Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Novalić o oslobađaju izvoznika od poreza na dobit PDF Ispis E-mail

07.10.2015.

Poslodavci Tuzlanskog kantona sastali su se jučer s federalnim premijerom Fadilom Novalićem i razgovaraju o nacrtu Zakona o porezu na dobit.

U Tuzli je održana sjednica Upravnog odbora udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine, te konstituirajuća sjednica Grupacije poslodavaca Tuzlanskog kantona, na kojoj su se razmatrale odredebe nacrta Zakona o porezu na dobit.

Povodom nacrta ovog zakona, na koji poslodavci imaju određene primjedbe, premijer Novalić kazao je da se radi o jednoj mjeri koja je u reformskoj agendi usaglašavanja i harmonizacije poreza s EU, po osnovu Sporazuma o pridruživanju koji je stupio na snagu 1. jula ove godine.

Naime, zahtjev iz tog Sporazuma, i zahjtev koji se dalje implementira u međunarodnoj zajednici i MMF-u, jeste da pri izvozu ne deformiramo njihovo tržište, da ne podupiremo izravno izvoz, a mi smo ga podupirali do sada, kazao je Novalić.

"Imali smo slučaj, ukoliko je izvoznik izvezao 30 posto proizvoda i usluga, oslobađa se poreza na dobit", dodaje Novalić.

"A to se smatra deformacijom i od nas je izričito traženo da to ukinemo, jer na taj način ne možemo na tržište EU. Mi smo to počeli obrađivati i naša ideja je da ne pristanemo baš tako brzo na taj zahtjev", navodi on.

Više...
 
Pregovori o opštem kolektivnom ugovoru: Klimavo i u vezi s minimalcem PDF Ispis E-mail

05.10.2015.

Pregovori predstavnika Sindikata BiH koji djeluje na području Federacije BiH i predstavnika Udruženja poslodavaca FBiH biće održani 8. i 9. oktobra u Sarajevu, najavio je Safudin Čengić, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Nakon više od mjesec dana otkako je novi Zakon o radu u FBiH stupio na snagu, počinju pregovori između Saveza samostalnih sindikata BiH i Udruženja poslodavaca BiH o potpisivanju opšteg kolektivnog ugovora.

I jedna i druga strana imaju svoje prijedloge koji se razlikuju, tako da će potpisivanju opšteg kolektivnog ugovora definitivno prethoditi brojni sastanci i pritisci dok se ne dođe do rješenja koje mora biti usklađeno s novim Zakonom o radu.

Čengić ističe da je potpisan Protokol o saradnji, te da pregovori kreću.

"Pokušaćemo usaglasiti stavove", rekao je Čengić.

Sindikat ističe kako imaju dobar prijedlog s jednom od najvažnijih odredaba, a to je iznos minimalne plate u FBiH - 500 KM. Na prvom sastanku između Sindikata i Udruženja poslodavaca nije bilo razgovora o utvrđivanju minimalne plate niti o opštem kolektivnom ugovoru. Minimalna plata u FBiH sada iznosi 378 KM. Čengić, međutim, ističe da ne bi sada izlazio s ciframa, te da će o tome razgovarati.

Više...
 
Stupila na snagu nova Uredba o plaćanju gotovim novcem PDF Ispis E-mail

29.09.2015.

Nova Uredba o plaćanju gotovim novcem stupila je na snagu u subotu 26.09.2015. godine.

Ovom uredbom određuju se uslovi i način plaćanja između učesnika u platnom prometu u gotovom novcu u konvertibilnim markama, a obuhvata plaćanja u gotovom novcu, uplatu gotovog novca na račun i isplatu gotovog novca sa računa učesnika kod ovlaštenih organizacija za obavljanje poslova platnog prometa, kao i uslove držanja gotovog novca u blagajni, te uslove i način uplate dnevnog pazara na račun kod ovlaštene organizacije.

Uredba se odnosi podjednako i na pravna i fizička lica (samostalne poduzetnike, obrtnike), bez obzira što fizička lica nemaju formalnu obavezu vođenja blagajne. Ona se takođe odnosi i na poslovne jedinice stranog pravnog lica koje su registrovane i obavljaju poslovnu djelatnost u FBiH.

Više...
 
Ove države su najveći dužnici na svijetu! PDF Ispis E-mail

 

29.09.2015.

Problem grčke dužničke krize počeo je da se sve više pojavljuje u medijima i da bude interesantan ljudima kada je u januaru na premijersko mjesto došao Alexis Cipras.

Čim je stupio na najbitniju političku funkciju u državi, počeo je sa oštrom retorikom, govorio je da grčki narod ne smije biti ucjenjivan, a narod je u njemu video spas, pišre kurir.rs

Međunarodni kreditori Grčke su vršili konstantan pritisak da dugovi moraju da se vrate, iako su i zemlje koje su to zahtjevale u još većem dužničkom “ropstvu”.

Predstavićemo vam “neslavnu” listu najzaduženijih zemalja na svijetu, a pretpostavljamo da nikada ne biste pogodili koja država se nalazi na prvom mjestu.

Više...
 
ESV za teritoriju FBiH: Proširiti radnu grupu za izradu zakona o uvezivanju staža PDF Ispis E-mail

22.09.2015.

esv 22 09 15

Ekonomsko-socijalno vijeće (ESV) za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine zaključilo je danas na sjednici da treba proširiti radnu grupu koja radi na tekstu budućeg zakona o uvezivanju radnog staža u FBiH.

Sadašnja radna verzija ovog zakona odnosi se na uvezivanje staža zaposlenicima u preduzećima s većinskim državnim kapitalom, i to za period od 1. aprila 1992. do 31. decembra 2014. godine.

Dogovoreno je da u radni tim koji priprema ovu legislativu treba uključiti i poslodavce kao jednog od tri socijalna partnera u ESV-u, jer su poslodavci prigovorili da dosad nisu učestvovali u izradi teksta.

Za donošenje ovog zakona su i sindikati i poslodavci, rečeno je, ali ne slažu se, posebno poslodavci, s nekim elementima u dosadašnjoj varijanti. Ne podržavaju što je predviđeno uvezivanje staža samo zaposlenicima u preduzećima s većinskim državnim kapitalom, za šta nisu ni sindikati. Sindikati napominju da ima primjera da neke firme više i ne postoje, a imale su zaposlenika pred uvjetima za penziju.

Poslodavcima smeta što zakon predviđa uvezivanje staža i za radnike firmi koje su isplaćivale enormno visoke plaće u odnosu na prosjek, posebno u realnom sektoru.

- Isključit ćemo sve one koji su isplaćivali plaće, a unutar njih su mogli i doprinose - kazao je federalni premijer Fadil Novalić.

Premijer Novalić je dodao da je od 40.000 do 45.000 ljudi kojima se ne izmiruju obaveze, a Kenan Spahić, iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, vođa tima koji radi na pripremi zakona, je naveo da prema prvim procjenama, za njegovu implementaciju treba 452,4 miliona KM.

Više...
 
<< Početak < « 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 » > Kraj >>

Stranica 145 od 196

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 17