Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
UPUTSTVO KOJIM SE DAJU SMJERNICE ZA PRIMJENU MEĐUNARODNOG STANDARDA FINANSIJSKOG IZVJEŠTAVANJA ZA MALA I SREDNJA PRIVREDNA DRUŠTVA U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE PDF Ispis E-mail

18.10.2021.

UPUTSTVO


KOJIM SE DAJU SMJERNICE ZA PRIMJENU MEĐUNARODNOG STANDARDA FINANSIJSKOG IZVJEŠTAVANJA ZA MALA I SREDNJA PRIVREDNA DRUŠTVA U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE





1. Ovim Smjernicama se potiče primjena Međunarodnog standarda finansijskog izvještavanja za mala i srednja privredna društva (u daljem tekstu: MSFI za MSPD), koji je jedna od osnova za pripremu i prezentaciju finansijskih izvještaja opće namjene i konsolidovanih finansijskih izvještaja u Federaciji Bosne i Hercegovine (u dalјem tekstu: FBiH) čija je primjena predviđena članom 26. Zakona o računovodstvu i reviziji u Federaciji BiH ("Službene novine Federacije BiH", broj: 15/21 - u dalјem tekstu: Zakon). Smjernice sadrže osnovna pravila za prelazak sa dosadašnje primjene Međunarodnih računovodstvenih standarda i Međunarodnih standarda finansijskog izvještavanja (u dalјem tekstu: MRS i MSFI) na primjenu MSFI za MSPD.

2. Odbor za međunarodne računovodstvene standarde (IASB) je razvio i objavio poseban standard koji se primjenjuje na finansijske izvještaje opće namjene i ostalo izvještavanje subjekata koji se definiraju kao mala i srednja privredna društva. Zakon daje definiciju malih i srednjih privrednih društava u članu 5. koja je različita od definicije malih i srednjih privrednih društava prema MSFI za MSPD. Član 26. Zakona propisuje da za priznavanje, mjerenje, prezentaciju i objavljivanje pozicija u finansijskim izvještajima, mikro, mala i srednja privredna društva (u smislu klasifikacije propisane Zakonom) mogu primjenjivati MSFI za MSPD.

3. U smislu odredbi MSFI za MSPD, pod malim i srednjim privrednim društvima podrazumijevaju se subjekti koji:

a) nemaju javnu odgovornost, i

b) objavljuju finansijske izvještaje opće namjene za eksterne korisnike.

Više...
 
PRAVILNIK O KONTNOM OKVIRU I SADRŽAJU KONTA ZA PRIVREDNA DRUŠTVA PDF Ispis E-mail

18.10.2021.

PRAVILNIK


O KONTNOM OKVIRU I SADRŽAJU KONTA ZA PRIVREDNA DRUŠTVA


Poglavlje I. Osnovne odredbe


Član 1.
(Predmet)

(1) Ovim pravilnikom propisuju se Kontni okvir i sadržaj konta u Kontnom okviru za privredna društva i druga pravna lica koja poslovne knjige vode po Kontnom okviru za privredna društva.

(2) Kontni okvir iz stava (1) ovog člana dat je u Prilogu ovog pravilnika i čini njegov sastavni dio.

Član 2.
(Kontni okvir)

(1) Stanje i promjene vrijednosti imovine, kapitala i obaveza, kao i prihodi i rashodi i utvrđivanje rezultata poslovanja se računovodstveno obuhvataju na osnovnim, trocifrenim kontima Kontnog okvira, u skladu sa Međunarodnim računovodstvenim standardima (u daljem tekstu: MRS), odnosno Međunarodnim standardima finansijskog izvještavanja (u daljem tekstu: MSFI).

(2) Trocifrena konta iz Kontnog okvira (kao i određena propisana četverocifrena konta) se, po potrebi, raščlanjuju na analitička konta u skladu sa ovim pravilnikom i općim aktom privrednog društva ili drugog pravnog lica.

(3) Privredna društva i druga pravna lica koja poslovne knjige vode po ovom Kontnom okviru ne mogu uvoditi niti koristiti druga trocifrena konta osim konta propisanih ovim pravilnikom.

Više...
 
OBJAVLJEN NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR ZA OBLAST GRAĐEVINARSTVA PDF Ispis E-mail

18.10.2021.

U službenim novinama FBIH, broj: 80/21 objavljen je novi kolektivni ugovor za oblast građevinarstva.

KOLEKTIVNI UGOVOR

 
OBJAVLJEN NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR ZA DJELATNOST DRVNE I PAPIRNE INDUSTRIJE U FBIH PDF Ispis E-mail

18.10.2021.

U službenim novinama FBIH broj: 77/21 objavljen je novi KOLEKTIVNI UGOVOR ZA DJELATNOST DRVNE  I PAPIRNE INDUSTRIJE U FBIH.

 

KOLEKTIVNI UGOVOR

 
Donesena izmjena Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak FBIH PDF Ispis E-mail

18.10.2021.

U službenim novinama FBIH br: 77/21 objavljena je izmjena Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak FBIH.

IZMJENA PRAVILNIKA

 
<< Početak < « 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 » > Kraj >>

Stranica 33 od 197

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 99