Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
SASTANAK PREMIJERKE BPK GORAŽDE SA PREDSTAVNICIMA PRIVREDNE I OBRTNIČKE KOMORE TE UDRUŽENJA POSLODAVACA BPK GORAŽDE PDF Ispis E-mail

09.12.2020.

Za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom virusa COVID-19 privrednim subjektima s prostora BPK Goražde, po Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom sa federalnog i kantonalnog nivoa i Uredbom Vlade FBiH izdvojena finansijska sredstva u iznosu od 2.727.104 KM

Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća upriličila je danas sastanak sa predstavnicima Privredne i Obrtničke komore te Udruženja poslodavaca BPK Goražde.

Na  sastanku kojem su prisustvovali i ministri za privredu i finansije Mensad Arnaut i Esad Kanlić, razgovarano je o planovima i aktivnostima za narednu godinu,  koji će prvenstveno imati za cilj pomoć obrtu i privredi u prevazilaženju poteškoća u njihovom poslovanju,  posebno u vrijeme borbe protiv pandemije virusa COVID-19.

Više...
 
OBJAVLJENA LISTA KORISNIKA FINANSIJSKE POMOĆI SA IZNOSOM DODIJELJENIH SREDSTAVA ZA SEKTOR INDUSTRIJE PDF Ispis E-mail

07.12.2020.

 

LISTA KORISNIKA FINANSIJSKE POMOĆI SA IZNOSOM DODIJELJENIH SREDSTAVA ZA SEKTOR INDUSTRIJE

 

Link: https://fmeri.gov.ba/media/1933/lista-korisnika-financijske-pomo%C4%87i-s-iznosom-dodijeljenih-sredstava-fmeri-04122020.pdf?utm_source=Klix.ba&utm_medium=Clanak

 
EKONOMSKO-SOCIJALNO VIJEĆE BPK GORAŽDE ODRŽALO 13. REDOVNU SJEDNICU Razgovarano o pripremi Budžeta BPK za 2021.godinu PDF Ispis E-mail

03.12.2020.

esv 03 12 20 3

 

Ekonomsko-socijalno vijeće Bosansko-podrinjskog kantona na sjednici održanoj danas, razgovaralo je o aktivnostima vezanim za pripremu Budžeta BPK Goražde za 2021.godinu, te mogućim mjerama pomoći privrednim subjektima koji su imali otežano poslovanje izazvano pandemijom virusa COVID-19.

Kako je istaknuto, Budžet za 2021.godinu tek je u fazi priprema i o njemu se može raspravljati tek nakon što bude urađen nacrt Budžeta na koji će se očitovati Vlada BPK Goražde,  a potom će biti upućen u skupštinsku proceduru.

 

esv 03 12 20 2

 

„S obzirom da se kreira Budžet BPK Goražde za 2021.godinu, a imajući u vidu određene zahtjeve Udruženja poslodavaca, Obrtnička komora i Udruženja „Stari zanati“, u kojim traže povećanje određenih stavki kroz planiranje budžeta, danas je prilika i vrijeme da razgovaramo o toj temi te da napravimo jedan prijedlog mjera o tome šta bi to trebalo da se nađe u budžetu za 2021.godinu, u okvirima, granicama i mogućnostima. Poznato je da smo kroz  Zakon o ublažavanju negativnih posljedica izazvanih pandemijom virusa COVID-19 na kantonalnom nivou pomogli privredi u prevazilaženju nastalih problema, tako da ćemo u skladu sa finansijskim mogućnositma razmišljati  i o nekom novom zakonu kroz koji bi takođe pomogli privredi u narednom periodu“-nakon sjednice kazao je ministar za privredu BPK Goražde Mensad Arnaut.

 

esv 03 12 20 1

Predstavnici Udruženja poslodavaca BPK Goražde u Ekonomsko-socijalnom vijeću prenijeli su stavove Upravnog odbora Udruženja poslodavaca sa zahtjevima koje bi trebali ispuniti ministarstvo za privredu BPK Goražde i Vlada BPK Goražde, kako bi se kroz budžet BPK Goražde u 2021.godini podržali privredni subjekti u cilju održivosti poslovanja i zadržavanje postojećeg broja radnih mjesta, te pokrenuti inicijativu za izmjenu određenih zakonskih propisa koji će ići u pravcu rasterećenja privrede.

Također, naglašen je prijedlog da se ide u pravcu otplate cijelog iznosa kamate od strane Vlade BPK Goražde u aranžmanu preko BBI banke.

Izneseni su i prijedlozi od strane Udruženja poslodavaca da će sva ministarstva morati praviti uštede i racionalizovati troškove u 2021.godini, jer će zasigurno biti neizvjesna finansijska godina.

 

 
Aktiviran Garancijski fond Vlade FBiH za pomoć privredi - odobrene prve garancije PDF Ispis E-mail

03.12.2020.

 02 Dec 2020

Garancijski fond koji je Vlada Federacije BiH uspostavila pri Razvojnoj banci Federacije BiH, kao mjera poticaju oporavka privrede, stavljen je u svoju punu funkciju. Podržano je osam kreditnih zahjeva privrednicima u okviru kreditno-garantnih programa, te osigurane garancije za kredite u iznosu od 13.295.000 KM.
 
Krediti plasirani u okviru kreditno-garantnih programa imaju za cilj očuvanje radnih mjesta, održavanje proizvodnje i izvoza, obezbjeđivanje sredstava likvidnosti i osiguranje stabilnog poslovanja.
 
V.d. predsjednik Uprave Razvojne banke Federacije BiH Semir Fejzić ističe da je sa jučeranjim danom odobreno osam garancija privrednim subjektima, te da je nakon potpisanih ugovora o poslovnoj saradnji sa komercijalnim bankama, Garancijski fond Vlade Federacije BiH pri Razvojnoj banci ovih dana aktiviran u punom kapacitetu.
 
- Podržali smo osam kreditnih zahtjeva privrednim subjektima, te osigurali garancije za njihove kredite po kreditno garantnim programima u ukupnom iznosu od 6.647.500 KM. Garancija obezbjeđuju 50% ukupnog iznosa odobrenog kredita, a prvih osam odobrenih su iz kreditno-garantnog programa za izvoznike. Namjena odobrenih kredita je finansiranje obrtnih i nabavku stalnih sredstava. Mi u narednim danima očekujemo dosta zahtjeva. Sve to govori o opravdanosti poteza Vlade FBiH za formiranjem ovog fonda - kazao je Fejzić.
 
Garancije Fonda namijenjene su jačanju kreditnog potencijala poduzetnika za osiguranje izvora finansiranja s ciljem ublažavanja negativnih efekata uzrokovanih pandemijom na privredu FBiH i stvaranju uslova za održivi rast privrede i zapošljavanje.
 
- Riječ je o izuzetno važnom instrumentu Vlade FBiH za dugoročnu podršku privrednim aktivnostima, odnosno poticaju oporavka privrede. Garancije fonda Razvojna banka FBiH izdaje krajnjim korisnicima i služe kao dio obezbjeđenja kredita koji poduzetnici koriste kod komercijalnih banaka. Namjena kredita koje komercijalna banka odobravaju poduzetnicima, odnosi se na pet kreditno-garantnih programa koje je usvojila Vlada FBiH. Komercijalna banka iz vlastitih izvora obezbjeđuje sredstva kredita, a Razvojna banka izdaje garancije iz Garancijskog fonda za obezbjeđenje dijela tih kredita - pojasnio je Fejzić.
 
Garancije fonda mogu se isključivo odobravati za kreditno-garantne programe namijenjene za obrtnike i ostale samostalne privredne djelatnosti, potom za mikro, mala i srednja preduzeća, te poljoprivredu i prehrambenu industriju, velika preduzeća i izvoznike.
 
Fejzić također ističe da je prethodno Razvojna banka sa 10 komercijalnih banaka potpisala ugovore o poslovnoj saradnji, čime je aktivirala sredstva Garancijskog fonda i omogućila bankama odobravanje kredita privrednicima i obrtnicima uz korištenje garancije Garancijskog fonda kao instrumenta osiguranja 50 posto odobrenog kredita.
 
Vlada FBiH je za ovaj fond obezbjedila ukupno 100 miliona KM sredstava, koja služe kao izvor za garancije koje će Razvojna banka Federacije BiH, u ime Vlade Federacije BiH izdavati poduzetnicima tj. korisnicima kredita odobrenih kod komercijalnih banaka. Garantni potencijal je peterostruko veći, odnosno iznosi 500 miliona KM. 
 
246. sjednica Vlade Federacije BiH PDF Ispis E-mail

03.12.2020.

ZA POMOĆ IZVOZNICIMA 30 MILIONA KONVERTIBILNIH MARAKA
 
Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, donijela pet odluka o izboru korisnika sredstava obezbijeđenih u ovogodišnjem Budžetu FBiH na ime subvencija za 391 izvozno privatno preduzeće i poduzetnika, u ukupnom iznosu od 30 miliona konvertibilnih maraka.
 
Tako je, na osnovu odobrenih zahtjeva, za 131 izvozno privredno društvo iz oblasti iz metalne, elektro i automobilske industrije izdvojeno 15.078.350 KM, a za osam izvoznika iz industrije građevinskog materijala i nemetala 690.000 KM.
 
Odobreno je i 5.016.260 KM za 140 izvoznih preduzeća iz drvne, papirne i grafičke industrije, dok je za 69 izvoznika iz oblasti industrije proizvodnje tekstila, odjeće, kože i obuće izdvojeno 4.026.840 KM.
 
Iznos od 5.188.550 KM namijenjen je za 43 izvozna privredna društva iz hemijske i farmaceutske, te industrije gume i plastike
 
Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će sa svim korisnicima sredstava sklopiti ugovore o finansijskoj pomoći.
 
Temelj za ovih pet odluka je Uredba o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede FBiH u okolnostima pandemije COVID-19, kojom je, uz ostalo, definisano da je izvoznik privredno društvo koje je izvozom ostvarilo više od 30 posto prihoda. Ovom Uredbom Vlade FBiH je propisano i da je na ime pomoći izvoznicima predviđeno 30.000.000 KM.
 
Korisnike sredstava je, na osnovu javnog poziva, izabrala je posebno formirana komisija Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.
 
<< Početak < « 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 » > Kraj >>

Stranica 47 od 197

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 88