Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home
Vijesti


Sastanak premijera FBiH i Udruženja poslodavaca sutra u Zenici PDF Ispis E-mail

18.9.2016.

Sastanak federalnog premijera Fadila Novalića s predstavnicima Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine o temi "Reformska agenda s posebnim osvrtom na poresku reformu u cilju rasterećenja poslodavaca" bit će održan sutra u Zenici, najavljeno je iz tog udruženja.

Jedna od ključnih stavki Reformske agende u Bosni i Hercegovini su i nužne poreske reforme, odnosno izmjene politika u poreskim opterećenjima rada. Poreska reforma predviđa da će naknade koje nemaju karakter plaće, poput toplog obroka, regresa, naknade za prijevoz, jubilarne nagrade, biti ugrađene u poresku osnovu.

Na nedavno održanoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH razmatrane su izmjene i dopune dva zakona - o dohotku i doprinosima. Vlada Federacije BiH je u Pravilniku predložila oporezivanje toplih obroka iznad 8,5 KM i uvođenje novih pravila u oporezivanju regresa.

Više...
 
Prijedlog ESV-a: Uvođenje novih nameta početkom 2017. godine PDF Ispis E-mail

10.09.2016.

Razmatrajući izmjene i dopune zakona o dohotku i doprinosima Ekonomsko-socijalno vijeće (ESV) za teritoriju Federacije BiH načelno je saglasno sa iznesenim principima Udruženja poslodavaca FBiH.

Potvrdio je to Feni nakon vanredne sjednice predsjednik Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH Edhem Biber, navodeći da Federalno ministarstvo finansija treba da predložene zakonske izmjene ugradi u nova zakonska rješenja.

Poslodavci zahtijevaju da se izmjenama reguliše da se onima sa nižim platama smanji stopa oporezivosti na dohodak, a onima sa višim platama da se poveća kako bi se napravio balans. Smatraju da bi se značajnijim smanjenjem doprinosa na rad povećala zaposlenost u BiH.

- Ovo Udruženje je za oporezivanje, ali da ono bude neutralno i da ne ide na teret radnika i poslodavaca. Iako se manje-više svi slažu, ove zakonske izmjene su veoma kompleksne kao jednačina sa pet, šest nepoznatih - izjavio je Feni predsjednik Udruženja poslodavaca Adnan Smailbegović.

Više...
 
Održan radni sastanak sektorskih grupa na izradi Strategije općine Goražde po metodi Lokalnog integrisanog razvoja PDF Ispis E-mail

09.09.2016.

Copy of strategija općine goražde 7.9.16

7.9.2016.godine u hotelu „Behar“ održan  je radni sastanak sektorkih grupa na izradi Strategije općine Goražde.

Sektorske grupe su  imale zadatak izvođenje SWOT analiza u datim sektorima i sektorskom fokusiranju, definiranju sektorskih ciljeva.

Sektorske grupe su radile u grupama ( ekonomska, društvena i i zaštita okoliša), te razradile sektorske ciljeve, programe, projekte i mjere.

Ispred Udruženja poslodavaca BPK Goražde sastanku su prisustvovali predsjednica Šejla Bojadžija i sekretar Adnan Bukva koji su bili u ekonomskoj grupi.

 

 
ASA Prevent i Elektroprivreda BiH među 500 najvećih PDF Ispis E-mail

9.9.2016.

Na ovogodišnjoj listi 500 najvećih kompanija u srednjoj Evropi, koju je objavila konsultantsko-revizorska kompanija Deloitte, Bosna i Hercegovina ima dvije kompanije, u odnosu na četiri koje su se plasirale na ovu listu u prošloj godini.

Prihod od prodaje koji je u 2015. trebalo ostvariti za uvrštavanje na listu iznosio je 473 miliona eura (tri posto više nego protekle godine). Kompanije koje su se našle na listi su Asa Prevent Group, koja se, ostvarivši 545 miliona eura prihoda od prodaje, plasirala na 423. mjesto Deloitteove liste, te JP Elektroprivreda s ostvarenih 488 miliona na 480. mjestu. U odnosu na prošlu godinu u Top 500 više nisu Optima grupa te Holdina. 

Više...
 
BPK je lokomotiva izvoza, bh. roba najviše se plasira u Njemačku PDF Ispis E-mail

06.09.2016.

Prema podacima Finansijsko-informatičke agencije FBiH, Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge RS-a, Agencija za statistiku BiH i Bonside BH, Bosansko-podrinjski kanton (BPK) je izvozno najintenzivnija regija u Bosni i Hercegovini.

BPK je lokomotiva izvoza, bh. roba najviše se plasira u Njemačku

Vodstvo BPK-a ogleda se po prosječnoj visini prihoda po preduzeću na stranim tržištima i udjelu prihoda iz stranih tržišta u ukupnim prihodima u Bosni i Hercegovini.

Više...
 
<< Početak < « 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 » > Kraj >>

Stranica 124 od 196