Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Javni konkurs za dodjelu sredstava za realizaciju aktivnosti iz područja zaštite okoliša za 2021. PDF Ispis E-mail

03.06.2021.

Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH raspisuje Javni konkurs za dodjelu sredstava za realizaciju programa, projekata i sličnih aktivnosti iz područja zaštite okoliša za 2021. godinu – JK 2021.

Ukupni iznos sredstava koja Fond dodjeljuje po ovom konkursu je 10.508.571,00 KM.

Rok za prijavu je 20.07.2021.godine

JAVNI POZIV 

 

Ostala potrebna dokumentacija dostupna je na web stranici Fonda za zaštitu okoliša na linku: https://fzofbih.org.ba/javni-konkurs-za-dodjelu-sredstava-za-realizaciju-aktivnosti-iz-podrucja-zastite-okolisa-za-2021/

 
Održana 3. redovna sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde PDF Ispis E-mail

27.05.2021.

uo 27 05 21 2

 

Upravni odbor Udruženja poslodavaca BPK Goražde održao je 27.05.2021.godine 3. redovnu sjednicu, na kojoj se našlo 15 tačaka dnevnog reda.

Upravni odbor je nakon usvajanja Zapisnika sa predhodne sjednice razmatrao realizaciju odluka i zaključaka sa predhodne sjednice Upravnog odbora.

Razmatrana je i informacija o aktivnostima između dvije sjednice Upravnog odbora, od kojih se posebno izdvojio sastanak sa gradonačelnikom grada Goražde.

U nastavku sjednice Upravni odbor je utvrdio datum i dnevni red održavanja skupštine Udruženja poslodavaca BPK Goražde, te je tako 10.06.2021.godine određen kao datum za održavanje 15.izvještajne skupštine.

Nakon utvrđenog dnevnog reda, Upravni odbor je utvrdio i dokumente koje će razmatrati i usvajatei skupština Udruženja poslodavaca BPK Goražde.

Između ostalog, utvrđeni su Izvještaji o radu za 2021.godinu, Program raa za 2021 i Finansijski plan za 2021.godinu.

Upravni odbor je primio k znanju informaciju o završenom projektu „Izrada zakonskih i podzakonskih propisa“ na području BiH, FBiH, i BPK Goražde koji su objavljeni na web stranici Udruženja poslodavaca.

uo 27 05 21

Upravni odbor je primio k znaju informaciju o evidenciji prijavljene radne snage iz radnog odnosa na evidenciju Službe za zapošljavanje i zaposlene sa evidencije za period januar-april 2021.godine, te konstatovano je da je 55 lica više zaposleno nego prijavljeno u posmatranom periodu.

U nastavku sjednice članovi Upravnog odbora su ugostili dva gosta i to direktora turističke zajednice BPK Goražde Edina Kunovca i pomoćnika gradonačelnika Grada Goražde Muamera Krašića.

Za gosp. Kunovcem se razgovaralo o novom zakonu o turizmu, te načinu plaćanja članarine, te su članovi Upravnog odbora još jednom naglasili da se protive obaveznom plaćanju članarine turističkoj zajednici, ali da podržavaju formiranje nove turističke organizacije i nastojanje razvijanje turizma na području BPK Goražde.

Sa gosp. Krašičem je razgovarano o radnom materijalu nove odluke o komunalnim taksama grada Goražde, te su se članovi Upravnog odbora upoznali o prijedlogu novog načina izračuna visine komunalne takse, te naglasili da žele da se smanji visina komunalne takse a posebno za mikro i mala preduzeća.

 

 
Objavljena izmjena i dopunama pravilnika o tehničkom pregledu građevine PDF Ispis E-mail

04.06.2021.

PRAVILNIK

O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O TEHNIČKOM PREGLEDU GRAĐEVINE

Član 1.

U Pravilniku o tehničkom pregledu građevine ("Službene novine Federacije BiH", br. 58/14, 89/18 i 44/20 - u daljnjem tekstu: Pravilnik), u članu 4. iza alineje 3. umjesto tačke stavlja se zarez i dodaje nova alineja 4. koja glasi:"- nije u datom roku uplaćena naknada u skladu sa zaključkom iz člana 15. stav (1) ovog pravilnika."

Član 2.

U članu 13. dodaju se novi st. (3) i (4) koji glase:

"Troškove tehničkog pregleda čine:

- naknada za rad komisije za tehnički pregled,

- porezi, doprinosi i naknade u skladu sa posebnim propisima,

- naknada za administrativno-tehničke poslove.

Administrativno-tehničke poslove obavlja voditelj postupka i ima pravo na naknadu u skladu sa posebnim propisima."

Član 3.

U članu 14. stav (3) mijenja se i glasi:

" Visina naknade po jednom danu rada svakog pojedinog člana komisije iznosi 120 KM."

U stavu (5) riječ "Visinu" zamjenjuje se riječima "Ukupni iznos visine".

Član 4.

Član 15. mijenja se i glasi:

"Član 15.

Ministar po zaprimljenom zahtjevu od strane investitora, prije imenovanja komisije, donosi zaključak po kojem je investitor dužan uplatiti preliminarni iznos troškova naknade za tehnički pregled, a na osnovu procjene ministarstva o složenosti građevine ili zahvata u prostoru za tehnički pregled.

Ministar po okončanju tehničkog pregleda građevine, a prije izdavanja odobrenja za upotrebu po zahtjevu investitora, donosi zaključak po kojem je investitor dužan uplatiti iznos troškova naknade za izvršeni tehnički pregled, koji čini razliku ukupnog iznosa visine naknade iz člana 14. stav (5) pravilnika i preliminarnog iznosa troškova naknade iz stava (1) ovog člana."

Član 5.

Prilozi tabela/obrazac 1 i obrazac 2 koji čine sastavni dio Pravilnika, zamjenjuju se novim prilozima tabela/obrazac 1 i tabela/obrazac 2, koji su sastavni dio ovog pravilnika.

Član 6.

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".

Broj 03-23-2-839/14-14

12. aprila 2021. godine

Sarajevo

Ministar

Josip Martić, s. r.

 
PRIVATNIM PREDUZEĆIMA I PODUZETNICIMA ZA SUBVENCIONIRANJE KAMATA 6.000.000 KM PDF Ispis E-mail

31.05.2021.

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, usvojila 6.000.000 KM vrijedan program namijenjen za subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima na ime regresiranja kamata.

Osnovni cilj ovog programa je omogućiti korisnicima koji su kreditno zaduženi po greditno-garantnim programima za velika preduzeća i za izvoznike, kao i za kreditno-garantne programe koji će biti objavljeni u 2021. godini, da dobiju grant sredstva na ime subvencionisanja dijela troškova kamate. Subvencionisati će se dio kamata na kredite, na tromjesečnom nivou, u visini do 2,5 posto.

Pravo na dodjelu grant sredstava ostvaruju privredna društva koja su kreditno zadužena po postojećim programima za velika preduzeća i izvoznike ili će biti zadužena u narednom periodu u okviru Kreditno-garantnog programa za velika preduzeća i Kreditno-garantnog programa za izvoznike u 2021. godini.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije neće raspisivati javni poziv po ovom programu, s obzirom na to da će korisnici sredstava garancijskog fonda po automatizmu dobiti mogućnost koriğtenja sredstva za regresiranje kamata. Na osnovu Programa, korisnici kredita stiču pravo na regresiranje kamata za drugi, treći i četvrti kvartal 2021. godine, ukoliko su uredno izmirili dosadašnje krditne obaveze.

Subvencije će biti odobravane do kraja fiskalne godine, odnosno do 31.12.2021. godine.

 
Poziv za dostavu projektnih prijedloga PDF Ispis E-mail

01.06.2021.

Pozivaju se lokalna partnerstva za zapošljavanje da dostave projektni prijedlog za finansijsku podršku u okviru projekta „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II“ (LEP II) koji finansira Evropska unija (EU) a realizuje Međunarodna organizacija rada (MOR) u Bosni i Hercegovini (BiH).

Poziv upućuje MOR koji sprovodi program podrške, vrši ugovaranje i nadgleda proces korištenja dodijeljenih finansijskih sredstava.

Cilj poziva je da osigura kreiranje i sprovedbu programa aktivacije i integracije nezaposlenih osoba u lokalna tržišta rada od strane lokalnih partnerstava za zapošljavanje.

Poziv je namijenjen svim akterima na tržištu rada koji namjeravaju formirati partnerstva u cilju povećanja prilika za formalno zapošljavanje na lokalnom nivou kao i onim koji su članovi već postojećih partnerstava za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini.
 
 
<< Početak < « 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 » > Kraj >>

Stranica 39 od 197

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 25