Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home
Vijesti


UPUTA O DOPUNI UPUTE O NAČINU REALIZIRANJA OBUSTAVLJANJA POLAZAKA, POVRATAKA, ODNOSNO VOZNIH REDOVA, U UVJETIMA GLOBALNIH EKONOMSKIH KRETANJA I NJIHOVOG UTJECAJA NA POSLOVANJE GOSPODARSKIH SUBJEKATA KOJI OBAVLJAJU JAVNI LINIJSKI PRIJEVOZ PUTNIKA U FBIH PDF Ispis E-mail

03.02.2022.

U točki IV Upute o načinu realiziranja obustavljanja polazaka, povrataka, odnosno voznih redova, u uvjetima globalnih ekonomskih kretanja i njihovog utjecaja na poslovanje gospodarskih subjekata koji obavljaju javni linijski prijevoz putnika na području Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 100/22) mijenja se Napomena u Tablici 1 i ista glasi:

NAPOMENA: Ova tablica se ne primjenjuje u slučaju kada prijevoznik ima veći broj registriranih voznih redova na istoj relaciji u tijeku jednog dana sa jednim polaskom i jednim povratkom (npr. šest voznih redova u tijeku dana sa 1/1 polazak/povratak računat će se kao jedan vozni red sa 6/6 polazaka/povrataka i shodno tome primijeniti ova tablica). Zaokruživanja se vrše na niži cijeli broj!

Ako na nekoj liniji ima više prijevoznika sa registriranim voznim redom, od kojih najmanje jedan od njih održava prijevoz sukladno Tablici minimalnog broja polazaka i minimalnog režima održavanja linije, tada ostali prijevoznici mogu predložiti obustavljanje održavanja svoje linije ili polaska koja je na istom putnom pravcu linije koja se održava.

Izuzeće iz prethodnog stavka odnosi se na slučaj i kada jedan prijevoznik ima liniju koju održava sukladno Tablici minimalnog broja polazaka i minimalnog režima održavanja linije, a u kojoj je sadržana druga, kraća linija istog ili drugog prijevoznika, te se u tom slučaju može predložiti da se kraća linija privremeno obustavi održavati neovisno o minimalnom broju polazaka.

Ako se predlaže privremeno obustavljanje gradske i/ili općinske autobusne linije, ista se može privremeno obustaviti u cijelosti kada je sadržana u drugoj općinskoj i/ili gradskoj liniji.

Ako na autobusnoj liniji za koju prijevoznik predlaže privremeno obustavljanje nema drugih prijevoznika na toj liniji i postoji mogućnost kombiniranog korištenja prijevoza (presjedanje), tada se može odobriti privremeno obustavljanje tog voznog reda ako je isti sa samo jednim polaskom i samo jednim povratkom. Obračun broja polazaka i broja povrataka vrši se na način iz stavka 1. ove Napomene.

Ako na liniji ima više prijevoznika, od kojih svi predlažu privremeno obustavljanje održavanja voznih redova, nadležni organ koji je registrirao vozne redove će pozvati prijevoznike da se dogovore o recipročnom načinu oržavanja svojih voznih redova (naizmjenično) do određenog minimalnog broja polazaka i minimalnog režima održavanja linije.

U slučaju da prijevoznik ili više njih ne pristanu održavati liniju na predloženi način i obustavi održavanje voznog reda u cijelosti, pokrenut će se procedura za brisanje voznog reda tog/tih prijevoznika.

PERIOD ODRŽAVANJA: Nije dozvoljeno mijenjati!


Broj 06-23-13-2031-1/22
30. prosinca/decembra 2022. godine

 


Ministar
Denis Lasić, v. r.

 
 
ODRŽAN OKRUGLI STOL NA TEMU ”CIRKULARNA EKONOMIJA-ŠANSA ZA RAZVOJ GRADA GORAŽDA” PDF Ispis E-mail

25.01.2023.

 

U organizaciji Centra za politike i upravljanje (CPU) i Grada Goražde danas je održan okrugli sto na temu ”Cirkularna ekonomija-Šansa za razvoj Grada Goražda”. Goste je na početku pozdravio i poželio dobrodošlicu Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović, a u u uvodnom obraćanju govorio je i Adis Muhović, izvršni direktor CPU. Moderator okruglog stola bio je Vedad Suljić.

U prvom dijelu okruglog stola prisutni su razgovarali o cirkularnoj ekonomiji: koristima i poticajima za lokalnu zajednicu, dok se u drugom dijelu govorilo o poslovnim modelima i prioritetnim sektorima za poticanje cirkularne ekonomije. Učesnici okruglog stola bili su predstavnici lokalne zajednice Grada Goražde i predstavnici kompanija i privatnog sektora.

Nešto više o okruglom stolu u izjavi za medije govorio je moderator Vedad Suljić: ” Danas ćemo govoriti o cirkularnoj ekonomiji, na koji način različiti akteri od lokalne zajednice do privrednika mogu biti uključeni  u cirkularnu ekonomiju koja počiva na tome da se resursi koji dobijemo iz prirode što duže zadržavaju u ekonomskom sistemu. Govorićemo i o općim principima cirkularne ekonomije, o mogućim poslovnim modelima koji se mogu evidentirati, kao i o najpotencijalnijim sektorima BiH. Cilj okruglog stola je da razvijemo jednu diskusiju, da vidimo šta je to prioritetno u Gradu Goražde kada govorimo o cirkularnoj ekonomiji i od strane lokalne zajednice, dakle Gradske uprave i njenih službi, naravno privrede pa do građana.”

Na okruglom stolu ispred Udruženja poslodavaca BPK Goražde prisustvovao je sekretar Adnan Bukva.

 
Ekonomsko-socijalno vijeće BPK Goražde održalo 20.redovnu sjednicu PDF Ispis E-mail

20.01.2023.

19 01 23 - dvadeseta sjednica - Copy

 

Jučer je održana 20.redovna sjednica Ekonomsko-socijalno vijeće BPK Goražde na kojoj su se našle tri tačke dnevnog reda, a između ostalog i razmatranje Nacrta Budžeta BPK Goražde za 2023.godine koji je predložen u iznosu od 55.482.115,00 KM.

Predstavnici Udruženja poslodavaca BPK Goražde u Ekonomsko-socijalnom vijeću BPK Goražde su iznijeli svoje primjedbe na Budžet i ponovili svoje stavove, koje su predhodno dostavili ministarstvu za finansije BPK Goražde kao reagovanje u sklopu javnih rasprava koje su se održale u sve tri lokalne zajednice.

Naime, predstavnici Udruženja poslodavaca BPK Goražde u Ekonomsko-socijalnom vijeću BPK Goražde su reagovali sa zahjevom da se u okviru ministarstva za privredu BPK Goražde poveća kod 614500 – Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima sa predloženih 240.000,00 na 1.000.000,00 KM, obrazlažući činjenicom da je u 2022.godine na ovom kodu bio iznos 200.000,00 KM i da se prijavilo 75 privrednih subjekata,te su sredsva bila nedovoljna za ozbiljniji razvoj privrede.

Ekonomsko-socijalno vijeće BPK Goražde prihvatilo je nacrt Budžeta BPK Goražde za 2023.godinu uz prihvatanje prijedloga Udruženja poslodavaca BPK Goražde da se pokušaju iznaći sredstva da se poveća kod za privredu.

Članovi Ekonomsko-socijalnog vijeća jednoglasno su prihvatili mišljenje Ministarstva za privredu o određivanju visine boravišne takse na području našeg kantona za 2023.godinu, koje bi trebalo prethoditi donošenju odluke od strane Vlade BPK Goražde.

Visina boravišne takse za 2023.godinu, prema prijedlogu trebala bi iznositi 1,50 KM, a u skladu sa Zakonom o boravišnoj taksi BPK Goražde u obavezi bi je bili plaćati domaći ili strani državljani koji koriste usluge noćenja u ugostiteljskim objektima za smještaj na području našeg kantona.

 

 

 

 
Potpisani ugovori za realizaciju projektnih aktivnosti neprofitnih organizacija u 2022. godini PDF Ispis E-mail

27.12.2022.

Potpisani ugovori za realizaciju projektnih aktivnosti neprofitnih organizacija u 2022. godini

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Edin Ćulov potpisao je danas ugovore sa korisnicima sredstava po Programu utroška sredstava Vlade BPK Goražde sa ekonomskog koda-Tekući transferi neprofitnim organizacijama.

Na osnovnu javnog poziva, za realizaciju projektnih aktivnosti neprofitnih organizacija u 2022. godini, Vlada BPK Goražde svojom odlukom odobrila je finansijska sredstva u iznosu od 119.500 KM,  a finansirat će se 26 neprofitnih organizacija  s prostora BPK Goražde.

U ovoj budžetskoj godini za finansiranje projektnih aktivnosti neprofitnih organizacija izdvojena su značajna sredstva,  a ono na čemu će Vlada BPK Goražde posebno insistirati jeste na pravdanju utroška tih sredstava.

„Nadam se da će ova sredstva pomoći u realizaciji njihovih projektnih aktivnosti kako bi ovu  kalendarsku godinu završili sa uspjehom, a Vlada BPK Goražde će i u budućnsoti nastojati da ih podržava s ciljem njihovog daljeg razvoja“—ovom prilikom naglasio je premijer BPK Goražde Edin Ćulov..

U ime korisnika, riječi zahvalnosti Vladi BPK Goražde koja je prepoznala značaj projekata i odobrila sredstva za njihovu implementaciju i nastavak aktivnosti neprofitnih organizacija, uputio je predstavnik NK „Azot“ Vitkovići Amir Dragolj.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba
 
ODRŽANA MANIFESTACIJA: „VEČER USPJEŠNIH POSLOVNIH PRIČA“ PDF Ispis E-mail

21.12.2022.

 vup 20 12 22 1

Sinoć je u organizaciji Udruženja poslodavaca BPK Goražde održana manifestacija: „Večer uspješnih poslovnih priča“, na kojoj su dodjeljenja priznanja za 8 privrednih subjekata koji su ostvarili najveću dobit u 2021.godini u kategoriji velikih,srednjih i malih pravnih lica.

U kategoriji velikih pravnih lica priznanja su dobili privredni subjekti

  1. UNIS „Ginex“ d.d. Goražde
  2. „Emka Bosnia“ d.o.o. Goražde
  3. „Pobjeda rudet“ d.d. Goražde

U kategoriji srednjih pravnih lica priznanja su dobili privredni subjekti:

  1. „AC-Unity“ d.o.o.. Goražde
  2. „Prevent safety“ d.o.o. Goražde

U kategoriji malih pravnih lica priznanja su dobili privredni subjekti:

  1. „EBI“ d.o.o. Goražde
  2. „Okac“ d.o.o. Goražde
  3. „TZS Export-import“ d.o.o. Goražde

vup 20 12 22 2

Priznanja u kategoriji malih pravnih lica uručio je predsjedavajući gradskog vijeća Grada Goražde gosp. Bajro Obuća, u kategoriji srednjih pravnih lica predsjednica Udruženja poslodavaca BPK Goražde g-đa Šejla Bojadžija, dok je u kategoriji velikih pravnih lica priznanja uručio premijer BPK Goražde gosp. Edin Ćulov.

Prisutnima se najprije obratila predsjednica Udruženja poslodavaca BPK Goražde g-đa Šejla Bojadžija koja je poželjela svim prisutnim toplu dobrodošlicu, čestitala dobitnicima priznanja, te zaželjela mnogo poslovnog uspjeha svim privrednim subjektima sa područja BPK Goražde.

Predsjedavajući gradskog vijeća Grada Goražde gosp. Bajro Obuća je čestitao organizatoru na uspješno organizovanoj manifestaciji te također poželio poslodavcima da postižu još bolje poslovne rezultate a da će grad Goražde uvjek stajati na raspolaganju poslodavcima za sve ono što je u ingerenciji grada Goražde,odnosno gradskog vijeća.

Također, čestitke dobitnicima priznanja uputio je premijer BPK Goražde gosp. Edin Ćulov, kao i organizatoru ove manifestacije.

Kazao je da želi dobru saradnju sa Udruženjem poslodavaca BPK Goražde i svim poslodavcima, te da će Vlada BPK Goražde, odnosno ministarstvo za privredu BPK Goražde stajati na raspolaganju za sve inicijative koje budu došle a sve u cilju stvaranja boljeg poslovnog ambijenta na području BPK Goražde.

Na manifestaciji su bili također prisutni ministar za privredu BPK Goražde gosp. Mithat Hadžiomerović, načelnik općine Foča-FBIH gosp. Mujo Sofradžija i načelnik općine Pale FBIH gosp. Almin Ćutuk.

vup 20 12 22 3

 

Uprkos teškoj i izazovnoj 2021. godini, poslodavci s područja BPK Goražde su ostvarili izuzetne rezultate, sa ukupno ostvarenom dobiti u iznosu od 36.047.024 KM što je za 68,82 posto više u odnosu na 2020.godinu, dok su ukupni prihodi iznosili 399.182.878 KM,  odnosno  27 posto više u odnosu na godinu ranije.

“ Ovo su rezultati 189 privrednih subjekata koji zapošljavaju ukupno 4.395 radnika, a mi smo na ovaj način  željeli  da istaknemo one najbolje, ali time nimalo ne zanemarujući  sve druge, jer svaki poslodavac je bitan i onaj što zapošljava jednog radnika i onaj što zapošljava 700 radnika i više.  Želimo da se zahvalimo svim privrednicima, a posebno onim koji su svojim uspješnim radom, zapošljavanjem novih radnika i rastom prihoda, značajno doprinjeli javnim budžetima, te sveukupnom privrednom i ekonomskom razvoju ovog kantona i makar na simboličan način da im odamo priznanje za sve što čine  godinama i decenijama na razvoju ovog dijela BiH“ – kazala je predsjednica Udruženja poslodavaca BPK Goražde Šejla Bojadžija.  

Naglasila je da su privredni subjekti  iz BPK Goražde već odavno prepoznatljivi  ne samo u BiH  već i u širim evropskim i svjetskim  okvirima, te da su izuzetno važan faktor, bez kojeg bi ova zemlja bilježila znatno manje indekse razvoja industrije. 

vup 20 12 22 4

vup 20 12 22 5

vup 20 12 22 6

vup 20 12 22 7

vup 20 12 22 8

vup 20 12 22 9

vup 20 12 22 10 2

vup 20 12 22 11

vup 20 12 22 12

vup 20 12 22 13

vup 20 12 22 14

vup 20 12 22 15

vup 20 12 22 16

vup 20 12 22 17

vup 20 12 22 18

 

 

 
<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

Stranica 18 od 197