Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
PREMIJER BPK-A GORAŽDE I NAČELNIK OPĆINE PALE U FBIH POTPISALI UGOVOR O IMPLEMENTACIJI SREDSTAVA ZA PODRŠKU NIŽIM NIVOIMA VLASTI PDF Ispis E-mail

14.10.2015.

Sredstva od 100.000 KM za razvoj industrijske zone „Vinča“

IMG_9424

Općina Pale u Federaciji BiH jedna je od općina u sastavu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde koja je dobila sredstva Vlade iz transfera za niže nivoe vlasti.

Ugovor o namjenskom trošenju ovih sredstava danas su potpisali premijer BPK Goražde Emir Oković i načelnik općine Pale (FBiH) Asim Zec.

„Radi se o nastavku aktivnosti u vezi implementacije sredstava Direkcije za ceste usmjerene na podršku nižim nivoima vlasti. Što se tiče Općine Pale-Prača ona je prioritetnim ocijenila da je to razvoj industrijske zone „Vinča“. Mi smo to prepoznali kao značajan projekat i ovoj godini sa iznosom od 100.000 KM želimo da ga podržimo. Znamo da ovih dana jedan od privrednih subjekata počinje sa aktivnostima na ovom prostoru, a uz to cijenimo činjenicu da se radi o općini koja je najnerazvijenija na prostoru našeg kantona“- riječi su premijera BPK Emira Okovića.

Više...
 
Ećo: Zemlje regiona su povoljnije za investitore od BiH PDF Ispis E-mail

13.10.2015.

Suhad Ećo, član Upravnog odbora Ekonomsko socijalnog vijeća FBiH, govorio je o nacrtu Zakona o porezu na dobit za N1.

Do sada je bio slučaj da se izvoznici koji izvezu 30 posto svojih proizvoda i usluga, oslobađaju poreza na dobit. Na pitanje šta je sporno u nacrtu Zakona o porezu na dobit, Ećo je rekao se tiče olakšica koje su bh. firme imale pri izvozu.

"Porez na dobit nisu plaćale, a BiH se promovisala kao potencijalno ponovljna zemlja za investiranje", rekao je on i dodao: "Davali smo prijedloge reinvestiranja dobiti u osnovnu djelatnost. Ako investiraju u nove tehnološke linije ili u otvaranje novih radnih mjesta to bi bio jedan sasvim opravdan razlog za olakšice. Tu je i jedan set olakšica za finansiranje sportskih klubova i slično."

Više...
 
U Goraždu se gradi novi pogon koji će zaposliti 30 radnika PDF Ispis E-mail

07.10.2015.

Načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović sa saradnicima posjetio je jučer gradilište pogona nove firme koja treba da počne sa radom u Goraždu. Riječ je o firmi Alprom d.o.o. koja gradi pogon na oko 500 m2 u Goraždu, a proizvodnja se odnosi na prehranu i svi proizvodi će se izvoziti u Libiju.

Prilikom posjete sa predstavnicima firme Alprom načelnik je razgovarao o trenutnim aktivnostima kada je u pitanju otvaranje novog pogona koje će se desiti uskoro.

Naime, radovi su u toku, a novi pogon uposlit će do 30  radnika. Ovom prilikom načelnik Ramović je naglasio kako je sretan što ova firma ulaže na ovom području i da je ovo veoma značajno za razvoj lokalne zajednice, tako da će Općina Goražde ovoj firmi pružiti svu neophodnu pomoć u budućem radu.

Više...
 
Novalić o oslobađaju izvoznika od poreza na dobit PDF Ispis E-mail

07.10.2015.

Poslodavci Tuzlanskog kantona sastali su se jučer s federalnim premijerom Fadilom Novalićem i razgovaraju o nacrtu Zakona o porezu na dobit.

U Tuzli je održana sjednica Upravnog odbora udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine, te konstituirajuća sjednica Grupacije poslodavaca Tuzlanskog kantona, na kojoj su se razmatrale odredebe nacrta Zakona o porezu na dobit.

Povodom nacrta ovog zakona, na koji poslodavci imaju određene primjedbe, premijer Novalić kazao je da se radi o jednoj mjeri koja je u reformskoj agendi usaglašavanja i harmonizacije poreza s EU, po osnovu Sporazuma o pridruživanju koji je stupio na snagu 1. jula ove godine.

Naime, zahtjev iz tog Sporazuma, i zahjtev koji se dalje implementira u međunarodnoj zajednici i MMF-u, jeste da pri izvozu ne deformiramo njihovo tržište, da ne podupiremo izravno izvoz, a mi smo ga podupirali do sada, kazao je Novalić.

"Imali smo slučaj, ukoliko je izvoznik izvezao 30 posto proizvoda i usluga, oslobađa se poreza na dobit", dodaje Novalić.

"A to se smatra deformacijom i od nas je izričito traženo da to ukinemo, jer na taj način ne možemo na tržište EU. Mi smo to počeli obrađivati i naša ideja je da ne pristanemo baš tako brzo na taj zahtjev", navodi on.

Više...
 
Pregovori o opštem kolektivnom ugovoru: Klimavo i u vezi s minimalcem PDF Ispis E-mail

05.10.2015.

Pregovori predstavnika Sindikata BiH koji djeluje na području Federacije BiH i predstavnika Udruženja poslodavaca FBiH biće održani 8. i 9. oktobra u Sarajevu, najavio je Safudin Čengić, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Nakon više od mjesec dana otkako je novi Zakon o radu u FBiH stupio na snagu, počinju pregovori između Saveza samostalnih sindikata BiH i Udruženja poslodavaca BiH o potpisivanju opšteg kolektivnog ugovora.

I jedna i druga strana imaju svoje prijedloge koji se razlikuju, tako da će potpisivanju opšteg kolektivnog ugovora definitivno prethoditi brojni sastanci i pritisci dok se ne dođe do rješenja koje mora biti usklađeno s novim Zakonom o radu.

Čengić ističe da je potpisan Protokol o saradnji, te da pregovori kreću.

"Pokušaćemo usaglasiti stavove", rekao je Čengić.

Sindikat ističe kako imaju dobar prijedlog s jednom od najvažnijih odredaba, a to je iznos minimalne plate u FBiH - 500 KM. Na prvom sastanku između Sindikata i Udruženja poslodavaca nije bilo razgovora o utvrđivanju minimalne plate niti o opštem kolektivnom ugovoru. Minimalna plata u FBiH sada iznosi 378 KM. Čengić, međutim, ističe da ne bi sada izlazio s ciframa, te da će o tome razgovarati.

Više...
 
<< Početak < « 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 » > Kraj >>

Stranica 144 od 195

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 13