Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home
Vijesti


XXII. redovnu sjednicu danas je održalo Ekonomsko-socijalno vijeće BPK Goražde PDF Ispis E-mail

15.12.2023.

Između ostalog razmatran je nacrt Budežta i nacrt Zakona o izvršenju Budžeta BPK Goražde za 2024. godinu

O nacrtima ovih značajnih dokumanta  provedene su  javne rasprave u sve tri lokalne zajednice u kantonu, a  prije utvrđivanja konačnih prijedloga, mogućnost  da iznesu svoje primjedbe i sugestije data je i  ESV BPK.

 Razmatrani su i  nacrti zakona koje je Ministarstvo za privredu uputilo u dalju skupštinsku proceduru.

Radi se o nacrtu  Zakona o Agenciji za razvoj, projektovanje i privatizaciju BPK Goražde te  nacrtu Zakona  o uređenju saobraćaja na području našeg kantona. Razmatrana je i inicijativa kada je riječ o uspostavi nove kreditne linije po povoljnim uslovima za privredna društva sa područja našeg kantona.


„Dobili smo konstruktivne prijedloge kada je u pitanju izrada ovih propisa, a ono što je bitno naglasiti jeste da će ovo tijelo kao i do sada raditi na unaprijeđenju privrednog ambijenta na području našeg kantona“- kazao je ministar za privredu BPK Goražde.

IMG 20231215 131353-620x358

Na današnjoj sjednici imenovano je novo rukovodstvo Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde.  Za  predsjednika je imenovan Elmir Pilav dok je za  potpredsjednika imenovan Adnan Bukva.

 
Uredba o isplati pomoći od strane poslodavca PDF Ispis E-mail

14.12.2023.

Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 22. sjednici, održanoj 12.12.2023. godine, donosi


UREDBU


O ISPLATI POMOĆI OD STRANE POSLODAVCA


Član 1.
(Predmet Uredbe)

Ovom uredbom uređuje se pravo na isplatu pomoći od strane poslodavca, dinamika isplate i način realizacije.

Član 2.
(Lica koja ostvaruju pravo na pomoć)

(1) Pravo na pomoć, usljed inflatornog rasta cijena, ima lice koje ima zasnovan radni odnos sa poslodavcem u skladu sa članom 4. Zakona o radu ("Službene novine Federacije BiH", br. 26/16, 89/18 i 44/22).

(2) Pravo iz stava (1) ovog člana imaju lica zatečena u radnom odnosu na dan isplate novčanog iznosa.

Član 3.
(Iznos pomoći)

(1) Poslodavac može, na osnovu ove uredbe, izvršiti isplatu pomoći u maksimalnom iznosu do 2.520 KM (dvije hiljade petsto dvadeset konvertibilnih maraka).

(2) Poslodavac može izvršiti isplatu pomoći i u iznosu koji je manji od iznosa iz stava (1) ovog člana.

(3) Pomoć iz stava (1) ovog člana može se isplatiti u periodu od dana stupanja na snagu ove uredbe, a najkasnije do dana prestanka važenja ove uredbe.

(4) Isplata pomoći iz stava (1) ovog člana će se vršiti isključivo na transakcijske račune zaposlenika.

(5) Pomoć iz ovog člana se ne smatra plaćom ili naknadom plaće prema odredbama Zakona o radu ("Službene novine Federacije BiH", br. 26/16, 89/18 i 44/22).

Član 4.
(Dinamika isplate)

(1) Isplata pomoći može se izvršiti do šest tranši (dijelova), s tim da ukupan iznos ne može preći iznos iz člana 3. ove uredbe.

(2) Pomoć se može isplatiti i jednokratnom tranšom.

Član 5.
(Zabrana diskriminacije)

Isplata pomoći vrši se svim zaposlenicima koji su zatečeni u radnom odnosu na dan isplate pomoći, bez diskriminacije na bilo koji način.

Član 6.
(Osnov za isplatu dodatka)

Poslodavac je dužan donijeti interni akt (npr. odluku, pravilnik) kojim će se, između ostalog, urediti iznos pomoći, datum isplate, broj tranši i uslovi isplate.

Član 7.
(Pojedinačni akti)

Pojedinačni akti, koje donosi poslodavac za ostvarivanje prava iz člana 2. ove uredbe, obavezno se donose u pisanom obliku.

Član 8.
(Stupanje na snagu i prestanak važenja)

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH", a prestaje da važi 30.06.2024. godine.

V. broj 1783/2023
12. decembra 2023. godine
Sarajevo

 


Premijer
Nermin Nikšić, s. r.

 
Donesena Uredba o isplati pomoći od poslodavca PDF Ispis E-mail

12.12.2023.

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu na prijedlog Federalnog ministarstva finansija donijela Uredbu kojom se uređuje pravo na isplatu pomoći od strane poslodavca, dinamika isplate i način realizacije.

Pravo na pomoć, usljed inflatornog rasta cijena, ima lice koje ima zasnovan radni odnos sa poslodavcem u skladu sa članom 4. Zakona o radu. Ovo pravo imaju lica zatečena u radnom odnosu na dan isplate novčanog iznosa.

Poslodavac može, na osnovu ove uredbe, izvršiti isplatu pomoći u maksimalnom iznosu do 2.520 KM. Također, poslodavac može izvršiti isplatu pomoći i u iznosu koji je manji od ovog iznosa. Pomoć se može isplatiti u periodu od dana stupanja na snagu ove uredbe, a najkasnije do dana prestanka njenog važenja. Isplata pomoći će se vršiti isključivo na transakcijske račune zaposlenika. Ova pomoć se ne smatra plaćom ili naknadom plaće prema odredbama Zakona o radu.

Isplata pomoći može se izvršiti do šest tranši (dijelova), s tim da ukupan iznos ne može preći 2.520 KM. Pomoć se može isplatiti i jednokratnom tranšom.

Isplata pomoći vrši se svim zaposlenicima koji su zatečeni u radnom odnosu na dan isplate pomoći, bez diskriminacije na bilo koji način.

Poslodavac je dužan donijeti interni akt kojim će se, između ostalog, urediti iznos pomoći, datum isplate, broj tranši i uslovi isplate.

Pojedinačni akti, koje donosi poslodavac za ostvarivanje prava iz ove uredbe, obavezno se donose u pisanom obliku.

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od objave u Službenim novinama Federacije BiH, a prestaje da važi 30.6.2024. godine.

Kako je navedeno u obrazloženju Uredbe, set fisklanih zakona predstavlja prioritetnu aktivnost Vlade Federacije BiH i Federalnog ministarstva finansija, kao ovlaštenog predlagača. Ovim propisima planirano je smanjenje troškova poslodavaca, a povećanje plaća zaposlenicima na teret budžeta.

Međutim, isto nije još realizirano usljed kompleksnosti uticaja ova dva zakona na poslodavce, zaposlenike i budžete, zatim uticaja povećanja minimalne plaće, te načina pokrića potencijalnih budžetskih deficita koji će nastati usljed usvajanja ovih propisa. S ciljem prevazilaženja trenutne situacije i stvaranju pretpostavki za usvajanje novog seta fiskalnih zakona, bilo je nužno donijeti ovu uredbu koja je ograničenog perioda važenja.

Ovom uredbom predviđena je mogućnost povećanja prihoda zaposlenika u svrhu zaštite radnih mjesta, te izbjegavanje dodatnog pritiska na poslodavce kroz oslobađanje obaveze plaćanja poreza na dohodak i doprinosa na predviđeno povećanje prihoda. Očekivanja su da će se u što skorije vrijeme izmijeniti zakoni o porezu na dohodak i obavezni doprinosi, a ova privremena mjera data Uredbom dati željeni učinak s ciljem zaštite radnih mjesta.

 
JAVNI POZIV za mikro, mala i srednja preduzeća PDF Ispis E-mail

Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH raspisuje JAVNI POZIV za dodjelu sredstava iz budžetske podrške EU za provođenje mjera energijske efikasnosti u mikro, malim i srednjim preduzećima za 2023. godinu JP BPEU MMSP 2023-1.

Ukupni iznos budžetske podrške EU raspoloživ po ovom Pozivu je 12.912.315,00 KM.

U nastavku su tekst Javnog poziva i prilozi:

Prijava na Javni poziv i dostavljanje obavezne dokumentacije vrši se isključivo elektronskim putem, odnosno putem E-prijave dostupne na: https://e-prijava.fzofbih.org.ba/

VAŽNO OBAVJEŠTENJE za JP BPEU MMSP 2023-1

Obavještavaju se svi zainteresovani podnositelji prijava da predmjer i predračun radova vezan za mjeru energijske efikasnosti koja je predmet prijave, MORA sadržavati informaciju o tehničkim karakteristikama materijala/opreme kojom se potvrđuje ispunjenje zahtjeva iz Priloga br. 1 Javnog poziva  – Pregled minimalnih tehničkih zahtjeva (npr. za vanjske zidove/stropove/krovove/podove: vrstu i debljinu termoizolacionog materijala i toplotnu provodljivost istog; za toplotne pumpe: podatak o SCOP, SEER; te na isti način za sve ostale mjere koje su predmet prijave).

 
ODRŽANA 3. MANIFESTACIJA: „VEČER USPJEŠNIH POSLOVNIH PRIČA“ PDF Ispis E-mail

23.11.2023.

23.11.23 1

UNIS „Ginex“ d.d. najuspješnija kompanija u Bosansko-podrinjskom kantonu po ostvarenoj dobiti u 2022.godini

Udruženje poslodavaca BPK Goražde i ove godine bilo je organizator manifestacije "Večer uspješnih poslovnih priča", kojom želi da oda priznanje privrednim subjektima koji su ostvarili najveću dobit u 2022. godini u kategoriji velikih, srednjih, malih i mikro preduzeća.

U kategoriji velikih preduzeća nagradu je dobila firma UNIS Ginex d.d. Goražde, kompanija koja je izvozno orijentisana i više od 85% proizvodnje Ginex-a namijenjeno je izvozu. Priznanje je uručio premijer BPK Edin Ćulov.

UNIS Ginex bilježi uspješni plasman proizvoda na tržište mnogih zemalja, na gotove sve kontinente. Osim što je povećala prihode u 2022. godini, ova kompanija povećala je i broj zaposlenih za oko 100 radnika.

Premijer BPK Edin Ćulov kazao je na manifestaciji da Vlada BPK već treći put podržava ovu dodjelu priznanja, te izrazio zahvalnost Udruženju poslodavaca BPK u nastojanju da donesu pozitivne promjene u BPK.

"Vidite da je večeras lijepa atmosfera, ugodno je druženje. Došli su svi najznačajniji privredni subjekti, skupštinski zastupnici, predstavnici Vlade kantona. Ovakvi nama događaji trebaju", kazao je Ćulov i pozvao sve privredne subjekte sa područja BPK da se maksimalno podrže uposlenici kako bi se bolje motivisali i radili.

23.11.23.3

U kategoriji srednjih preduzeća priznanje je dobila firma "AC Unity" d.o.o. Ova firma je formirana 2015. godine, a osnovna djelatnost je proizvodnja vojnog oružja. Priznanje je uručio Zijad Briga, ministar privrede BPK.

Predstavnici firme "AC Unity" zahvalili su se prisutnima i kazali da im puno znači što prate rad svih privrednika.

U kategoriji malih preduzeća priznanje je dobila firma Okac d.o.o Goražde, a priznanje je uručio predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Goražda Bajro Obuća. Osnovna djelatnost ove firme je građevinarstvo, te se bavi izgradnjom, sanacijom, rekonstrukcijom i održavanjem puteva, zatim izgradnjom stambenih i poslovnih objekata.

23.11.23.6

"EBI security" dobila je priznanje za najveću ostvarenu dobit u kategoriji mikro preduzeća. Ova firma osnovana je 2013. godine i osnovna djelatnost je usluga zaštite u sklopu sigurnosnih sistema. Priznanje je uručila predsjednica Udruženja poslodavaca BPK Šejla Bojadžija.

Ona je kazala da je cilj ovog događaja da oda priznanje i zahvalnost preduzećima, zajedničko druženje i razmjena ideja i iskustava. Kazala je da bi i ova godina trebala da bude uspješna.

23.11.23.5

"U saradnji sa Vladom BPK i Gradom Goraždem normalno da ćemo praviti nešto što bi trebalo da bude prepoznatljivo i da postane tradicija", dodala je Bojadžija i najavila nastavak održavanja manifestacije.

Na kraju 2022. godine u BPK Goražde bilo 195 privrednih subjekata, od čega mikro 135, malih preduzeća 50, srednjih 6 i 4 velika preduzeća. Ukupno su ostvareni prihodi u iznosu od skoro 445 miliona KM, što je za 11,43 % više u odnosu na 2021. godinu. Ukupna ostvarena dobitu 2022. iznosila je skoro 34 miliona KM, što je za 5,7 % manje u odnosu na godinu ranije.

Ukupan broj radnika na kraju 2022. godine od ukupnog broja privrednih subjekata iznosio je 4.554 radnika što je više za 50 radnika u odnosu na 2022. godinu.

23.11.23.9

23.11.23. 2

23.11.23.7

23.11.23.10

23.11.23.4

23.11.23.14

23.11.23.15

 

23.11.23.13

23.11.23.16

 

 

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 5 od 195