Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Potpisan Granski kolektivni ugovor za oblast prometa u FBiH PDF Ispis E-mail

22.09.2016.

Granski kolektivni ugovor za oblast prometa u Federaciji BiH, između predstavnika Udruge poslodavaca Federacije BiH i Samostalnog sindikata prometa i veza u BiH, danas je potpisan u Mostaru.

Ugovor su potpisali Nedžad Siočić ispred Udruge poslodavaca Federacije BiH te Šime Bakula ispred Samostalnog sindikata prometa i veza u BiH.

Potpisivanju su nazočili federalni premijer Fadil Novalić, potpredsjednica Vlade FBiH i federalna ministrice financija Jelka Miličević, te federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić.

Više...
 
Utvrđen Nacrt zakona o turizmu FBiH PDF Ispis E-mail

22.09.2016.

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Mostaru, utvrdila i Parlamentu FBiH uputina Nacrt zakona o turizmu Federacije BiH.

Izradi ovog zakona prethodili su analiza stanja na turističkom tržištu i sagledavanje problema s kojim su se suočavali sudionici turističkog gospodarstva, kao i drugi subjekti koji obavljaju s njim povezane delatnosti. Među razlozima za donošenje Zakona je i potreba smanjenja sive ekonomije. Jedan od razloga za donošenje novog federalnog propisa iz ove oblasti je i to što je Ustavni sud FBiH presudom od 3.7.2014. godine Zakon o turističkim zajednicama i unaprjeđenju turizma u FBiH proglasio neustavnim.

Više...
 
Zenica: Novalić pozvao poslodavce da se bore za svoja prava PDF Ispis E-mail

19.9.2016.

U prostorijama ArcelorMittala Zenica danas je održan zajednički sastanak Udruženja poslodavaca FBiH i premijera Vlade FBiH Fadila Novalića na temu “Reformska agenda sa posebnim osvrtom na poresku reformu u cilju rasterećenja poslodavaca”.

 

Jedna od ključnih stavki reformske agende u Bosni i Hercegovini jesu i nužne poreske reforme odnosno izmjene politika u poreskim opterećenjima rada. Poreska reforma predviđa da naknade koje nemaju karakter plate, kao što su topli obrok, regres, naknade za prijevoz, jubilarne nagrade i dr. budu ugrađene u poresku osnovu.

Više...
 
Sastanak premijera FBiH i Udruženja poslodavaca sutra u Zenici PDF Ispis E-mail

18.9.2016.

Sastanak federalnog premijera Fadila Novalića s predstavnicima Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine o temi "Reformska agenda s posebnim osvrtom na poresku reformu u cilju rasterećenja poslodavaca" bit će održan sutra u Zenici, najavljeno je iz tog udruženja.

Jedna od ključnih stavki Reformske agende u Bosni i Hercegovini su i nužne poreske reforme, odnosno izmjene politika u poreskim opterećenjima rada. Poreska reforma predviđa da će naknade koje nemaju karakter plaće, poput toplog obroka, regresa, naknade za prijevoz, jubilarne nagrade, biti ugrađene u poresku osnovu.

Na nedavno održanoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH razmatrane su izmjene i dopune dva zakona - o dohotku i doprinosima. Vlada Federacije BiH je u Pravilniku predložila oporezivanje toplih obroka iznad 8,5 KM i uvođenje novih pravila u oporezivanju regresa.

Više...
 
Prijedlog ESV-a: Uvođenje novih nameta početkom 2017. godine PDF Ispis E-mail

10.09.2016.

Razmatrajući izmjene i dopune zakona o dohotku i doprinosima Ekonomsko-socijalno vijeće (ESV) za teritoriju Federacije BiH načelno je saglasno sa iznesenim principima Udruženja poslodavaca FBiH.

Potvrdio je to Feni nakon vanredne sjednice predsjednik Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH Edhem Biber, navodeći da Federalno ministarstvo finansija treba da predložene zakonske izmjene ugradi u nova zakonska rješenja.

Poslodavci zahtijevaju da se izmjenama reguliše da se onima sa nižim platama smanji stopa oporezivosti na dohodak, a onima sa višim platama da se poveća kako bi se napravio balans. Smatraju da bi se značajnijim smanjenjem doprinosa na rad povećala zaposlenost u BiH.

- Ovo Udruženje je za oporezivanje, ali da ono bude neutralno i da ne ide na teret radnika i poslodavaca. Iako se manje-više svi slažu, ove zakonske izmjene su veoma kompleksne kao jednačina sa pet, šest nepoznatih - izjavio je Feni predsjednik Udruženja poslodavaca Adnan Smailbegović.

Više...
 
<< Početak < « 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 » > Kraj >>

Stranica 123 od 195

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 11