Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Otvorena web stranica ILO projekta PDF Ispis E-mail

23.02.2018.

U sklopu projekta „Uspostavljanje efikasnih načina participacije relevantnih aktera u procesu obrazovanja odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja“ otvorena je web stranica  na kojoj će se objavljivati sve važne informacije vezane za projekat.

 

LINK web stranice: https://lokalnopartnerstvobpkg.ba/bs

 
Održana 6.redovna sjednica Upravnog odbora Biznis centra Goražde PDF Ispis E-mail

05.02.2018.uo bc 5.2.18-2

Danas je održana 6.redovna sjednica Upravnog odbora Biznis centra Goražde na kojoj se našlo 6.tačaka dnevnog reda.

Nakon usvajanja zapisnika sa 5.redovne sjednice članovi Upravnog odbora razmatrali su realizaciju odluka i zaklučaka sa predhodne sjednice, te elektronskih sjednica putem kojih su se riješavali tekući problemi u centru.

Donesena je Odluka o nabavci dvije tone peleta, koliko i nedostaje do kraja grejne sezone. Odlučeno je da se nabavi od firme „Ramaž“ d.o.o. Čajniče, jer je ustanovljeno da je trenutno najjeftnija cijena po jednoj toni. Zaključeno je također da će se pokušati obezbjediti prevoz od kantonalne direkcije robnih rezervi, kako se nebi plačao i prevoz za dostavu peleta. Razgovarano je također da se za slijedeću godinu pristupi ranijem nabavljanju peleta kako bi se nabavio po jeftinijoj cijeni, te se upućeni određeni prijedlozi za skladištenje istog.

U nastavku sjednice članovi Upravnog odbora su razmatrali problematiku kvara ulaznih vrata centra. Naime, već neko vrijeme ulazna vrata nisu u funkciji te je predsjednik Upravnog odbora upoznao članove da je dostavljen dopis Gradskoj upravi o ovom problemu, te se čeka reakcija nadležnih iz Gradske uprave kako bi pristupili riješavanju ovog problema. S tim u vezi, donesen je zaključak da se traži sastanak sa gradonačelnikom i pomoćnicima kako bi se dogovorile određene stvari oko ovih stvari koje se dešavaju i koje se mogu dešavati u budućnosti.

Upravni odbor je razmatrao ostavku Redža Rašidovića na mjesto zamjenika predsjednika Upravnog odbora, te je ista prihvaćena i na isto mjesto imenovan Safet Efendić.

Na kraju sjednice Safet Efendić je podnio određenu inicijativu Upravnom odboru  za preuređenje sale u prizemlju u kome bi se nalazila bosanska soba, te preuređivanje sale na način da se uradi izložbeni prostor za poslodavce i obrtnike. Zaključeno je da se uputi dopis gradonačelniku sa ovim prijedlogom kako bi se  Grad Goražde očitovao po ovoj inicijativi.

uo bc 5.2.18-1

 
Kako do unapređenja poslovnog ambijenta i snažnije ekonomije? PDF Ispis E-mail

05.02.2018.

Privrednici u našoj zemlji plaćaju više od 3.000 parafiskalnih nameta. USAID, u okviru projekta reforme fiskalnog sektora, podržava uspostavu registra ovih obaveza na različitim nivoima vlasti u zemlji da bi osigurali transparentnije trošenje budžetskih prihoda prikupljenih na ovaj način. Uspostavom registra parafiskalnih obaveza do unapređenja poslovnog ambijenta i snažnije domaće ekonomije.

Za mala i srednja preduzeća smatra se da su generatori i nosioci privrednog razvoja u Federaciji. Bogati resursi kamena u Hercegovini doveli su do ekspanzije onih koji se bave obradom ovog građevinskog materijala. Zanimanje klesar nije popularno, kao ona na biroima za zapošljavanje, ali omogućava solidne prihode.

Samo u Jablanici postoji više od 20 firmi koje se bave obradom kamena - od kiparstva do građevinarstva. Bilo bi ih i više da im je kamen dostupniji.

"Glavna stvar je što nismo izvadili kamen iz brda, ovdje može biti i zlato, ali ne možemo vaditi kamen. Pravo na vađenje kamena imaju državne firme i jedna je legalna u Jablanici, gdje je centar eksploatacije. 20% domaćih materijala prerađujemo, a 80% uvozimo. I Kinezi su otvorili eksploataciju u Stocu", navodi Nezir Kevrić, predsjednik Klastera kamena Hercegovina.

Naknade i razni nameti dodatno otežavaju planove onima koji bi ulagali u širenje proizvodnje.

"Kad se traži potvrda od Porezne uprave da ste sve platili - treba platiti još i izdavanje 20 KM. To je isto kad bih ja nekom napravio uslugu i naplatio izdavanje računa. Ili za zahtjev u Elektroprivredi da trošite više struje - oni traže 30 KM. To su privrednike nelogične stvari", nabraja Kevrić.

Registar parafiskalnih nameta, na kojem radi USAID, trebao bi olakšati privrednicima snalaženje šta su obavezni plaćati, a šta ne.

"U Federaciji mi uzimamo stvarni broj taksi, odnosno naknada, a ne pojedinačne tarife taksi i naknada, što neko ponekad može protumačiti da ih je tri ili četiri hiljade - to je preuveličano. Postoji oko 375 taksi i naknada širom Federacije, oko 240-250 u Republici Srpskoj i oko 120 u Distriktu Brčko. Kada se spominje brojka od više hiljada taksi i naknada, tada su pobrojane tarife, a ne stvarne takse ili naknade. Ako ste firma koja ima sjedište u nekom kantonu, vi plaćate naknadu u tom kantonu, a ne naknade u svim", objašnjava Mark Campbell, šef USAID-ovog FAR projekta.

Poslodavci priču o nepovoljnom privrednom ambijentu potkrepljuju podacima Svjetske banke.

"Mi u BiH imamo jedan od najmanjih poreza na dobit - 10%. Jedino je u Crnoj Gori manji - 9%. Ali ako se uzmu parafiskalni nameti, realna stopa poreza na dobit je 24%", tvrdi Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

To nisu jedine zamjerke poslodavaca. Ukazuju da je mnogo komplikacija, ali što je najvažnije - svaka ima svoju cijenu.

"Konobar u hotelu s 4 ili 5 zvjezdica treba da ima certifikat. Za taj certifikat će polagati u Mininstarstvu finansija, pa se tamo formira komisija i to se plaća. I sve su to parafisklani nameti. Ja razumijem kad doktoru specijalisti treba stručni ispit pa se formira komisija, ali za konobara - pa to je obuka od 10 dana", nastavlja Smailbegović.

U Ministarstvu finansija rade na izradi zakonskog okvira koji će onemogućiti općinama i kantonima uvođenje novih i povećanje postojećih nameta.

"Nivo tih parafiskalnih nameta na nivou Federacije je mali. Bilo je pokušaja ukidanja nameta za šumarstvo i vodoprivredu, a razmišljanja su da se smanje za zaštitu zaposlenosti, tj. fondova koji idu za zapošljavanje. To su jedine stvari koje Vlada može uraditi i za šta je nadležna. Broj parafiskalnih nameta daleko je veći na općinskim i kantonalnim nivoima", ističe Zlatko Hurtić, savjetnik premijera FBiH.

Više...
 
Održana 45. redovna sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde PDF Ispis E-mail

31.01.2018.

uo 31.1.18

Upravni odbor Udruženja poslodavaca BPK Goražde održao je 31.01.2018.godine 45. redovnu sjednicu, šestu u novom sazivu  na kojoj se našlo 13 tačaka dnevnog reda.

Nakon usvajaja Zapisnika sa 44.redovne sjednice Upravni odbor je razmatrao Finansijski izvještaj Udruženja poslodavaca za 12 mjeseci 2018.godine, te pregled uplata članarina po firmama za 2018.godinu, te pregled prihoda i rashoda kako za 2017.godin, tako i kratak pregled istog za period 2007 – 2017.godina.

Više...
 
Održana prezentacija buduće Strategije obrazovanja odraslih BPK Goražde PDF Ispis E-mail

29.01.2018.

Održana prezentacija buduće Strategije obrazovanja odraslih BPK Goražde

U organizaciji Udruženja ALDI Goražde i Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport danas je održana Javna prezentacija Strategije obrazovanja odraslih Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za period 2018-2022. godina koja nosi naziv „Obrazovanje za sljedeće doba“.

Nakon usvajanja od Vlade, a zatim i Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, ova strategija, kao dio Strategije razvoja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, predstavljat će osnov svih daljnjih aktivnosti na stvaranju kvalitetnih uslova za obrazovanje odraslih na području ovog kantona.

Više...
 
<< Početak < « 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 » > Kraj >>

Stranica 94 od 196

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 12