Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Javni poziv poslodavcima i nezaposlenim licima za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja nezaposlenih lica sa evidencije Službe za zapošljavanje BPK-a Goražde Posao za sve 2013 PDF Ispis E-mail

29.8.2013.

J A V N I P O Z I V
poslodavcima i nezaposlenim licima za učešće u 
Programu sufinansiranja zapošljavanja nezaposlenih lica sa
evidencije Službe za zapošljavanje BPK-a Goražde 
„Posao za sve 2013”


I

Pozivaju se poslodavci sa područja BPK Goražde koji su zainteresovani da uz finansijsku podršku Službe za zapošljavanje BPK, zaključe ugovore o radu sa nezaposlenim osobama bez obzira na njihovu stručnu spremu, a koja se nalaze na evidenciji Službe najmanje tri (3) mjeseca prije objave javnog poziva.
Takođe se pozivaju nezaposlena lica koje se nalaze na evidenciji Službe najmanje tri (3) mjeseca prije objave javnog poziva, da samoinicijativno pronađu poslodavce sa kojima će uz finansijsku podršku Službe za zapošljavanje BPK, zaključiti ugovore o radu.
Programom sufinansiranja zapošljavanja osoba bez obzira na stručnu spremu planirano je zapošljavanje 36 osoba, u ukupnom iznosu sufinansiranja od 216.000,00 KM.
Sufinansiranje zapošljavanja traje 12 mjeseci u bruto iznosu od 500,00 KM mjesečno, uz obavezu poslodavca da zadrži u radnom odnosu sufinansiranu osobu još najmanje 8 mjeseci nakon završetka sufinansiranja.

Više...
 
Ovako se više ne može: Poslodavci u BiH traže novi zakon o privrednim društvima PDF Ispis E-mail

26.08.2013.

posl-sindikat

 

Jedna od osnovnih prepreka za privlačenje investicija u FBiH je neusklađena zakonska regulativa koja propisuje različita pravila, što komplikuje proces registracija privrednih društava. Udruženje poslodavaca smatra da je rješenje u donošenju novog zakona o privrednim društvima, jer je postojeći zastario, komplikovan, a u njega nisu ugrađene ni evropske direktive.

Više...
 
Razvoj BiH kroz poslovne zone PDF Ispis E-mail

21.08.2013.

zona-pilana1Uloga poslovnih zona u razvoju BiH je, barem deklarativno, odavno prepoznata. Poseban značaj ovog mehanizma se ogleda u tome što je razvoj ovakvih sistema velikim dijelom i stvar kreativnosti, poduzetnosti ali i ingerencije lokalne općinske administracije. Time se onima koji najbolje poznaju lokalne prilike na upravu daje jedan od bitnih sistema lokalnog razvoja. Poslovne zone se s pravom vide kao način za privlačenje stranih (FDI) ali i domaćih (DDI) investicija kojim će se zaposliti lokalno stanovništvo te potaknuti izvoz. Pozitivne prakse širom svijeta pokazuju da vrijedi ulagati u ove sisteme jer se usljed nedostatka kvalitetne infrastrukture, veliki broj firmi odlučuje svoje pogone otvoriti upravo u unaprijed opremljenim zonama.

Više...
 
U Goraždu raste potreba za industrijskim zonama PDF Ispis E-mail

14.08.2013.

Za razliku od Sarajevskog kantona gdje tzv. industrijske zone zjape prazne i bez urađene infrastrukture, u Bosansko- Podrinjskom kantonu situacija je u mnogo čemu drugačija. Samo Goražde ima četiri industrijske zone, neke od njih su već skroz opremeljene i popunjene, a za druge vlada veliko interesovanje investitora.

Najaktuelniji su radovi na industrijskoj zoni Vitkovići, koja je smještena na lokaciji bivše Azotare.

Nedavno je premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Frašto sa direktoricom firme Bekto Precisa Enisom Bekto potpisao Ugovor o prijenosu prava raspolaganja nekretninama u industrijskoj zoni Vitkovići. Riječ je o nekretninama površine preko 10.000 m² koji su izuzeti iz procesa privatizacije bivše HI „Azot“, u koje će ova firma za proizvodnju u oblasti auto idustrije, konkretno, u osposobljavanje jedne od najsavremenijih alatnica u regionu, u roku od tri godine uložiti 1.200.000 KM i uposliti novih 60 radnika.

Više...
 
INTERVJU: ENISA BEKTO, GENERALNA DIREKTORICA KOMPANIJE BEKTO PRECISA PDF Ispis E-mail

12.08.2013.

e.bekto

Razgovarao: Ismar ŠMIGALOVIĆ

SARAJEVO, 11. AVGUSTA (ONASA) - Generalna direktorica kompanije Bekto Precisa Enisa Bekto u intervjuu za Agenciju ONASA, između ostalog, govori o uspjesima na stranim tržištima, te planovima za povećanje izvoza, radu kompanije u uslovima ekonomske krize, novim investicijama, unapređenju tehnologije, te poslovanju kompanije Bekto Precisa u prethodnom periodu.

ONASA: Međunarodna finansijska korporacija IFC nedavno je kompaniji Bekto Precisa odobrila kredit od osam miliona eura. Za šta će biti utrošena odobrena sredstva?

BEKTO: IFC je članica Svjetske banke i u vlasništvu je 184 zemlje svijeta. Najveća je globalna finansijska institucija za poticaj ekonomskog rasta privatnog sektora u zemljama u razvoju i stvara mogućnost za ljude da poboljšaju svoj životni standard. I naša zemlja je članica IFC od 1996. godine i do sada je koristila značajna sredstva ove finansijske institucije u različitim oblastima  naročito zdravstvu, infrastrukturi i poljoprivredi. 
Kompanija Bekto Precisa je vrlo uspješno prošla sve faze monitoringa ove institucije i kao rezultat te veoma striktne procedure monitoringa, odobren nam je kredit. Sredstva će biti utrošena u dalji razvoj kompanije, proširivanje proizvodnje i zapošljavanje novih radnika.

Više...
 
<< Početak < « 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 » > Kraj >>

Stranica 179 od 196

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 20