Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
ESV: Nastavljeni pregovori o budućem zakonu o radu PDF Ispis E-mail

15.07.2015.

esv 15.7.15

Članovi Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici nastavili su pregovore radi usaglašavanja stavova o budućem zakonu o radu.

U nastavku ove, ranije započete druge sjednice, akteri su razgovarali po poglavljima, od člana do člana novog zakona o radu. Predmet usaglašavanja, prije svega delegacija poslodavaca i sindikata u ESV-u, bile su odredbe koje se odnose na reprezentativnost sindikata i udruženja poslodavaca, formiranja i nadležnosti ovog vijeća, inspekcijskog nadzora, a otvoreno je i poglavlje koje se odnosi na kolektivne ugovore.

Sindikat i poslodavci generalno imaju približene stavove o nekim opštim pitanjima vezanim za radne odnose, ali ne i o pitanjima kao što su kolektivni ugovori. Među ostalim, na višečasovnoj sjednici usaglašavali su stavove o članu zakona koji se odnosi na trajanje kolektivnih ugovora i za poslodavce je neprihvatljivo da se oni potpisuju na neodređeno vrijeme, a sindikat zagovara da postoji i takva mogućnost. Od ranije, kako je poznato, sporan je član 182. koji govori o načinu prestanka važenja ovih ugovora, ali se do tog člana nije došlo na današnjoj sjednici. Nagovješteno je da postoje konkretni prijedlozi da bi se taj član zakona usaglasio.

Više...
 
Održan sastanak Kantonalnog odbora za razvoj PDF Ispis E-mail

16.07.2015.

kor 1

15.07.2015.godine održan je sastanak Kantonalnog odbora za razvoj a sve u cilju izrade Strategije razvoja BPK Goražde.Iz oblasti ekonomije u kojoj je ispred Udruženja poslodavaca BPK Goražde angažovan sekretar Udruženja Adnan Bukva razmatrao se Strateški cilj: Uspostavljanje pogodnog privrednog okruženja i dinamične privrede, zasnovane na prirodnim resursima i poslovnoj tradiciji unutar čega postoji 5 prioritetnih ciljeva a to su:

1. Ojačati privredu i poticati izvozno orijentisanu industriju

2. Razviti ruralne sredine koristeći poljoprivredne i turističke potencijale

3. Razvoj turističke ponude i infrastrukture u skladu sa raspoloživim potencijalima

4. Unaprijediti poduzetničku infrastrukturu i poslovno okruženje

Više...
 
Grupacija Svjetske banke objavila video o uspješnim općinama u BiH PDF Ispis E-mail

14.07.2015.

Kao što je ranije najavljeno, ocijenivši Općinu Tešanj kao jednu od najuspješnijih u BiH, Svjetska banka je snimila video sa ciljem da se predstave rezultati općina, te među njima i primjer Tešnja, a koje su provodeći Regulatornu reformu uradile najviše na poboljšanju uslova za privlačenje novih investicija.

Video je dio projekta Poboljšanja poslovnog okruženja u Bosni i Hercegovini, a kojeg realizira IFC - dio grupacije Svjetske banke u partnerstvu sa Kraljevinom Švedskom i Vladom Austrije.

Više...
 
Pres konferencija Premijera Novalića za 100 dana rada Vlade FBiH PDF Ispis E-mail

11.07.2015.

 

RASTEREĆENJE PRIVREDE

Novalić smatra  kako učinak ove mjere možemo pospješiti na nekoliko načina.

Smatra kako se nerealno je samo se pouzdati u kontrolne mehanizme, tako da se nameće potreba i stimulativnog djelovanja. Ovdje kaže podrazumijevam ono što sam već spomenuo, a tiče se uvođenja radnika u sustav, uz temporalno oslobađanje od plaćanja obaveza. Jedna od značajnih mjera će biti i poticaj prvog zapošljavanja u većoj mjeri nego što je to do sada rađeno. U narednom razdoblju, tijekom ljeta, Vlada će nastaviti raditi na započetim i skoro finaliziranim reformama i zakonima, kao na primjer: Izmjenama zakona o porezu na dohodak i izmjenama zakona o doprinosima - Prijedlog značajnije izmjene ovih Zakona u smislu uvođenja progresivnog sustava poreza na dohodak i izmjene stopa doprinosa kojim bi se obuhvatile i naknade poput toplog obroka, troškova prijevoza i slično je osjetljiv proces iz razloga što ovim izmjenama ne smiju oštetiti niti fondove (PIO, zdravstvo), a niti poslodavce.  Smatra kako moraju osigurati neutralan efekt, a u isto vrijeme omogućiti pravedniji raspored poreznog opterećenja.

"Između ostalog to znači pojednostaviti proceduru obračuna plaća i uplate pripadajućih obaveza. Planiramo umjesto, dosadašnjih 9 ili 10 uplata na različite račune, to svesti na jedan ili dva računa, odnosno jednu ili dvije uplatnice. Očekujemo da ćemo dobiti prijedlog novog modela doprinosa u zadnjem kvartalu 2015", navodi Novalić.

Na pretprošloj sjednici Vlade prema riječima premijera Novalića usvojenae su  i izmjene Zakona o doprinosima koja znači fleksibilniju primjenu preferencijalne stope doprinosa u niskoakumulativnim djelatnostima, što znači rasterećenje poslodavaca u tekstilnoj, kožarskoj i obućarskoj industiji, kao i uvođenje poljoprivrednika u ovaj sustav, te drugih djelatnosti.

Više...
 
PREVENT COMPONENTS D.O.O. GORAŽDE NA PRVOM MJESTU MEĐU SREDNJIM KOMPANIJAMA U BIH PDF Ispis E-mail

10.07.2015.

Dodjelu priznanja za 100 najvećih velikih, srednjih i malih kompanija u BiH rangiranih po ukupnom prihodu, izvozu i neto dobiti u 2014. godini ove godine Poslovne novine realizirale su u saradnji s Vanjskotrgovinskom komorom BiH (VTK BiH), a dodjela priznanja kompanijama koje su u prošloj godini ostvarile najbolje rezultate poslovanja održana je jučer u prostorijama VTKBiH u Sarajevu.

Rang liste su, kao i ranijih godina, objavljene u specijalnom izdanju Poslovnih novina “100 najvećih”. Rangiranje je rađeno na bazi kategoriziranja malih, srednjih i velikih preduzeća definisanih Zakonom o računovodstvu i reviziji za koje su ključni kriteriji bili visina prihoda, prosječna vrijednost imovine i prosječan broj uposlenika. Za kategorizaciju po veličini kompanije su morale zadovoljiti najmanje dva od tri navedena uslova.

Više...
 
<< Početak < « 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 » > Kraj >>

Stranica 149 od 196

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 21