Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Program utroška sredstava trajnog revolving fonda za 2016.godinu PDF Ispis E-mail

23.03.2016.

finansije22 2

Odluka o usvajanju programa utroška sredstava trajnog revolving fonda kod union banke d.d. sarajevo, federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za dugoročno financiranje projekata putem dodjele kredita za 2016. godinu i Program utroška sredstava trajnog revolving fonda kod union banke d.d. sarajevo, federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za dugoročno financiranje projekata putem dodjele kredita za 2016. godinu objavljeni su u Službenim novinama FBIH broj: 21/16.

Tekst Odluke i Programa možete preuzeti ovdje.
 

 

 

 

 
POTPISANI UGOVORI O ZAKUPU PROSTORIJA U OVKIRU ZONE UNAPRIJEĐENOG POSLOVANJA U GORAŽDU PDF Ispis E-mail

11.03.2016.

 
 

Povodom završetka radova na izgradnji zgrade u okviru projekta “Goražde-zona unaprijeđenog poslovanja” u ulici Sinan paše Sijerčića, koji je finansiran od strane EUropske komore, a implementira se zahvaljujući OXFAM-u i njegovim partnerima na ovom projektu - Općini Goražde, Vladi BPK, Obrtničkoj komori BPK i Razvojnoj agenciji Informest iz Italije, danas je u Maloj sali Općine Goražde organizovano potpisivanje ugovora o zakupu poslovnih prostorija sa Općim udruženjem ''Stari zanati'' obrtnika Općine Goražde, Udruženjem poslodavaca BPK-a, Turističkom zajednicom BPK-a, Obrtničkom komorom BPK-a i Privrednom komorom BPK-a.

Više...
 
Izvoznici ogorčeni - ukidaju im se olakšice za porez PDF Ispis E-mail

16.03.2016.

Novim zakonom o porezu na dobit u Federaciji nastoje se osigurati javni prihodi za federalni i kantonalne budžete. Izvoznici su ogorčeni, jer se ovim rješenjem ukidaju olakšice za porez koje su imali po osnovu izvoza. U Vladi tvrde da je zakon reformski i da takve olakšice nemaju ni u zemljama okruženja.

Federacija je dobila Zakon o porezu na dobit a privrednici nova opterećenja većim obuhvatom oporezivih prihoda. Poslodavci tvrde - ovo je još jedan udar na bh. ekonomiju.

Kako objašnjava Eldin Hadžiselimović, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH, bile su dvije opcije da se zakonsko rješenje koriguje sa njihovim prijedlozima. On navodi da je prijašnji nivo stimulansa za izvoznike bio da 100% budu oslobođeni poreza na dobit, a sad je 50%. Dalje, kaže da su predlagali inoviranje zakonskih rješenja - kao u Hvatskoj, Sloveniji, Srbiji - kroz zakon o poticajima, ali da ni to nije bilo prihvatljivo za vlast.

Na udaru su dvije grupe privrednika.

Više...
 
Prosječna plaća u FBiH mogla bi se popeti na 1.041 KM! PDF Ispis E-mail

14.3.2016.

Jedna od reformskih mjera Federalne vlade koja bi višestruko trebala ići u korist radnika, a na kojoj radna grupa Vlade užurbano radi, odnosi se na oporezivanje naknada koje nemaju karakter plaće, potvrđeno je za "Dnevni avaz".

O čemu se radi? Prema računici napravljenoj u Vladi, na prosječnu neto plaću, koja u FBiH iznosi 846 KM, radnici mjesečno dobivaju još i minimalno 195 KM naknada za topli obrok i prijevoz.

Međutim, ovaj iznos, koji nije oporeziv, kod nekih poslodavaca je i veći, te doseže i 345 KM, a s obzirom na činjenicu da isplaćuju naknade za odvojeni život, prekovremeni rad, regres i još neke druge.

Savjetnik federalnog premijera Goran Miraščić, koji je direktno uključen u donošenje ove mjere koja proizilazi iz Reformske agende, pojašnjava za "Avaz" zašto će i sustav i radnici imati koristi od ove mjere.

Više...
 
U Goraždu održana prezentacija „ Nove kreditne linija“ Razvojne banke Federacije BiH PDF Ispis E-mail

09.03.2016.

IMG 1930

U Goraždu je jučer u organizaciji Udruženja poslodavaca FBiH, uz organizacijsku i tehničku podršku Udruženja poslodavaca BPK Goražde Razvojna banka FBiH održala prezentaciju „ Nove kreditna linije“ uz prisustvo velikog broja poslodavaca sa područja BPK Goražde.

Uprava Razvojne banke FBiH preduzela je niz mjera na usklađivanju svog poslovanja sa potrebama poslodavaca.

Nadzorni odbor Razvojne banke FBiH je donio Odluku o novim kreditnim linijama kojim se bitno smanjuje kamatne stope i do 3% te 2-3 puta snižavaju troškovi obrade kredita. Istovremeno došlo je i do povećanja kreditnog portofilia. Na ovaj način Razvojna banka FBiH u cilju poboljšanja poslovnog ambijenta daje podršku realnom sektoru sa posebnim akcentom na mala i srednja preduzeća.

Više...
 
<< Početak < « 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 » > Kraj >>

Stranica 136 od 196

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 13