Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Održana javna rasprava povodom Nacrta Odluke o komunalnim taksama općine Goražde PDF Ispis E-mail

19.11.2015.

Copy of IMG 1818

U velikoj Sali općine Goražde sinoć je održana javna rasprava povodom Nacrta Odluke o komunalnim taksama općine Goražde.

Javnoj raspravi su pored Komisije za Budžet, finansije i administrativna pitanja, predstavnika općine Goražde, vijećnika u općinskom vijeću općine Goražde prisustvovali predstavnik Udruženja poslodavaca BPK Goražde, te predstavnica firme „Eco ambalaža“ d.o.o. Goražde.

Na javnoj raspravi su se čuli ponajviše navodi iz Presude Ustavnog susa Federacije BiH, zbog čega je i došlo do izmjene Zakona o komunalnim taksama BPK Goražde u 2014.godini, a na osnovu kojeg je općina Goražde dužna donjeti propis koji uređuje ovu oblast, odnosno Odluku o visini komunalnih taksi.

Više...
 
Predstavnici Udruženja poslodavaca, Privredne komore, Dana jabuke i općine Goražde posjetili Centar Skenderija PDF Ispis E-mail

18.11.2015.

Copy of IMG 2640

U sklopu pripreme za održavanje sajma privrede, poljoprivrede, zanatstva i roba široke potrošnje koji će se održati u Centru Skenderija od 17.12 do 20.12.2015.godine  predstavnici Udruženja poslodavaca BPK Goražde, Privredne komore, Dana jabuke i općine Goražde posjetili su jučer Centar Skenderija i susreli se sa menađmentom ovog Javnog preduzeća koji je organizator pomenutog sajma.

Više...
 
Utvrđena reprezentativnost Udruženje poslodavaca BPK Goražde PDF Ispis E-mail

16.11.2015.

U vezi novog Zakona o radu Federacije BiH donesenog 12.avgusta 2015.godine i obavezama iz članova 128., 130. i 131. pomenutog zakona,  Udruženju poslodavaca BPK Goražde je na osnovu Zahtjeva kojeg je podnjelo Ministarstvu za pravosuđe, upravu i radne odnose BPK Goražde za utvrđivanje reprezentativnosti,  utvrđena reprezentativnost i konstatovano da ispunjava uslove iz člana 128. Zakona o radu.

 

Riješenje o utvrđivanju reprezentativnosti

 
Janjina iz Goražda 18 godina uspješno otkupljuje, reciklira i prodaje otpad PDF Ispis E-mail

11.11.2015.

ako se još uvijek ne možemo pohvaliti velikim brojkama, ipak na terenu se dešavaju pomaci kada se radi o reciklaži, odnosno izvdajanju materijala iz otpada i njegovom ponovnom upotrebljavanju.

OTKUPLJUJU TEGLE I FLAŠE

U Bosni i Hercegovini ima nekoliko kompanija koje prave dobre rezultate, među njima je i Janjina iz Goražda koja već 18 godina uspješno otkupljuje, reciklira i prodaje sekundarne sirovine, te igra značajnu ulogu u tokovima metala i nemetala i izvan granica Bosne i Hercegovine.

Šaćir Raščić, direktor goraždanske Janjine u razgovoru za poslovni portal Akta.ba kaže kako vrše otkup gotovo svih vrsta metala i nemetala: bakara i sirovine od bakra, aluminijuma i sirovine od aluminijuma, mesinga i sirovine od mesinga, cinka i sirovine od cinka, olova i sirovine od olova, starih akumulatora, željeza, papira, PET ambalaže, plastike i ostalih metala.

U svrhu očuvanja okoline, vodeći se pojačanom svijesti o važnosti prirode za čovjeka, u posljednjem periodu sve više se bave i opasnim otpadom (zbrinjavanjem otpadnih motornih ulja, štamparskih tonera, opasnog otpada iz proizvodnje).

Janjina je prema riječima direktora i jedino preduzeće na prostoru BPK-a koje ima ovlaštenje za zbrinjavanje opasnog otpada, što je preduzećima u kantonu dalo sigurnost i olakšanje u njihovom poslovanju.

"Jedna od novina kompanije je i prikupljanje od fizičkih i pravnih lica ambalažnog stakla i tetrapaka", kaže Raščić pojašnjavajući kako se cijena tetrapaka po toni kreće od 50 do 100 KM, dok je otkupna cijena stakla (flaša, tegle) između 40 i 50 KM.

Otkup se vrše u cijeloj Bosni i Hercegovini, a zainteresovani su za saradnju sa svim firmama. Na adrese u Goraždu dolaze lično, dok su za ostale gradove važne količine.

BORBA NA TRŽIŠTU

"Prevoz je skup, tako ako imamo 10-20 tona na nekoliko lokacija u jednom gradu mi ćemo doći", kaže Raščić.

Nakon prikupljene ambalaže tetrapaka izvoze u Hrvatsku, a postignut je dogovor i oko izvoza stakla.

Prevent, Ginex, Pobjeda Rudet samo su neko od kompanija sa kojim sarađuje Janjina tokom prikupljanja sekundarnih sirovina.

Ono što je zajedničko za ovu kompaniju i većinu bh. je samostalna borba na tržištu. Sami se bore, rade i grade, a da postoji razumijevanje državnih institucija rezultati bi bili daleko bolji. Broj zaposlenih sa sadašnjih 13 bio bi sigurno dva puta veći, te bi se započete investicije uspješno privele kraju.

"Janjina je započela investiciju u Reciklažni centar koji se nalazi u krugu industrijske zone 'Azot' u Goraždu. Radi se na postavljanju mašine za ljevanje tvrde plastike", kaže Raščić, naglašavajući kako će završetak radova u Centru zavisi od finansijskih mogućnosti, odnosno od prodaje robe na tržištu od koje će finansirati radove.

Inače za Centra za reciklažu sekundarnih sirovina  2012. godini kupljeno je zemljišta što je označilo početak radova na izgradnji novih prostorija na novoj lokaciji. Nova lokacija se nalazi na prostoru veličine oko 15.000 m2. Preduzeće je dobilo sve potrebne dozvole za gradnju, te je do sada u okviru projekta izgranje urađeno mnogo posla. Jedan od bitnijih dijelova je i izgradnja hale za privremeno skladištenje opasnog otpada koja je odvojen od sekundarnih sirovina, te skladištenje u posebnoj ambalaži, na poseban ekološki prihvatljiv način, do konačnog zbrinjavanja.

E. Kokor

 

Izvor:www.akta.ba

 
Svečanost u Preventu: Milionita garnitura proizvedena u pogonima u Goraždu PDF Ispis E-mail

05.11.2015.

prevent 05.11.2015

 

Milionita garnitura automobilskih presvlaka ove godine proizvedena je u Preventovim proizvodnim pogonima u Goraždu. Bio je ovo povod za veliku svečanost pa su menadžment i uposlenici proslavili značajan jubilej sa svojim kolegama iz drugih gradova.

Lejla Ferhatbegović, direktorica lokacije Prevent Goražde, čestitala je uposlenicima na velikom angažmanu ističući zadovoljstvo zbog činjenice da je milionita garnitura proizvedena u goraždanskim pogonima.

Više...
 
<< Početak < « 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 » > Kraj >>

Stranica 142 od 196

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 22