Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Projekat Evropske unije LEP II objavio poziv za podršku lokalnim partnerstvima za zapošljavanje PDF Ispis E-mail

18.05.2021.


3.2 MILIONA EURA ZA USPOSTAVLJANJE LOKALNIH PARTNERSTVA ZA ZAPOŠLJAVANJE U BIH


Projekat LEP II, koji finansira Evropska unija, objavio je danas Javni poziv za podršku lokalnim
partnerstvima za zapošljavanje radi poboljšanja socio-ekonomske situacije i uslova života u Bosni i Hercegovini. Realizacijom projekta omogućiti će se povećanje udjela lokalnih zajednica sa
djelotvornim partnerskim mehanizmima koji doprinose formalnom zapošljavanju i osigurati kreiranje i sprovedba programa aktivacije i integracije nezaposlenih osoba u lokalna tržišta rada.


Ukupan indikativni iznos podrške koji je na raspolaganju u okviru ovog poziva je 3.2 miliona eura i raspodijeliti će se na minimalno 20 lokalnih partnerstava za zapošljavanje. Iznosi grant sredstava se kreću od 120.000 eura minimalno do 160.000 eura maksimalno, s napomenom da podnosioci projekata moraju osigurati sufinansiranje iz vlastitih sredstava u iznosu od najmanje 10% ukupne vrijednosti projekta.


Lokalne zajednice u BiH se susreću sa specifičnim izazovima u zapošljavanju. Pristup koji je do sada promovirao LEP projekat a koji se odnosi na osnaživanje saradnje općina, službi za zapošljavanje, poslodavaca, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija putem lokalnih partnerstava za zapošljavanje pokazao se kao uspješan u rješavanju problema nezaposlenosti u BiH. U okviru prethodne faze ovog projekta (period 2016-2019), koju je finansirala Evropska unija sa 4 miliona eura, lokalna partnerstava za zapošljavanje su unaprijedili kvalifikacije 1584 nezaposlene osobe, formalno zaposlili 517 osoba, razvili 38 servisa za aktivne tražioce posla i kreirali 19 inovativnih modula za obrazovanje odraslih.


Ovaj Poziv usmjeren je svim akterima na tržištu rada koji namjeravaju formirati partnerstva na
lokalnom nivou, ali i već postojećim partnerstvima za zapošljavanje u BiH. Krajnji korisnici svih projekata su nezaposlene osobe koje su registrovane u evidencijama službi za zapošljavanje.


Poziv, kao i sva popratna dokumentacija, se nalaze ovdje. Rok za dostavu konceptualnih prijedloga je 30. juni 2021. godine do 17.00 sati.
LEP II projekat finansira Evropska unija u iznosu od 4 miliona eura i ima za cilj pružanje podrške
uspostavljanju Lokalnih partnerstava u Bosni i Hercegovini. Projekt implementira Međunarodna organizacija rada.

 
Objavljen novi poziv za dodjelu grantova u projektu EU4AGRI – Za razvoj ruralne tržišne infrastrukture skoro 2 mil KM PDF Ispis E-mail

07.05.2021.

Projekat EU4AGRI, koji finansira Evropska unija, objavio je danas, 6. maja, Javni poziv za dodjelu grantova investicionim projektima za unapređenje i razvoj ruralne/lokalne tržišne infrastrukture u Bosni i Hercegovini.


Kroz ovaj javni poziv, EU4AGRI će podržati ulaganja u infrastrukturu za aktivnosti povezane s poljoprivredom i ruralnim razvojem, kao što su zelene pijace, tržnice, infrastruktura i usluge za otkup, prodaju i distribuciju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda kao i poboljšanje njihove kvalitete i dostupnosti na tržištu te razvoj kanala prodaje i marketinga.


Više...
 
Objavljen Zakon o boravišnoj taksi BPK Goražde PDF Ispis E-mail

04.05.2021.

Nakon što je Skuština BPK Goražde 15.04.2021.donijela Zakon o boravišnoj taksi BPK Goražde, objavljen je u Službenim novinama BPK Goražde broj: 04/21

 

ZAKON O BORAVIŠNOJ TAKSI BPK GORAŽDE

 
Objavljen Pravilnik o načinu i uvjetima obavljanja poslova zaštite na radu kod poslodavaca PDF Ispis E-mail

04.05.2021

U službenim novinama 34/21 od 30.04.2021.godine objavljen Pravilnik o načinu i uvjetima obavljanja poslova zaštite na radu kod poslodavaca, nakon što je usvojen novi Zakon o zaštiti na radu.

PRAVILNIK

 
IZMJENA ODLUKE O PROPISIVANJU MJERE NEPOSREDNE KONTROLE CIJENA PDF Ispis E-mail

09.04.2021.

Federalna vlada je danas izmijenila Odluku o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizode.

Kako je precizirano izmjenama, pravne i fizičke osobe obavezne su utvrditi i primjenjivati marže tako da one ne prelaze visinu marži tih proizvoda u procentualnom iznosu na dan 31.12.2020. godine.

Obaveza se odnosi na pšenično brašno i sve vrste hljeba od pšeničnog brašna, mlijeko i tekući jogurt 2,8 posto mliječne masti, svježa jaja, šećer kristal bijeli, so za ljudsku ishranu, rižu, tjesteninu, margarin i biljna mast, sve vrste svježeg mesa i ribe, mesne i riblje konzerve, jestivo suncokretovo ulje, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, deterdžent za veš u prahu, deterdžent za suđe tečni i sapun.

Razlog za izmjenu Odluke je optimizacija propisane mjere neposredne kontrole cijena radi postizanja neophodnog balansa između zaštite životnog standarda građana - kupaca i ekonomski održivog poslovanja proizvođača i trgovaca. Pri tome je naglasak na ekonomski održivom poslovanju malih trgovaca koji su konkurencijski inferiorniji u odnosu na velike.

Kako je obrazloženo, 31.12.2020. godine je određen kao datum koji je prethodio trećem valu pandemije i pogoršanju epidemiološke situacije u FBiH, od kada je i zabilježen i značajniji rast cijena.

Ranije propisana lista osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda reducirana je na ukupno 17 stavki, s tim da i dalje dovoljno široko obuhvaća pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode koji su najbitniji za zaštitu životnog standarda i ekonomskih interesa građana u FBiH.

Izmjenom Odluke se onemogućava ekonomski i društveno neodgovorno, odnosno spekulativno postupanje trgovaca u 2021. godini. Trgovci pad prometa neće moći kompenzirati podizanjem procentualnog iznosa visine marži u odnosu na 31.12.2020. godine. To znači, u slučaju da su trgovci primjenjivali navedenu praksu, sada će biti obavezni smanjiti cijene proizvoda s liste za nedozvoljeni uvećani procentualni iznos marži u odnosu na 31.12.2020. godine.

U obrazloženju je naglašeno da sektor trgovine upošljava više od 95.000 radnika i kad tome dodamo i domaću proizvodnju povezanu s proizvodima s liste, kao i članove njihovih obitelji, to u konačnici broji više od pola miliona građana, čiju egzistenciju i životni standard također treba zaštititi.

 
<< Početak < « 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 » > Kraj >>

Stranica 41 od 197

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 98