Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Utvrđen Prijedlog zakona o turizmu FBiH PDF Ispis E-mail

16.06.2022.

Vlada Federacije BiH je utvrdila Prijedlog zakona o turizmu FBiH. Ovaj zakon, koji je predložilo Federalno ministarstvo okoliša i turizma, uređuje planiranje i razvoj turizma u FBiH, podsticajne mjere, uslove i način obavljanja turističke djelatnosti, te turističke subjekte, putničke agencije, turističke vodiče i zastupnike, pratioce i animatore. Također uređuje usluge u turizmu, njegovu promociju i unapređenje, turističke zajednice za promociju, registar turizma, te inspekcijski nadzor i druga pitanja od značaja za razvoj i unapređenje turizma.

Planiranje i razvoj turizma realizira se putem dokumenata, i to strategije razvoja turizma, plana promocije, master i marketing plana, te programa razvoja turističkih proizvoda.

Strategija razvoja turizma donosi se za teritoriju Federacije BiH i ona utvrđuje ciljeve i prioritete razvoja ovog sektora, način njihovog ostvarivanja, finansijski i institucionalni okvir za implementaciju, te monitoring, evaluaciju i izvještavanje. Strategiju donosi Parlament FBiH na prijedlog Vlade FBiH. Pri tome Vlada može Parlamentu predložiti usvajanje strategije koja je donesena na nivou BiH kao sektorskog strateškog okvira FBiH.

Prijedlog plana promocije turizma u FBiH izrađuje Turistička zajednica FBiH i podnosi ga Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, a donosi ga Vlada FBiH na godišnjem nivou. Master plan, kojeg na prijedlog Federalnog ministarstva donosi Vlada FBiH, odnosi se na prioritetnu turističku destinaciju u skladu s potrebama FBiH, kantona i jedinica lokalne samouprave. Turističke zajednice, u skladu s planom promocije, donose godišnji marketing plan kojim definišu svoje promotivne aktivnosti u turizmu.

Kao usluge turističke djelatnosti definirane su pružanja usluga putničke agencije, turističkih profesija (turističkog vodiča, pratioca, animatora, zastupnika), te usluga u zdravstvenom, kongresnom, vjerskom, omladinskom, ruralnom, lovnom, ribolovnom, avanturističkom, zimskom, i drugim oblicima turizma.

Turističku djelatnost obavljaju pravne i fizičke osobe upisane u registre za vršenje te djelatnosti i koje ispunjavaju uslove za pružanje turističkih usluga.

Prema obrazloženju resornog federalnog ministarstva, izradi Zakona o turizmu u FBiH pristupilo se nakon analize stanja na turističkom tržištu i sagledavanja problema s kojim su se suočavali akteri turističke privrede, kao i drugi subjekti koji obavljaju privredne djelatnosti neposredno povezane s turizmom. Naročito je ukazano na potrebu smanjenja sive ekonomije, te na provođenja presude Ustavnog suda FBiH od 3.7.2014. godine kojom je Zakon o turističkim zajednicama i unapređenju turizma u FBiH proglašen neustavnim. Razlog za izradu Zakona o turizmu Federacije BiH, obrazloženo je između ostalog, jeste i obaveza prilagođavanja domaćih zakona pravilima Svjetske turističke organizacije i najboljim praksama zemalja Evropske unije.

 
UREDBA O IZMJENAMA I DOPUNAMA UREDBE O UREĐENJU GRADILIŠTA, OBAVEZNOJ DOKUMENTACIJI NA GRADILIŠTU I SUDIONICIMA U GRAĐENJU PDF Ispis E-mail

03.06.2022.

UREDBU


O IZMJENAMA I DOPUNAMA UREDBE O UREĐENJU GRADILIŠTA, OBAVEZNOJ DOKUMENTACIJI NA GRADILIŠTU I SUDIONICIMA U GRAĐENJU


Član 1.


U Uredbi o uređenju gradilišta, obaveznoj dokumentaciji na gradilištu i sudionicima u građenju ("Službene novine Federacije BiH", broj 25a/22), u članu 6. iza stava (4) dodaje se novi stav (5), koji glasi:

"(5) Za gradilište koje se, u potpunosti ili djelimično, finansira sredstvima iz Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine, sredstvima privrednih društava sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti Federacije Bosne i Hercegovine, te sredstvima pravnih lica osnovanih od strane Federacije Bosne i Hercegovine i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, način postavljanja i održavanja Informativnih tabli uređen je Uredbom o načinu korištenja naziva Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u projektima koji se u potpunosti ili djelimično finansiraju sredstvima iz Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine, sredstvima privrednih društava sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti Federacije Bosne i Hercegovine, te sredstvima pravnih lica osnovanih od strane Federacije Bosne i Hercegovine i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 32/22).

Dosadašnji stav (5) postaje stav (6)."

Član 2.


U članu 49., u stavu (2), tačka b) mijenja se i glasi:

"b) ovjerenu kopiju uvjerenja o položenom stručnom ispitu stečenom na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine ili ovjerenu kopiju uvjerenja o položenom stručnom ispitu stečenu na teritoriju SFRJ do 06.04.1992. godine ili ovjerenu kopiju uvjerenja o položenom stručnom ispitu stečenom na prostoru Bosne i Hercegovine do stupanja na snagu ove uredbe, odnosno rješenje o oslobađanju od polaganja stručnog ispita izdato od nadležnog organa,"

Član 3.


U članu 50., u stavu (6), tačka 3) mijenja se i glasi:

"3) konzervatora ili restauratora ili arheologa ili povjesničara umjetnosti s radnim iskustvom u struci od minimalno pet (5) godina, a koji može biti angažiran i ugovorom o djelu na vremenski period minimalno u trajanju važenja ovlaštenja."

Član 4.


U članu 64., u stavu (1), tačka a) mijenja se i glasi:

"a) minimalno jednog diplomiranog inženjera arhitekture, odnosno jednog diplomiranog inženjera građevine visoke stručne spreme (VSS) ili minimalno 240 ECTS bodova II. ciklusa visokog obrazovanja, od kojih je jedan voditelj radova s ovlaštenjem za fizičke osobe i konzervatora, restauratora, arheologa ili povjesničara umjetnosti, a koji može biti angažiran i ugovorom o djelu na vremenski period minimalno u trajanju važenja ovlaštenja,"

Član 5.


U članu 80., iza stava (2), dodaje se stav (3), koji glasi:

"(3) Izmjene rješenja o ispunjavanju uslova za obavljanje djelatnosti projektovanja i građenja/izvođenja radova, izdatih u skladu sa odredbama Uredbe o uređenju gradilišta, obaveznoj dokumentaciji na gradilištu i sudionicima u građenju ("Službene novine Federacije BiH", br. 48/09, 75/09, 93/12, 74/13, 89/14, 99/14, 53/15 i 101/15), u pogledu promjene stručnih lica, bit će okončane u skladu sa odredbama iste uredbe."

Član 6.


Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".

 
ODRŽANA 16.REDOVNA SKUPŠTINA UDRUŽENJA POSLODAVACA BPK GORAŽDE PDF Ispis E-mail

26.05.2022.

IMG 2635

Udruženje poslodavaca BPK Goražde održalo je 16. redovnu Izvještajnu sjednicu Skupštine 26.05.2022.godine.

Usvojena je izmjena Odluka o imenovanju članova Skupštine Udruženja poslodavaca BPK Goražde.

Skupština Udruženje poslodavaca BPK Goražde usvojila je Izvještaj o radu Upravnog odbora, Nadzornog odbora, tehničke službe i delegacije u Ekonomsko-socijalnom vijeću BPK Goražde za 2021.godinu.

Kada su u pitanju aktivnosti Udruženja poslodavaca u 2021. godini članovi Skupštine su konstatovali da su aktivnosti bile zapažene, koje su se odvijali u specifičnim okolnostima, zbog pandemije COVID-19, koja je otpočela u martu 2020.godine, te trajala tokom cijele 2021.godine.

IMG 2632

Održavani su sastanci Upravnog odbora Udruženja poslodavaca na kome se razmatrala trenutna ekonomska situacija, posebno nastojanje za dobijanje finansijskih sredstava za privredne subjekte, te poduzimale određene radnje na poboljšanju poslovnog ambijenta i rasterećenja privrede, učestvovalo se u radu Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde, prisustvovalo se javnim raspravama po svim zakonima koji se tiču poslodavaca i drugim dokumentima važnim za privatni sektor, davani određeni prijedlozi na nacrte Zakona, te jedna od najznačajnijih aktivnvosti koja je nastavljena u 2021.godine je “Edukacija poslodavaca” , te izrada registra svih propisa.

Udruženje poslodavaca konstantno je radilo na promovisanju privrednog potencijala BPK Goražde putem “Privrednog vodiča BPK Goražde”, koji je preveden i na engleski jezik putem web stranice Udruženja, te putem “promotivnog filma o privrednim subjektima.

IMG 2633

Udruženje poslodavaca BPK Goražde je aktivno učestvovalo u radu Ekonomsko socijalnog vijeća BPK Goražde putem koga je bilo uključeno u vođenje zajedničke djelatnosti socijalnih partnera u oblasti ekonomske, socijalne i razvojne politike te afirmacije i zaštite ekonomskih i socijalnih prava odnosno interesa poslodavaca.

I pored nepovoljnog privrednog ambijenta u kome su se odvijale poslovne aktivnosti, Udruženje poslodavaca je veći dio programskih zadataka u 2021. godini uspješno realizovalo. Sve to je ostvareno zahvaljujući dobroj i koordiniranoj aktivnosti organa i Stručne službe Udruženja poslodavaca. Tome je doprinijela i uspješna saradnja sa drugim organima i institucijama u čijoj nadležnosti je privredna problematika, kao i napredak u saradnji sa organima Vlasti na kantonalnom nivou.

IMG 2634

Skupština je usvojila i Program rada za 2022.godinu.

Osnovne aktivnosti Udruženja poslodavaca u 2022. godini biće usmjerene na praćenje poslovanja i pružanje pomoći članicama u riješavanju ukupne problematike u oblasti radno-pravnih odnosa, poreske politike, rasterećenja privrede, stvaranje boljeg poslovnog ambijenta, edukacije poslodavaca, promocija privrednog potencijala BPK Goražde putem privrednog vodiča, promotivnog filma, web stranice i drugim sredstvima, te u drugim oblastima, a prema zahtjevima i potrebama poslodavaca za realizaciju njihovih poslovnih aktivnosti, uvažavajući sve specifičnosti i djelatnosti iz kojih su zastupljeni poslodavci, njihov strateški značaj i složenost problema u tim djelatnostima.

Udruženje će se zalagati za mjere rasterećenja privrede u oblasti fiskalne politike, za izdvajanje sredstava iz budžeta kantona za podsticaj malog i srednjeg preduzetništva, te na promociji privrednih subjekata sa područja BPK Goražde.

U 2022.godine Udruženje poslodavaca će nastaviti sa započetim aktivnostima, te glavni fokus staviti na praćenje zakonskih propisa, poboljšanje pružanja usluga prema članovima, te raditi na nekim novim projekima koji se tiču promocije poslodavaca.

IMG 2636

 
MINISTARSTVO ZA OBRAZOVANJE, MLADE, NAUKU, KULTURU I SPORT BPK GORAŽDE U SARADNJI SA AUSTRIJSKOM AGENCIJOM ZA OBRAZOVANJE I INTERNACIONALIZACIJU OEAD PDF Ispis E-mail

25.05.2022.

Organizovan Okrugli sto o temi „Poboljšanje kvalitete i relevantnosti stručnog obrazovanja i obuke u BiH za period 2021-2030.godina na osnovu zaključaka iz Rige“

Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde u saradnji sa austrijskom Agencijom za obrazovanje i internacionalizaciju OeAD organizovalo je Okrugli sto o  temi „Poboljšanje kvalitete i relevantnosti stručnog obrazovanja i obuke u BiH  za period 2021-2030.godina na osnovu zaključaka iz Rige“.  Radi se o dokumentu koji je Vijeće ministara BiH usvojilo prošle godine i predstavlja  okvirni dokument za stručno obrazovanje u BiH.

Prema riječima ministrice Biljane Begović koja je prisustvovala Okruglom stolu, na kojem su učešće uzeli profesori praktične nastave kao i predstavnici privrednika, riječ je o strateškom dokumentu od značaja kako za učenike i nastavnike u praktičnoj nastavi, tako i za privredne subjekte u kojim se izvodi praktična nastava prema potpisanom sporazumu sa ministarstvom.

„ Dugo se već radi na unaprjeđenju praktične nastave a od 2018. godine,  ostvaren je napredak, tako da naše dvije srednje škole su već realizatori stručnih obuka, a to su Srednja stručna škola „Džemal Bijedić“ i Srednja tehnička škola „Hasib Hadžović. Danas ćemo dobiti još jedan značajan dokument za naše učenike koji su direktno na terenu i direktno dobijaju znanje za koje se obrazuju. tako da je sve ovo značajno u smislu nekog doniranja savremene obuke i opreme, jer smo svjesni činjenice  u današnje vrijeme da je tehnologija toliko napredovala da više ne može samo običan tekst na papiru zamijeniti tehnologiju. Naši predstavnici, odnosno GIZ i današnji gosti, uvijek tu dobronamjerni u smislu podrške da se involviraju naše škole i da se poboljšaju uslovi u kabinetima gdje se izvodi praktična nastava“-kazala je ministrica Begović.

Ministarstvo za obrzaovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde ovom prilikom iznijelo je svoje prioritete kada je u pitanju realizacija ciljeva koje sadrži ovaj dokument, a  to je učenje temeljeno na radu ali i profesionalno usavršavanje nastavnika, metora i drugih učesnika u nastavnom procesu.

Prema riječima Mare Ikić, ispred austrijske agencije OeAD, osnovne smjernice izrade dokumenta su nastaviti dijalog na temu prioriteta BPK Goražde, jer cilj je da BiH i njeni obrazovni sistemi postanu dio evropskog puta.

IMG 0531

 
Potpisani ugovori sa predstavnicima neprofitnih organizacija PDF Ispis E-mail

23.05.2022.

Potpisani ugovori sa predstavnicima neprofitnih organizacija

Ministar za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Haris Salković i predstavnici neprofitnih organizacija s područja našeg kantona danas su, u prostorijama resornog ministarstva, potpisali Ugovor o korištenju sredstava po Programu  utroška sredstava  Ministarstva za privredu za podršku razvoju neprofitnim organizacijama Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za 2022. godinu.

Za razvoj neprofitnih organizacija iz budžeta ministarstva po ovom programu izdvojena su finansijska sredstva u iznosu od 30.000 KM, a ugovor o dodjeli finansijskih sredstava u iznosima po 7.500 KM dodijeljena su za četiri neprofitne organizacije  – Privrednu i Obrtničku komora, Udruženje Stari zanati te Udruženje poslodavaca Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, a sredstva  će biti  iskorištena za provođenje programskih aktivnosti pomenutih organizacija, njihovu održivost i postizanje programskih ciljeva.

Prema navodima resornog ministra Salkovića, potpisivanje današnjeg ugovora ima za cilj uspješnu saradnju ministarstva sa neprofitnim organizacijama s područja našeg kantona čije postojanje je veoma važno za Bosansko-podrinjski kanton Goražde.

Potpisanim ugovorima regulisana su međusobna prava i obaveze potpisnika koja se odnose na način utroška i kontrolu utrošenih sredstava, te druga pitanja od značaja za realizaciju ugovora.

 
<< Početak < « 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 » > Kraj >>

Stranica 25 od 197

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 71