Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Razmatrana inicijativa za pripremu izmjena i dopuna Zakona o doprinosima u F BiH PDF Ispis E-mail

23.09.2013.

Copy of IMG_4316

nicijativa za pripremu izmjena i dopuna Zakona o doprinosima u Federaciji Bosne i Hercegovine koju je pokrenuo i u proceduru uputio dopremijer Vlade F BiH Jerko Ivanković-Lijanović s ciljem zapošljavanja u proizvodnom sektoru i finansijske stabilizacije mirovinskog i zdravstvenog fonda, tema je današnjeg sastanka koji je upriličen u Ministarstvu za pravosuđe, upravu i radne odnose BPK Goražde.

Više...
 
Za modernizaciju industrije 7,2 miliona KM PDF Ispis E-mail

19.09.2013.

Vlada Federacije BiH jučer je donijela Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava utvrđenih ovogodišnjim Budžetom FBiH Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije na poziciji “Pozajmljivanje i sudjelovanje u dionicama - Ostala domaća pozajmljivanja”, u iznosu od 7.200.000 konvertibilnih maraka.

Cilj Programa jeste doprinos postupnoj realizaciji strateških ciljeva iz dokumenta “Razvitak industrijske politike u FBiH”, a među očekivanim efektima su razvoj novih i znatna poboljšanja već postojećih proizvoda i materijala, proizvodnih procesa ili usluga.

Više...
 
Minimalac u FBiH penju na 378 KM? PDF Ispis E-mail

15.09.2013.

Minimalac u FBiH penju na 378 KM?

SARAJEVO - Vlada FBiH trebalo bi uskoro da odlučuje o povećanju najniže satnice u FBiH za deset odsto čime bi najniža neto plata iznosila 378 KM umjesto 343 KM, kolika je od 2008. godine.

Prijedlog ovakve odluke utvrdilo je Ministarstvo rada i socijalne politike FbiH, koje čeka još mišljenja kantonalnih vlada kako bi se federalna vlada mogla konačno izjasniti o povećanju najniže satnice.

O ovome Ministarstvo nije upoznalo svoje socijalne partnere, odnosno sindikat i poslodavce. Ipak, u Savezu samostalnih sindikata (SSS) BiH pozdravljaju povećanje najniže cijene rada, koju godinama traže i koju prima veliki broj radnika, dok ni u Udruženju poslodavaca FBiH nemaju ništa protiv, ali ističu da treba istovremeno riješiti pitanje koeficijenata za platu.

Više...
 
Bosna i Hercegovina zadužena oko 8 milijardi maraka PDF Ispis E-mail

11.09.2013.

Bosna i Hercegovina trenutno je zadužena oko 8 milijardi maraka, iako je gornja granica zaduženosti 2 milijarde. Od tog iznosa, 4,6 milijardi duguje Republika Srpska, a Federacija BiH 4,3 milijarde KM.

Zadužuje se BiH, zadužuju se entiteti, županije, općine, gradovi, poduzeća i sami građani. Ne pita se kolike su kamate, koliko već duguju i kako će to vratiti. Zaduženja se ubrzano nastavljaju, a ukupan vanjski i unutarnji dug BiH sada je već teško proračunati, piše današnji "Večernji list".

Što je najgore, samo 10 posto zaduženja odnosi se na stimuliranje gospodarskog razvoja, dok je ostatak namijenjen pokrivanju proračunskih deficita, odnosno javnoj potrošnji glomazne administracije.

Ekonomski analitičar Aleksa Milojević, govoreći o zaduženim, a nerazvijenim zemljama, kaže kako je kod takvih zemalja prava ekonomska mjera da dug ne može biti veći od trećine izvoza.

Više...
 
LED rasvjeta Bekto Precise prezentirana u Kuvajtu PDF Ispis E-mail

10.09.2013.

Copy_of_bekto2_100913

Delegacija Bekto Precise, koju predvodi generalna direktorica Enisa Bekto, sudjelovala je 09.09.2013. na poslovnoj konferenciji i prezentaciji koja je održana u organizaciji Bukhamsin Group i Ministarstva elektrike u Kuvajtu. Ova konferencija je rezultat poslovne suradnje Bekto Precise i Bukhamsin grupacije i ima za cilj prezentaciju i plasman Bektinih proizvoda u ovoj bogatoj zemlji i regionu GCC zemalja. Konferenciji je prisustvovalo 40 službenika Ministarstva elektrike Kuvajta iz različitih sektora koji su se zanimali za uličnu i industrijsku LED rasvjetu, mjerne ormare i satove za struju, vodomjere i druge proizvode zanimljive za djelokrug njihovoga ministarstva.

 

Više...
 
<< Početak < « 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 » > Kraj >>

Stranica 177 od 195

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 11