Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
PRODUŽEN PROJEKAT “GORAŽDE-ZONA UNAPRIJEĐENOG POSLOVANJA” NAREDNA 3 MJESECA PDF Ispis E-mail

07.03.2017.

 
 

Obzirom da se u mjesecu martu 2017. godine službeno završava  projekat “Goražde-zona unaprijeđenog poslovanja” koji je finansiran od strane Europske komisije, a implementirao se posredstvom OXFAM-a i njegovih partnera na ovom projektu - Općine Goražde, Vlade BPK, Obrtničke komore BPK i Razvojne agencije Informest iz Italije, danas je u zgradi Biznis centra organizovan sastanak na kome se razgovaralo o produžetku Projekta za naredna tri mjeseca. Projekat je produžen zahvaljujući Delegaciji EU i OXFAM-u, a na današnjem sastanku prezentovan je plan implementacije za naredna tri mjeseca, i to od 09. marta do 09. juna 2017. godine u okviru kojeg će se, kako je naglašeno danas, realizovati započeti projekti od kojih su istaknuti: otvaranje trening centra, organizacija investicione konferencije, zatim razvoj turizma kroz poboljšanje postojeće ponude i drugi projekti koji su u planu.

Više...
 
U posjeti „ Biznis centru“ boravili učenici 3.razreda srednje ekonomske škole sa profesorima PDF Ispis E-mail

06.03.2017.

20170306 135944

Danas su u posjeti „ Biznis centru“ boravili učenici 3.razreda srednje ekonomske škole sa profesorima Hilmom Bunjom i Farukom Čovčićem.

Učenicima su predstavnici Udruženja poslodavaca, te Privredne i Obrtničke komore BPK Goražde predstavili pravne oblike registracije preduzeća d.o.o., d.d. i zadruge, odnosno kako se registruju ta preduzeća i šta je sve potrebno da bi se jedno preduzeće, obrt ili zadruga registrovalo i postalo pravno lice.

20170306 135954

Više...
 
ODRŽANA JAVNA RASPRAVA NACRTA ZAKONA O ŠUMAMA ZA PODRUČJE BPK GORAŽDE PDF Ispis E-mail

03.03.2017.

Istaknute brojne primjedbe i sugestije na Nacrt zakona o šumama FBiH

IMG_4158

U Goraždu je danas održana javna rasprava o Nacrtu zakona o šumama FBiH.

Javnu raspravu organizovalo je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u saradnji s Ministarstvom za privredu BPK Goražde, a učešće u raspravi, uz predstavnike resornih ministarstava na federalnom i kantonalnom nivou, uzeli su i predstavnici JP „Bosansko-podrinjske šume“, Kantonalne uprave za šumarstvo, predstavnici udruženja privrednika, obrtnika i poslodavaca, kao i druga zainteresovana lica.

Stručni savjetnik u resornom kantonalnom ministarstvu Rasim Sijerić podsjetio je Ustavni sud Federacije BiH, 2009. godine, stavio van snage Zakon o šumama FBiH, nakon čega je Federalna vlada donijela dvije uredbe na osnovu kojih je bilo omogućeno gazdovanje šumama.

Uzimajući u obzir nastalu situaciju, te potrebu da se ova oblast zakonski uredi, BPK Goražde je 2013. godine usvojio kantonalni Zakon o šumama.

Više...
 
Plaće od 701 do 1.500 KM oporezivati sa 10, a ne 13 posto PDF Ispis E-mail

3.3.2017.

Izvor: Avaz.ba

Udruženje poslodavaca FBiH smatra da nova rješenja Vlade FBiH o oporezivanju dohotka i doprinosa, predložena na posljednjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV), umjesto da teže neutralnom efektu, idu na teret onih s nižim primanjima, a ne s višim, a koga će ta šteta pogoditi, radnike ili poslodavce, zavisi od slučaja do slučaja.

NEUTRALNI EFEKT

Zbog toga su u prijedlogu, do kojeg je došao "Avaz“, napravili svoj izračun oporezivanja plaća i doprinosa te od Vlade traže da ga prilikom sačinjavanja budućih nacrta zakona ozbiljno uzme u razmatranje.

Vlada u ponuđenim prednacrtima zakona predlaže stope poreza na dohodak od 13 posto za primanja od 701 do 1.500 KM te 20 posto za primanja viša od 1.501 KM, pri čemu se primanja do 700 KM ne oporezuju.

Više...
 
Poslodavci u otvorenom pismu: Zakoni doveli do gubitka 2.500 radnih mjesta PDF Ispis E-mail

3.3.2017.

Izvor: Akta.ba, 3.3.2017 12:46:33

Udruženje poslodavaca FBiH uputilo je čelnicima najvećih političkih stranaka u FBiH otvoreno pismo u ime ljudi koji rade, proizvode, izvoze, investiraju, otvaraju nova radna mjesta, u ime onih zahvaljujući kojima se u najvećoj mjeri puni federalni i kantonalni budžeti, čiji je rad i djelovanje osnova razvoja Federacije BiH i Bosne i Hercegovine u cjelini.

"Vjerujemo da ste preko svojih predstavnika u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Federacije BiH upoznati da je tokom prošle godine Vlada Federacije BiH donijela više odluka i predložila zakone (koje je potom usvojio Parlament FBiH) čija je primjena umjesto poboljšanja poslovnog ambijenta u FBiH, kako je to navedeno u Reformskoj agendi, dovela do dodatnog pogoršavanja uvjeta poslovanja i investiranja na području FBiH", navodi se u otvorenom pismu koje potpisuje Predsjednik UO Adnan Smailbegović.

Podsjećaju da je samo tokom 2016. godine Vlada FBiH donijela 10 zakona i odluka čija se primjena negativno odrazila na poslodavce i uvjete poslovanja u Federaciji BiH, te da je stupanjem na snagu Pravilnika o oporezivanju toplog obroka i regresa u oktobru prošle godine znatno povećana cijena rada i radnog mjesta u BiH.

Više...
 
<< Početak < « 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 » > Kraj >>

Stranica 111 od 196

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 7