Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Zarađujemo koliko i vozači u Južnoj Africi PDF Ispis E-mail

26.01.2015.

Radnik sa prosječnom platom u BiH godišnje zaradi 9.876 maraka, baš koliko i vozač u Južnoj Africi.

To smo ustanovili korištenjem kalkulatora o primanjima u svijetu, koji je kreirao CNN, a pomoću kojeg je lako svoja primanja uporediti s onim u drugim državama.

Isto tako, poređenjem se može zaključiti da je naša godišnja plata teška koliko i četiri primanja učitelja u Etiopiji ili, pak, dvije zarade čistača na Tajlandu.

Dok smo od tih država bolji, većini nismo ni do koljena. Tako, primjera radi, zarađujemo 14 puta manje od direktora u SAD, a na tekuće račune liježu nam i skoro tri puta "mršaviji" iznosi nego zdravstvenim radnicima u Grčkoj.

Prema istom izvoru, radnici u BiH zarade, u prosjeku, tek 64 odsto iznosa koji zaposleni prosječno dobijaju u svijetu.

Više...
 
Muhamed Pilav: Izvoziti ili umrijeti PDF Ispis E-mail

23.01.2015.

Trenutno 90 posto domaćih poslodavaca razmišlja o zatvaranju, prodaji ili izmještanju firme u zemlje u kojima je bolji poslovni ambijent. Mi smo jedna od rijetkih zemalja gdje većina poslodavaca pokreće vlastitu kompaniju iz patriotskih razloga i održava je u životu i kada za to nema ekonomske opravdanosti, a sve zarad bolje budućnosti za našu i vašu djecu. Međutim, poslodavci su na izmaku snaga jer s druge strane nema razumjevanja.

Otvaranje novih radnih mjesta u proizvodnji finalnih proizvoda i usluga je jedini, najlakši i najjeftiniji način za brz izlazak iz krize.

Izvoz roba i usluga kreira pravu, realnu novostvorenu, tj. dodanu vrijednost. Po definiciji dodana vrijednost = bruto dobit + amortizacija + bruto plaće. Ovo su najvažniji parametri po kojima se mjeri doprinos poslodavaca ili  pojedinca društvenoj zajednici.

Više...
 
ODRŽANA PREZENTACIJA ZA PRIVREDNIKE PDF Ispis E-mail

16.01.2015

Općina Goražde već neko vrijeme učestvuje u programu BFC certifikacije gradova i općina sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi.  Bussines frendli certifikat jedan je od najpriznatijih, ali i najkompleksnijih certifikata na prostoru Balkana i Jugoistočne Europe. Radi se o izuzetno komplikovanom certifikacijskom procesu koji revidira administrativne procedure jedinica lokalne samouprave i zapravo je svojevrsni reformski proces koji ima za cilj približiti administraciju privrednicima kojima se te procedure podređuju u cilju što jednostavnijeg pokretanja biznisa.

BFC je svjetski priznat certifikat i sam logo, pored loga općine, dokaz je predanosti administracije pronalasku najpovoljnijih modaliteta za potencijalne ulagače.

Više...
 
ODRŽAN JOŠ JEDAN U NIZU SASTANAKA SA PREDSTAVNICIM GOLD PROJEKTA PDF Ispis E-mail

14.01.2015.

Nakon nešto više od godinu dana od pokretanja projekta GOLD kojeg finansiraju Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), te uspostavljanja kontakta sa partnerskim općinama, zaključivanja Sporazuma o saradnji, te početka aktivnosti koje proizilaze iz mandata GOLD projekta, a koje su prije svega usmjerene na otvaranje novih radnih mjesta, povećanje izvoza, prihoda i investicija, kada je svoje učešće u Projektu započela i Općina Goražde, danas se u Maloj sali Općine održan još jedan u nizu sastanaka sa predstavnicima GOLD-a povodom analize do sada provedenih aktivnosti, pravaca u kojima ide Projekat, te generalno dosadašnje saradnje između partnerskih općina i Projekta. Današnjem sastanku su pored predstavnika Općine Goražde prisustvovali i predstavnici Privredne komore BPK i Udruženja poslodavaca BPK-a Goražde.

 

Više...
 
Bh. privreda se guši u porezima i doprinosima NAMETI Vlast od poslodavca i radnika na svaku marku plaće uzima više od 70 feninga PDF Ispis E-mail

10.01.2015

NAMETI  Vlast od poslodavca i radnika na svaku marku plaće uzima više od 70 feninga!

Zbog velikih opterećenja uzrokovanih različitim nametima, a prema izračunu nekih nevladinih organizacija u BiH ima ih više od 300 na svim nivoima, bh. privredi prijeti gušenje. Svi dosadašnji sazivi vlasti ovu činjenicu nisu uvažavali. Štaviše, svojim nerazumnim potezima privredu u našoj državi su doveli u situaciju da na svaku isplaćenu marku plaće poslodavac, a dijelom i sam radnik državi moraju platiti 72 feninga.

Nužnost smanjenja

Kada je riječ o Federaciji, od nameta koji se mjesečno plaćaju državi treba u prvom redu izdvojiti 10 posto, koliko iznosi porez na dohodak. Tu su još i doprinosi iz plaće, koji idu na teret zaposlenika, pa se za PIO/MIO izdvaja 17 posto, za zdravstveno osiguranje 12,5 posto te za osiguranje od nezaposlenosti 1,5 posto.

Ni to nije sve, osim ovih nameta koji idu na teret plaća, sam poslodavac mora državi platiti dodatnih šest posto doprinosa za PIO/MIO, četiri posto za zdravstveno osiguranje te 0,5 posto za osiguranje od nezaposlenosti.

Uz se navedeno idu i naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nepogoda od 0,5 posto, kao i vodne naknade od 0,5 posto, naknade za turističke zajednice koje se u ovisnosti od sjedišta radog mjesta plaćaju u iznosu od 0,035 do 0,05 posto, te naknade za šume koje se polugodišnje i po završnom računu plaćaju po stopi od 0,07 posto.

Stoga i ne čudi da je prema podacima Svjetske banke Bosna i Hercegovina između 189 zemalja rangirana na 131. mjestu prema kriterijima za „jednostavnost plaćanja poreza“.

Za razliku od naših vlastodržaca, nužnost smanjenja nameta na privredu prepoznala je Evropska unija, te je ovu reformu za buduće sazive vlasti nametnula kao prioritetnu obavezu na evropskom putu BiH.

Više...
 
<< Početak < « 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 » > Kraj >>

Stranica 156 od 196

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 35