Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
ODRŽANA TREĆA SJEDNICA PRIVREDNOG SAVJETA PDF Ispis E-mail

08.01.2016.

 

Nakon dvije veoma uspješne sjednice od osnivanja na kojima je razmatran i Nacrt odluke o visini komunalnih taksi, koja je nakon usvojenih primjedbi Privrednog savjeta i građana na dvije javne rasprave usvojena na 32. Sjednici Općinskog Vijeća Općine Goražde, danas je održana i treća sjednica Privrednog savjeta.

Na Sjednici su analizirane aktivnosti u prethodnoj godini, a govorilo se i aktivnostima u narednoj godini.

Više...
 
Održana godišnja pres konferencija Udruženja poslodavaca BPK Goražde, VIDEO PDF Ispis E-mail

25.12.2015.

Udruženje poslodavaca je 25.12.2015.godine održalo godišnju pres konferenciju: Tekst prenosimo u cijelosti:

 

Udruženje poslodavaca BPK Goražde 2015.godinu završava sa gotovo pa ispunjenim Programom rada za ovu godinu.

Naime, glavni ciljevi i zadaci koji su postavljeni pred Udruženje poslodavaca su mjere na rasterećenju privrede i stvaranju boljih uslova za privređivanje privrednih subjekata sa područja BPK Goražde.

Udruženje poslodavaca BPK Goražde je još u mjesecu februaru  ove godine na osnovu sastanka kojeg je imalo sa Premijerom kantona i njegovim saradnicima dogovorilo da dostavimo prijedloge koje zakonske propise bi bilo potrebno izmjeniti kako bi se privreda BPK Goražde rasteretila i stvorili bolji uslovi rada za privredne subjekte.

Više...
 
VLADA BPK GORAŽDE POTPISINICA VEOMA ZNAČAJNOG SPORAZUMA SA NEVLADINIM SEKTOROM PDF Ispis E-mail

28.12.2015.

Vladin sektor želi kvalitetno učešće civilnog društva u kreiranju javnih politika

IMG_1294

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i predstavnici nevladinog sektora potpisali su danas Sporazum o saradnji koji pored definisanja njihovih budućih odnosa ima za cilj promociju javnog općeg interesa, odnosno snažniji  razvoj lokalnih resursa kroz dijalog i zajednički rad, a sve s ciljem poboljšanja ukupnog kvaliteta življenja stanovnika na području našeg kantona.

Cilj ovog sporazuma  istovremeno je i stvaranje pretpostavki za razvoj zakonodavnog okvira i podzakonskih akata koji regulišu i sam način finansiranja. Prema riječima premijera BPK Goražde Emira Okovića, potreba za potpisivanjem ovog sporazuma postojala je iz razloga što je analiza pokazala da postoji značajan broj osnovanih udruženja u odnosu na broj koja aktivno djeluju.

IMG_1297

„Potrebno je odrediti koja su to udruženja od interesa za Kanton da bismo što više razvijali aktivizam civilnog društva, jer znamo da je u nekim savremenim političkim sistemima ta uloga ogromna. Moramo težiti da taj dio, što je moguće više, u ovom Kantonu i državi razvijemo. S druge strane, imamo različite pristupe pojedinih udruženja. Neki smatraju da su nedovoljno propraćeni u materijalnom smislu i svakom drugom obliku, možda nekad zamjeraju nekim drugim udruženjima da su bolje pozicionirani. U svakom slučaju, želimo to sagledati na što opširniji i  kvalitetniji način.

Vladin sektor želi kvalitetno učešće civilnog društva ne u smislu samog finansiranja, već i kompletnog doprinosa u kreiranju javnih politika. Želimo da to ne bude samo u okviru politike i političara, nevladin sektor je dio građana i mislim da mogu dati kvalitetan doprinos. To će biti aktivnost kojom ćemo se najvjerovatnije intezivnije baviti u toku 2016.godine“-kazao je premijer BPK Goražde Emir Oković.

Copy of potpisivanje sporazuma vlade i nevlad.sektora

 
Vlada FBiH utvrdila Prijedlog zakona o porezu na dobit PDF Ispis E-mail

23.12.2015.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine utvrdila je na današnjoj sjednici u Mostaru Prijedlog zakona o porezu na dobit.

Svrha Zakona o porezu na dobit, kojeg je u formi Prijedloga danas utvrdila Vlada Federacije BiH, jeste osiguravanje javnih prihoda za Federalni i proračune kantona. Ovo je jedan od reformskih zakona fiskalnog sustava Federacije BiH i kompatibilan je sa ostalim propisima. Također, Zakon je urađen uz suradnju i preporuke Međunarodnog monetarnog fonda.

Pitanja koja regulira ovaj zakon jesu određivanje metodologije obračuna poreza i definiranje obveznika ovog poreznog oblika. Zakon proširuje poreznu bazu na dva načina: većim obuhvatom poreznih obveznika i većim obuhvatom oporezivih prihoda. Proširenje porezne osnovice i broja poreznih obveznika je potrebno da bi bila podržana borba protiv porezne evazije, kao i  unaprjeđenje rasta.

Cilj zaštite porezne osnovice je i prikupljanje javnog prihoda obzirom na ekonomska kretanja i njihov utjecaj na proračune. S druge strane, utjecaj Zakona će imati implikacije i na izvršavanje proračuna FBiH i kantona kada je, uz ostalo, riječ o otplati kamata i vanjskog i unutarnjeg duga FBiH, transferima za invalidnine, poljoprivredu i razvojne projekte, za raseljene i izbjegle osobe, za tekuće transfere kantonima i niže razine vlasti, javnim poduzećima za kapitalne investicije.

Više...
 
Udruženje poslodavaca BPK Goražde uzelo učešće na sajmu privrede, poljoprivrede, zanatstva i roba široke potrošnje održanom u Sarajevu od 17.12-20.12.2015.godine PDF Ispis E-mail

21.12.2015.

x-firme 020

Udruženje poslodavaca BPK Goražde je učestvovalo na sajmu privrede, poljoprivrede, zanatstva i roba široke potrošnje koji se održao u sarajevskoj Skenderiji od 17.12-20.12.2015.godine.

Riječ je o sajmu u okviru kojeg su mali proizvođači imali priliku predstaviti svoje proizvode i ostvariti poslovne kontakte, te na taj način direktno potaknuti razvoj domaće proizvodnje, tako da je u fokusu Sajma u kojem je učestvovalo  oko 120 izlagača bila domaća proizvodnja.

Više...
 
<< Početak < « 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 » > Kraj >>

Stranica 139 od 196

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 35