Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
ESV bez zaključka o prednacrtima zakona o porezu na dohodak i doprinosima PDF Ispis E-mail

28.2.2017.

zvor: Fena

Sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine završena je bez usuglašenog zaključka socijalnih partnera o prednacrtima dvaju novih federalnih zakona - o porezu na dohodak i o doprinosima.

Poslodavci, kao jedna od tri strane u socjalnom partnerstvu, smatrali su da nacrti mogu poslužiti kao osnova za daljnje pregovaranje, s tim da paket reformi u ovoj oblasti treba, po njihovom mišljenju,  zaokružiti s još šest zakona za poboljašenje uvjeta poslovanja, čije bi prijedloge oni uputili Federalnoj vladi.

Više...
 
Vlada odobrila oko 4,5 miliona KM korisnicima devet projekata PDF Ispis E-mail

24.2.2017.

Izvor: Fena

Subjekti malih i srednjih preduzeća, koji su osnovani nakon 16. maja prošle godine, moći će aplicirati putem javnog poziva za dodjelu sredstava, kojima se finansira trošak registracije i doprinosi za dva uposlenika u iznosu od oko 8.000 KM.

To je jučer odobrila Vlada Federacije BiH usvajanjem Programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava tekućih transfera utvrđenih budžetom FBiH za 2017. godinu Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta.

"U okviru ovog programa, bit će isplaćena nepovratna (grant) sredstva od 4.380.000 KM za realizaciju devet projekata", izjavio je federalni ministar poduzetništva i obrta Amir Zukić na današnjoj pres-konferenciji u Vladi Federacije BiH.

Najveći iznos od 1.550.000 KM odobren je za projekt, čiji je cilj jačanje konkurentnosti sektora malih i srednjih preduzeća, uvođenje međunarodnih standarda i sistema kvaliteta, unapređenje znanja i vještina zaposlenih, modernizacija poslovnih procesa pogotovo u smislu jačanja izvoznih potencijala i pristupa novim tržištima.

Više...
 
Federalni zavod daje 18 miliona KM za zapošljavanje 6.000 osoba PDF Ispis E-mail

24.2.2017.

Federalni zavod daje 18 miliona KM za zapošljavanje 6.000 osoba

Izvor: Fena, 24.2.2017 13:19:25

Federalni zavod za zapošljavanje (FZZ) će na  internet stranici  2. marta objaviti javne pozive za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja 2017 (Prvo radno iskustvo, Vaučer za posao, Javni radovi i Periodično zapošljavanje), Programu sufinansiranja samozapošljavanja Start up 2017 i Programu pripreme za rad 2017 - obukom do zaposlenja.  

Direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar danas je na konferenciji za novinare u Sarajevu kazala da su za realizaciju „Programa sufinansiranja zapošljavanja“ predviđena sredstva  od 18 miliona KM i zapošljavanje najmanje 6.000 osoba, za „Program sufinansiranja samozapošljavanja Start up  2017"  tri miliona KM i poticanje najmanje 800 osoba s evidencije nezaposlenih, a za „Program pripreme za rad 2017 - Obukom do zaposlenja“ osiguran je milion KM kojim se planira osiguratii priprema za rad kroz obuku i osposobljavanje za 600 osoba, od kojih će se zaposliti najmanje 420 osoba. Govoreći o iskustvima u realizaciji prijašnjih, sličnih programa Lončar je navela da njihovi podaci i analize pokazuju da je više od 60 posto osoba, koji su bili obuhvaćeni takvim mjerama, nakon šest ili osam mjeseci, i dalje u radnom odnosu.  

Rukovodilac Sektora za zapošljavanje u FZZ Omer Korjenić je kazao da će svi programi biti realizirani u saradnji s kantonalnim službama za zapošljavanje.

Više...
 
Pogledajte pregled akata kojima su uvedena nova opterećanja na privredu PDF Ispis E-mail

23.2.2017.

Dugo najavljivani prijedlog novog Zakona o porezu na dohodak naći će se u ponedjeljak pred članovima Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH koje čine predstavnici Vlade FBIH, Saveza samostalnih sindikata BiH i Udruženje poslodavaca FBIH.

Najnoviji prijedlog Vlade FBiH za oporezivanja plaća u FBiH predviđa rast poreza na dohodak i uvođenje takozvane diferencirane stope.

Vlada u prednacrtu novog Zakona o porezu na dohodak predviđa da se mjesečna osnovica plate do 800 KM oporezuje sa 13 posto, dok će iznos plate iznad 800 KM biti oporezovan sa čak 20 posto.

Više...
 
Održana posljednja Javna rasprava o Nacrtu zakona o koncesijama PDF Ispis E-mail

24.2.2017.

Održana posljednja Javna rasprava o Nacrtu zakona o koncesijama

IMG_3795

Nakon općina Foča i Pale (FBiH), u Goraždu je danas održana treća i posljednja po redu Javna rasprava o Nacrtu zakona o koncesijama Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Javnu raspravu organizovalo je Ministarstvo za privredu u saradnji s nadležnim komisijama Skupštine BPK-a Goražde, a raspravi su prisustvovali i članovi Komisije za koncesije BPK, predstavnici Obrtničke komore, Privredne komore i Udruženja poslodavaca BPK Goražde te drugi zainteresovani subjekti.

Obrazlažući razloge zbog kojih je došlo do potrebe za donošenjem novog Zakona o koncesijama, ministar za privredu Meho Mašala istakao je da neki od razloga proističu iz same Reformske agende za BiH te potrebe usklađivanja s propisima Evropske unije.

Više...
 
<< Početak < « 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 » > Kraj >>

Stranica 112 od 196

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 14