 KM, a ugovor o dodjeli finansijskih sredstava u iznosima po 7.500 KM dodijeljena su za četiri neprofitne organizacije  – Privrednu i Obrtničku komora,  Udruženje poslodavaca Bosansko-podrinjskog kantona Goražde,  te Udruženje "Stari zanati" a sredstva  će biti  iskorištena za provođenje programskih aktivnosti pomenutih organizacija, njihovu održivost i postizanje programskih ciljeva.

Potpisivanje današnjeg ugovora ima za cilj uspješnu saradnju ministarstva sa neprofitnim organizacijama s područja našeg kantona čije postojanje je veoma važno za Bosansko-podrinjski kanton Goražde. Ovom prilikom potpisnici ugovora uputili su zahvalnost resornom ministru na dobroj saradnji i podršci koju očekuju i u budućnosti.

Potpisanim ugovorima regulisana su međusobna prava i obaveze potpisnika koja se odnose na način utroška i kontrolu utrošenih sredstava, te druga pitanja od značaja za realizaciju ugovora.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba
 
Održana 9.redovna sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde PDF Ispis E-mail

13.07.2023.

uo 13 07 23 1

Upravni odbor Udruženja poslodavaca BPK Goražde održao je 13.07.2023.godine 9.redovnu sjednicu, na kojoj se našlo 15 tačaka dnevnog reda.

Upravni odbor je nakon usvajanja Zapisnika sa predhodne sjednice razmatrao realizaciju odluka i zaključaka sa predhodne sjednice Upravnog odbora.

Razmatrana je i informacija o aktivnostima između dvije sjednice Upravnog odbora.

U nastavku sjednice Upravni odbor je razmatrao ostvarene prihode i rashode Udruženja poslodavaca za prvih 6 mjeseci 2023.godine.

Također, Upravni odbor je razmatrao informaciju o uspješnosti poslovanja privrednih subjekata sa područja BPK Goražde u 2022.godini. Primio k znanju informaciju da su 195 privrednih subjekata svih oblika organizovanja koji su predali završni račun ostvarili ukupno 444.805.147,00 KM prihoda, što je više za 45.623.055,00 KM u odnosu na 2021.godinu ili 3,17%.

Upoznali su se da je ukupna dobit u 2022.godini ostvarena u iznosu 33.993.561,00 KM, što je za 2.053.463,00 KM manje u odnosu na 2021.godinu ili za 5,7%.

Upravni odbor je zaključio da su generalno ostvareni dobri poslovni rezultati privrednih subjekata sa područja BPK Goražde uprkos teškim uslovima privređivanja izazvanim još uvjek primjetnim posljedicama korona virusa, inflacije, rata u Ukrajini i drugih faktora koji otežavaju njihovo poslovanje.

Upravni odbor je razmatrao nacrt programa manifestacije „Večer uspješnih poslovnih priča“. Diskutovano je o kriterijima na osnovu kojih bi se dodjelila određena priznanja najuspješnijim privrednim subjektima u 2022.godini.Utvrđem je nacrt programa, te je ostavljen prostor do septembra da se utvrdi i usvoji konačan prijedlog manifestacije sa tačnim datumom, finasijskim okvirom i drugim pojedinostima.

Razmatran je i prednacrt zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti, te upućene određene primjedbe i sugestije u cilju pobošljanja ove oblasti.

Upravni odbor je razmatrao informaciju o subvencioniranju dijela profitne marže preko BBI banke. Zaključeno je da postoje pozitivni efekti ovog načina pomoći privrednim subjektima kojima se pomoglo prilikom nabavke određene opreme, mehanizacije, mašina i slično, te je zaključeno da subvencioniranje 2% od postojećih 3,89% bilo veoma povoljno.

Upravni odbor je donio zaključak da se uputi dopis ministarstvu za privredu u kojem će navesti da se podržava najava ministarstva za privredu  nulta kamatna stopa, odnosno da ministarstvo za privredu subvencionira cijelokupnu kamatnu stopu koju odredi izabrana banka.

uo 13 07 23 2

U nastavku sjednice Upravni odbor je razmatrao informaciju o inicijativi izmjene zakona o šumama, odnosno ukidanju parafiskalnog nameta „općekorisne funkcije šuma“. Upravni odbor je upoznat da je inicijativa upućena prema ministarstvu za privredu, da je održan sastanak sa ministrom , da je održan okrugli sto na ovu temu. Upravni odbor je stava da se neće stati sa ovom inicijativom i da se trebaju poduzimati daljnje aktivnosti po ovom pitanju kako bi se ova inicijativa realizovala do kraja i ostvario efekat rasterećenja privrede.

Razmatrana je odluka o visini naknade za privremeno korištenje javnih površina Grada Goražde koja je donesena 2013.godine.Zaključeno je da se u septembru održi okrugli sto na kome će razmatrati ova gradska odluka s obzirom na određene primjedbe koje imaju poslovni subjekti i određene nejasnoće u vezi ove odluke, odnosno mogućnosti postavljanja određenih reklama na vlastite poslovne objekte.

Upravni odbor je također razmatrao izmjenu odluke o neradnoj nedelji u trgovinama na području grada Goražde koju je Gradsko vijeće donijelo 8.6.2023.godine i koja je već stupila na snagu i koja će se početi primjenjivati od 16.7.2023.godine.

Do kraja sjednice razmatrana je informacija o prosječnoj plaći u FBIH, po kantonima i po klasifikaciji djelatnosti u BPK Goražde. Upravni odbor je primio k znaju informaciju da je BPK Goražde četvrti kanton u FBIH po visini prosječne plaće.

 

 

 
Objavljena odluka o neradnoj nedelji u trgovinama na području Grada Goražde PDF Ispis E-mail

05.07.2023.

Obaviještavaju se privredni subjekti sa područja Grada Goražde da je u službenim novinama Grada Goražde broj:06/23 od 22.06.2023.godine objavljena Odluka o dopuni Odluke o radnom vremenu objekata u oblasti trgovine, ugostiteljstva, obrtničkih i srodnih djelatnosti na području Grada Goražde, te kako je navedeno u članu 2. ove odluke njegova primjena može da počne.

Tekst izmjene odluke može se pronaći u registru propisa na web stranici Udruženja poslodavaca  BPK Goražde na slijedećem linku:http://www.upbpk.com/documents/zakoni/grad%20gorazde/izmjena%20odluke%20o%20radnom%20vremenu%20gorazde.pdf


Tekst odluke koja se mjenja  može se pronaći na slijedećem linku:http://www.upbpk.com/documents/zakoni/grad%20gorazde/radno%20vrijeme.pdf

 
U MINISTARSVU ZA PRIVREDU BPK GORAŽDE PREZENTIRANA INFORMACIJA O EFEKTIMA REALIZACIJE KREDITNE LINIJE SA „BOSNA BANK INTERNATIONAL“ D.D. SARAJEVO PDF Ispis E-mail
U 2022.godini odobreno trinaest zahtjeva privrednika i obrtnika za subvencioniranje profitne marže

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona na nedavno održanoj sjednici razmatrala je i u skupštinsku proceduru uputila Informaciju Ministarstva za privredu, o efektima realizacije kreditne linije sa „Bosna Bank International“ d.d. Sarajevo, za finansiranje privrede i obrta uz subvencioniranje dijela profitne marže za privredna društva i obrtnike na području BPK Goražde za 2022.godinu.

Prema riječima ministra za privredu Zijada Brige, ovaj aranžman datira još iz 2016.godine, nakon potpisivanja ugovora o privrednoj saradnji između Kantona Sarajevo i BPK Goražde, odnosno Ministarstva za privredu,  a u svrhu obezbjeđenja povoljnijih kreditnih zaduženja privrednih društava na području našeg kantona. Za ovu namjenu od strane Kantona Sarajevo odobrena su grant sredstva u iznosu od  300.000KM, iznos od 78.000KM obezbjedilo je  Ministarstvo za privredu našeg kantona, dok je banka obezbjedila vlastita  finansijska sredstva u iznosu od 18.900KM,  koja je plasirala putem plasmana odobrenih privrednim društvima i obrtnicima sa prostora našeg kantona.

U skladu sa potpisanim ugovorom, privrednim subjektima omogućeno je povoljnije kreditiranje, odnosno kreditiranje na rok od pet godina, grace periodom od šest mjeseci, sa profitnom stopom  od 3,89 posto od čega je 2 posto subvencija i 1,89 posto kamatna stopa nakon subvencije te 0,88 posto od iznosa finansiranja.

Povoljniji kreditni aranžman našim privrednicima omogućio je regresiranje kamata, s ciljem omogućavanja bržeg ekonomskog rasta i razvoja privrednih subjekata , a samo u 2022.godini odobreno je trinaest zahtjeva.

„Po ovom projektu odobreno je ukupno 32 kredita od kojih je već zatvoreno 18. Na ime subvencioniranja profitne marže, Ministarstvo za privredu BPK Goražde do danas odobrilo je 372.701,12KM dok je „Bosna Bank International“ d.d. Sarajevo, odobrila kreditna sredstva u iznosu od 8.353.466,89KM. Nakon uvida u izvještaje sa monitoringa koji su dostavljeni od strane banke, može se vidjeti da se broj radnika u privrednim društvima u 2022.godini, nije znatno mjenjao u odnosu na broj radnika od kako se realizuje projekat  a kada je riječ o izmirivanju ugovorenih obaveza vidljivo je da se one vrše redovno“- kazao  je ministar Briga.

Naglasio je da će Ministarstvo za privredu i u 2023.godini nastaviti sa realizacijom projekta sve do utroška sredstava , smatrajući da je efekat ove vrste podsticaja pored nabavke mašina i opreme te otkupa već postojećeg kredita veoma pozitivan.

„Nadamo se da će se do okončanja projekta, zanavljanjem opreme ili uvođenjem novih tehnologija, stvoriti veća konkurentnost na tržištu, otvoriti novi proizvodni pogoni pri čemu će se stvoriti predpostavke za otvaranje novih radnih mjesta i upošljavanje radnika“- istakno je on.

 
ODRŽAN OKRUGLI STO : „INICIJATIVA ZA UKIDANJE PARAFISKALNOG NAMETA – OPĆEKORISNE FUNKCIJE ŠUMA“ PDF Ispis E-mail

08.06.2023.

okfš 2

 

U organizaciji Udruženja poslodavaca BPK Goražde danas je održan okrugli sto na temu: „INICIJATIVA ZA UKIDANJE PARAFISKALNOG NAMETA – OPĆEKORISNE FUNKCIJE ŠUMA“

Nakon što je Upravni odbor Udruženja poslodavaca BPK Goražde na svojoj 8.redovnoj sjednici održanoj 27.04.2023.godine pokrenuo inicijativu za izmjenu Zakona o šumama BPK Goražde, tačnije člana 68.stav 1.tj. ukidanje parafiskalnog nameta „općekorisne funkcije šuma“, na osnovu kojeg su poslodavci dužni plaćati 0,05% na ukupno ostvaren prihod, danas je održan okrugli sto kako bi se dobila podrška od većeg broja poslodavaca i drugih subjekata i uvjerili se u opravdanost tražene inicijative.

Na okruglom stolu su pored velikog broja poslodavaca prisutvovali predstavnici ministarstva za privredu BPK Goražde, Uprave za šumarstvo, predstavnici Skupštine BPK Goražde i drugih institucija.

okfš 3

 

Nakon duže rasprave koja se vodila na okruglom stolu donesen je zaključak da se podržava inicijativa Udruženja poslodavaca BPK Goražde da se ide u pravcu ukidanja ovog parafiskalnog nameta za poslodavce a da se iznos namjenskih sredstava obezbjedi u budžetu u visini od 0,5% do 2% poreznih i neporeznih prihoda utvrđenih budžetom za prethodnu godinu ili iz nekih drugih izvora.

Zaključeno je također da se u narednoj sedmici održi sastanak sa ministrom za privredu i ministra za finansije BPK Goražde na kojem bi se detaljnije razmotrili detalji i mogućnosti implementacije predloženog.

os okfš 1

okfš 4

okfš 5

 

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 9 od 196

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 19