Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Novi nameti na plate u FBiH prolongirani za jesen PDF Ispis E-mail

28.7.2016.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ipak je odustala od izmjena pravilnika kojim se uvode novi nameti na primanja zaposlenika u tom bh. entitetu. Pod pritiskom javnosti, ali i predstavnika radnika i poslodavaca, primjena dokumenta punog naziva Pravilnik o izmjeni Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak zapravo je prolongirana.

Već na jutrošnjoj izvanrednoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća Federacije BiH Jelka Milićević, federalna ministrica financija, potvrdila je da će se primjena spornog pravilnika prolongirati do 3. listopada, dakle samo dan nakon lokalnih izbora u BiH.

Sve to znači da će najavljivana nova porezna opterećenja pričekati druga vremena, čime će i primanja zaposlenika, pogotovo u dijelu isplate toplog obroka, regresa i drugih stavki koje su po novom trebale biti oporezovane, ostati u dosadašnjim okvirima.

Više...
 
Kraj dilemama oko vraćanja radnih knjižica radnicima PDF Ispis E-mail

20.7.2016.

Radne knjižice sa 30.06.2016. godine prestale su važiti u Federaciji BiH, ali je ostalo mnogo nedorečenosti kad je riječ o daljim postupcima, kako poslodavaca tako i radnika. Poslodavci su u dilemi, te ne znaju kako postupiti. Vratit će radnicima knjižice, ali šta ukoliko žele da za budućeg uposlenika pogledaju i raniji staž? Odgovor je jasan, Federalni zavod za penzijsko-invalidskog osiguranje, će kao i do sada izdavati uvjerenje uz naplatu od deset KM.

Dokazivanje radnog staža kao i do sada nije čest slučaj, te će obavezu dostavljanja uvjerenja imati samo oni od kojih to traži poslodavac.

Osim Federalnog  zavoda za penzijsko-invalidsko osiguranje, Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine će izdavati uvjerenja o podacima o kojima vodi evidenciju u Jedinstvenom sistemu od 01.01.2011. godine.

Federalni ministar rada i socijalne politike, Vesko Drljača za poslovni portal Akta.ba kaže kako je Ministarstvo krajem juna izdalo Uredbu u kojoj je sve pojašnjeno.

Više...
 
Nakon udara na poslodavce: Nema novog zapošljavanja a ni povećanja BDP-a PDF Ispis E-mail

14.7.2016.

Udruženje poslodavaca FBiH uputilo je Vladi FBiH dopis sa zahtjevom za stavljanje van snage ili odlaganje primjene izmjenjenog Pravilnika Zakona o porezu na dohodak.

Podsjećamo da je Vlada FBiH je prije sedam dana u Službenim novinama objavila izmjene Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak čime je ozbiljno ugrožen položaj radnika u FBiH, kao i ukupni broj zaposlenih. Neke od izmjena koje su uzburkale javnost su da će od 15. jula biti uvedena dodatna poreska opterećenja na topli obrok, regres i putne troškove. To znači da će od sada topli obrok iznad 8,5 KM bit oporezovan kao i regres veći od 400 KM.

Udruženje poslodavaca smatra da je to novi udar na poslodavce koji će se pogubno odraziti na radnike ali u Vladi FBiH nisu takvog mišljenja.

Tim povodom su danas u Sarajevu organizirali konferenciju za medije zajedno sa Savezom samostalnih sindikata BiH, Vanjskotrgovinskom komorom BiH, Vijećem stranih investitora te Privrednom komora FBiH i Agencijom za unapređenje stranih investicija FIPA-om, na kojoj su poručili da su otvoreni za socijalni dijalog, partnerski odnos te da nisu protiv ovakve odluke ali da se ona mora usaglasiti sa Zakonom o doprinosima i Zakonom o dohotku.

Iz Udruženja poslodavaca FBiH podsjećaju da su usvajanju ovakvih mjera trebale prethoditi konsultacije socijalnih partnera do kojih nije došlo iako Vlada tvrdi drugačije.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović je rekao da traže zaustavljanje odluke do usaglašavanja socijalnih partnera.

Više...
 
Oporezivanje toplog obroka ne može biti prolongirano PDF Ispis E-mail

21.7.2016.

Iako se u javnosti pojavila informacija da postoji mogućnost prolongiranja primjene Pravilnika o porezu na dohodak u Federaciji kojim se, između ostalog, predviđa i oporezivanje toplog obroka, porezni stručnjaci nam kažu da se ovdje ne može raditi o prolongiranju primjene Pravilnika budući da je on već objavljen u Službenim novinama i da je stupio na snagu 15.7. 2016.

ZaAkta.bakažu da to formalno-pravno u ovom trenutku znači da svi poslodavci koji isplaćuju topli obrok poslije 15.7. ne mogu bez poreza isplatiti iznos koji je preko jedan posto od prosječne plaće u Federaciji.

''Topli obrok se oporezuje porezom na dohodak i punim doprinosima'',kažu porezni stručnjaci.

Više...
 
U „Biznis centru Goražde“ održana obuka za aktere razvoja turizma PDF Ispis E-mail

15.7.2016.

obuka aktera turizma 1

U „Biznis centru Goražde“ 14.7.2016. godine održana je obuka za aktere razvoja turizma u sklopu implementacije projekta „Goražde zona unapređenog poslovanja“.

Obuku su  vodili g-đa Giovanna Tosetto i gosp. Claudio di Giorgio.

Više...
 
<< Početak < « 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 » > Kraj >>

Stranica 127 od 196

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 36