Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Održana druga edukacija na temu: „Novi pravilnik o primjeni Zakona o porezu na dohodak“ PDF Ispis E-mail

08.10.2021.

ed 07 10 21 1

U organizaciji Udruženja poslodavaca BPK Goražde uz predavanje gosp. Milana Dmitrovića iz firme „Revicon“ d.o.o. Sarajevo u sklopu projekta „Edukacija poslodavaca sa područja BPK Goražde, jučer je održana druga u nizu edukacija na temu: „Novi pravilnik o primjeni Zakona o porezu na dohodak“.

Učesnici edukacije su se upoznali sa svim novinama novog pravilnika donesenog prije tri mjeseca.

Na edukaciji se govorilo o prihodima koji nepodliježu oporezivanju, svim oporezivim dohocima, primanjima odnosno prihodima, te drugim novinama.

Također, govorilo se integralnom oporezivanju plaća i drugih primanja zaposlenika, izmjenama kod oporezivanja raznih koristi zaposlenika, te primanjima koja se ne smatraju koristima zaposlenih.

ed 07 1 21 2

U drugom dijelu seminara govorilo se o ugovorima o djelu i autorskom djelu, privremenim i povremenim poslovima, menađerskim ugovorima, isplatama nerezidentima i primanjima iz inostranstva, te dohotku od imovine i imovinskih prava, dohotku od ulaganja kapitala, te godišnjoj poreznoj prijavi i ličnim odbicima, te obrascima propisani novim pravilnikom.

Udruženje poslodavaca BPK Goražde nastavlja sa edukacijama na druge teme da li na ovaj način ili putem online platforme zavisno od trenutne epidemiološke situacije.

ed 07 10 21 3

ed 07 10 21 4

ed 07 10 21 5

 
JAVNI POZIV ZA KANDIDOVANJE PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA UTVRĐENIH U RAZDJELU 17. BUDŽETA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2021. GODINU FEDERALNOM MINISTARSTVU ENERGIJE, RUDARSTVA I INDUSTRIJE PDF Ispis E-mail

06.10.2021.

Federalno ministarstvo energije, industrije i rudarstva objavilo  je JAVNI POZIV ZA KANDIDOVANJE PROGRAMA UTROŠKA SREDSTAVA UTVRĐENIH U RAZDJELU 17. BUDŽETA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2021. GODINU FEDERALNOM MINISTARSTVU ENERGIJE, RUDARSTVA I INDUSTRIJE „TEKUĆI TRANSFERI I DRUGI TEKUĆI RASHODI – SUBVENCIJE PRIVATNIM PREDUZEĆIMA I PODUZETNICIMA“.

 

JAVNI POZIV: https://fmeri.gov.ba/media/2032/javni-poziv-corona-2021.pdf 

PROGRAM UTROŠKA SREDSTAVA: https://fmeri.gov.ba/media/2026/program-interventne-mjere-covid-19-za-2021.pdf 

Link sa Federalnog ministarstva enegergije, rudarstva i industrije: https://fmeri.gov.ba/vijesti/posts/2021/september/javni-poziv-za-finansijsku-pomoc-privrednim-drustvima-u-sektoru-preradjivacke-industrije/

 
3 miliona KM za investicije u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u BiH PDF Ispis E-mail

05.010.2021.

U okviru projekata EU4AGRI, EU4AGRI-Recovery i EU4BusinessRecovery, koje finansira Evropska unija, danas je objavljen Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini.

Kroz ovaj javni poziv, vrijedan 3 miliona KM, Evropska unija podržat će ulaganja u prerađivačke kapacitete poljoprivredno-prehrambene industrije kroz uvođenje inovacija i razvoj novih i/ili unapređenje postojećih proizvoda, marketinških alata, te osiguranje kontinuiteta poslovanja i sigurnog i zdravog radnog okruženja u BiH.

Realizacijom ovih projekata nastoji se podržati modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora i poboljšanje ruralne ekonomije. Glavni cilj je povećati konkurentnost poljoprivredne proizvodnje, poslova i usluga ublažavajući negativne ekonomske efekte pandemije COVID-19 na poljoprivredno-prehrambena preduzeća i operatere ruralnog turizma, osiguravajući kontinuitet njihovog poslovanja.

Na javni poziv mogu se prijaviti obrti, preduzetnici, zadruge i preduzeća koja se aktivno bave vinarstvom, preradom maslina, voća, povrća, mlijeka, mesa, preradom jaja, preradom i konzerviranjem ribe,   preradom žitarica, gljiva, začinskog bilja, ljekobilja i meda. Sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od 30.000 KM do 300.000 KM (bez PDV-a). Za svaki projekat, podnosilac prijave mora osigurati vlastito sufinansiranje u iznosu od minimalno 35% ukupnog iznosa predložene investicije, dok 65% troškova investicije finansira Evropska unija kroz ovaj javni poziv.

Krajnji rok za podnošenje prijava je 03. decembar 2021. godine do 17:00 sati. Svi zainteresirani mogu pristupiti javnom pozivu putem ovog linka ili direktno putem web stranice eu4agri.ba.

Kroz projekat EU4AGRI do sada je podržano 45 investicija bosanskohercegovačkih poljoprivrednika i preduzeća sa investicijama ukupne vrijednosti  10.7 miliona KM od čega je 6.3 miliona KM finansirala EU.

U sklopu EU4AGRI, EU pruža podršku jačanju konkurentnosti poljoprivrede i ruralnom razvoju u BiH. Kroz EU4AGRI-Recovery, EU pruža podršku Bosni i Hercegovini u ublažavanju ekonomskih efekata pandemije COVID-19 na poljoprivredno-prehrambena preduzeća i operatere ruralnog turizma, te osiguranje kontinuiteta njihovog poslovanja, dok se kroz EU4BusinessRecovery utiče na smanjenje posljedica izazvanih pandemijom na poljoprivredna i turistička preduzeća, mikro, mala i srednja preduzeća. Za sva tri projekta Europska unija izdvojila je 38 miliona eura.

Projekte provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini (BiH) u partnerstvu sa Češkom razvojnom agencijom (za EU4AGRI i EU4AGRI-Recovery) i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i Međunarodnom organizacijom rada (ILO) (za EU4BusinessRecovery).

 
Održana 16.redovna sjednica Ekonomsko-socijlanog vijeća BPK Goražde PDF Ispis E-mail

29.09.20221.

U ovoj godini povećan broj uposlenih na području našeg kantona

Na sjednici je razmatrana Informacija o stanju privrede na području BPK Goražde za period 01.01-30.06. 2020. godine, te informacija za isti period tekuće godine.

Kako je istaknuto, na osnovu analize statističkih podataka Službe za zapošljavanje BPK Goražde koja vodi evidenciju nezaposlenih osoba i zvaničnih institucija o broju uposlenih, može se konstatovati da je u ovoj godini u odnosu na prethodnu godinu došlo do povećanja broja uposlenih, a što je prema riječima ministra za privredu BPK Goražde Mensada Arnauta rezultat  izvozno orjentisane privrede s prostora našeg kantona.

Na sjednici je razmatrana i informacija u vezi implementacije  Zakona o turizmu te Zakona o boravišnim taksama BPK Goražde, s akcentom na aktivnosti u vezi rješavanja statusa Turističke zajednice te visinu i obavezu plaćanja boravišne takse.

„Donošenjem seta zakona stvorene su pretpostavke za rješavanje statusa Turističke zajednice BPK Goražde koja je osnovana po Federalnom zakonu koji je trenutno nevažeći. Vladi BPK Goražde i Ministarstvu za privredu u interesu je da riješi ovaj problem kroz osnivanje nove turističke organizacije, koja bi preuzela sve obaveze a  što ovi propisi omogućavaju i u tom cilju Vlada BPK Goražde je formirala radnu grupu koja je dala svoje mišljenje, a po ovom osnovu zatraženo je i mišljenje Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde“-ističe ministar Arnaut.

 
Prestala važiti Uredba o uslovima koje je preduzeće odnosno drugo pravno lice dužno da ispunjava u pogledu broja zaposlenih radnika radi obavljanja registrovane djelatnosti PDF Ispis E-mail

27.09.2021.

UREDBU


O PRESTANKU VAŽENJA UREDBE O USLOVIMA KOJE JE PREDUZEĆE ODNOSNO DRUGO PRAVNO LICE DUŽNO DA ISPUNJAVA U POGLEDU BROJA ZAPOSLENIH RADNIKA RADI OBAVLJANJA REGISTROVANE DJELATNOSTI


I.


Uredba o uslovima koje je preduzeće odnosno drugo pravno lice dužno da ispunjava u pogledu broja zaposlenih radnika radi obavljanja registrovane djelatnosti ("Službene novine Federacije BiH", br. 15/98 i 5/99) prestaje da važi.

II.


Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".

 

Uredba: 15/98 

Izmjrena: 5/99

 
<< Početak < « 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 » > Kraj >>

Stranica 34 od 197

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 99