Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home
Vijesti


PROGRAM UTROŠKA SREDSTAVA „PODRŠKA RAZVOJU NEPROFITNIH ORGANIZACIJA“ZA 2016. GODINU PDF Ispis E-mail

29.07.2016.

Potpisani ugovori s korisnicima sredstava

100_9207

U Ministarstvu za privredu danas su potpisani ugovori o korištenju sredstava po Programu podrške razvoja neprofitnih organizacija s područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za 2016. godinu.

Ugovore je kao ovlašteni predstavnik Ministarstva za privredu potpisao stručni savjetnik za pravne poslove Emir Hodović, dok su u ime korisnika sredstva ugovore potpisali predsjednik  Obrtničke komore BPK-a Saudin Hadžić, predsjednica Udruženja poslodavaca BPK-a Šejla Bojadžija i predsjednik Privredne komore BPK-a Dževad Terović.

Više...
 
Ekonomsko-socijalno vijeće FBiH: Produžen rok za usaglašavanje ugovora PDF Ispis E-mail

Ekonomsko socijalno vijeće (ESV) za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj vanrednoj sjednici u Sarajevu zauzelo je stav da će rok usaglašavanja granskih kolektivnih ugovora i drugih kolektivnih ugovora s novim Zakonom o radu biti produžen.

Datum za usaglašavanje bio je 14. august, međutim, do tada usaglašavanje svih ugovora nije  moguće, pa su Savez samostalnih sindikata (SSS) BiH i Udruženje poslodavaca (UP) FBiH od Federalne vlade tražili dodatnih 90 dana da završe posao. Nakon sjednice novinarima su kazali da su naišli na razumijevanje.

Više...
 
Stavljen van snage Pravilnik o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom PDF Ispis E-mail

Objavljen Pravilnik o stavljanju van snage Pravilnika o prestanku važenja Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom

ambalaža1

Nakon inicijative Udruženja poslodavaca FBIH povodom Pravilnika o prestanku važenja Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom, te mnogobrojnih sastanaka održanih u organizaciji Udruženja poslodavaca FBIH, navedeni Pravilnik stavljen je van snage.

U Službenim novinama FBIH broj 54/16 objavljen je Pravilnik o prestanku važenja Pravilnika o prestanku važenja Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom, čiji tekst možete preuzeti u PDF formatu. 

 
Novi nameti na plate u FBiH prolongirani za jesen PDF Ispis E-mail

28.7.2016.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ipak je odustala od izmjena pravilnika kojim se uvode novi nameti na primanja zaposlenika u tom bh. entitetu. Pod pritiskom javnosti, ali i predstavnika radnika i poslodavaca, primjena dokumenta punog naziva Pravilnik o izmjeni Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak zapravo je prolongirana.

Već na jutrošnjoj izvanrednoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća Federacije BiH Jelka Milićević, federalna ministrica financija, potvrdila je da će se primjena spornog pravilnika prolongirati do 3. listopada, dakle samo dan nakon lokalnih izbora u BiH.

Sve to znači da će najavljivana nova porezna opterećenja pričekati druga vremena, čime će i primanja zaposlenika, pogotovo u dijelu isplate toplog obroka, regresa i drugih stavki koje su po novom trebale biti oporezovane, ostati u dosadašnjim okvirima.

Više...
 
Kraj dilemama oko vraćanja radnih knjižica radnicima PDF Ispis E-mail

20.7.2016.

Radne knjižice sa 30.06.2016. godine prestale su važiti u Federaciji BiH, ali je ostalo mnogo nedorečenosti kad je riječ o daljim postupcima, kako poslodavaca tako i radnika. Poslodavci su u dilemi, te ne znaju kako postupiti. Vratit će radnicima knjižice, ali šta ukoliko žele da za budućeg uposlenika pogledaju i raniji staž? Odgovor je jasan, Federalni zavod za penzijsko-invalidskog osiguranje, će kao i do sada izdavati uvjerenje uz naplatu od deset KM.

Dokazivanje radnog staža kao i do sada nije čest slučaj, te će obavezu dostavljanja uvjerenja imati samo oni od kojih to traži poslodavac.

Osim Federalnog  zavoda za penzijsko-invalidsko osiguranje, Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine će izdavati uvjerenja o podacima o kojima vodi evidenciju u Jedinstvenom sistemu od 01.01.2011. godine.

Federalni ministar rada i socijalne politike, Vesko Drljača za poslovni portal Akta.ba kaže kako je Ministarstvo krajem juna izdalo Uredbu u kojoj je sve pojašnjeno.

Više...
 
<< Početak < « 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 » > Kraj >>

Stranica 126 od 195