Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Održana 1. redovna sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde
Održana 1. redovna sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde PDF Ispis E-mail

04.07.2024.

2 02 07 2024

 

Upravni odbor Udruženja poslodavaca BPK Goražde održao je 02.07.2024.godine 1.redovnu sjednicu, na kojoj se našlo 14 tačaka dnevnog reda.

Upravni odbor je nakon usvajanja Zapisnika sa predhodne sjednice razmatrao realizaciju odluka i zaključaka sa predhodne sjednice Upravnog odbora.

Razmatrana je i informacija o aktivnostima između dvije sjednice Upravnog odbora.

U nastavku sjednice Upravni odbor je razmatrao pregled prihoda i rashoda za 6 mjeseci u 2024.godini.

Upravni odbor je utvrdio nacrt programa manifestacije „Večer uspješnih poslovnih priča 2024“. Manifestacija se planira održati u drugoj polovini oktobra 2024.godine.

Primljena je k znanju informacija za podsticaj privredi u 2024.godini uz zaključak da se zatraži od ministarstva za privredu BPK Goražde informacija u kojoj je fazi implementacija projekta “Nabavka opreme za rekreacijski kompleks bazena otvorenog tipa “ u Vitkovićima za koji je izdvojeno 350.000,00 KM.

Pokrenuta je i inicijativa za izmjenu Zakona o porezu na imovinu, naslijeđe i poklon BPK Goražde, u kojoj se traži ukidanje obaveze plaćanja poreza na imovinu za benzinske pumpe.

Upravni odbor je razmatrao pregled dosadašnjih subvencioniranja dijela profirne marže putem BBI banke uz konstataciju da su ovo vrlo pozitivne stvari koje je uradila Vlada BPK Goražde i ministarstvo za privredu BPK Goražde. Upravni odbor preporučuje ministarstvu za privredu i Vladi BPK Goražde da nastavi sa ovakvim aktivnostima, jer su se pokazale kao vrlo efikasne, jer su privredni subjekti iz veoma povoljnih kreditnih sredstava uspjeli nabaviti potrebnu opremu, mašine, vozila, građevinske objekte i sve drugo što je bilo neophodno za održivost i unapređenje njihovog poslovanja.

Razmatran je i pregled odluka o davanju na korištenje objekata u krugu bivše kasarne „Goražde 1“.

Upravni odbor podržava opredjeljenje Vlade BPK Goražde da ustupi neperspektivnu vojnu imovinu privrednim subjektima.

Međutim, članovi Upravnog odbora smatraju da je prije početka dodjele objekata trebalo raspisati javni poziv, na koji su se mogli prijaviti i ostali eventualno zainteresovani privredni subjekti, koji su u tom momentu imali potrebu da po povoljnijim uslovima dobiju objekte za otpočinjanje ili proširenje svoje djelatnosti, zbog boljih efekata i većeg nivoa transparentnosti.

 

1 02 07 2024-1

Upravni odbor je primio k znanju i informaciju o novoosnovanim privrednim subjektima za 6 mjeseci u 2024.godini. Ukupno je registrovano 6 novih prrivrednih subjekakata sa oblikom organizovanja d.o.o.

Upravni odbor je nastavku sjednice ponovio svoj stav po pitanju članarine Turističke organizacije da ne podržavaju obavezno plaćanje članarine, te da će te stavove uputiti ministarstvu za privredu i Vladi BPK Goražde.

Do kraja sjednice članovi Upravnog odbora su razmatrali najave poskupljenja električne energije, te o konsekvencama koje će to prouzrokovati.

 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 7