Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Odtržana javna rasprava o nacrtu Zakona o boravišnoj taksi BPK Goražde PDF Ispis E-mail

08.09.2020.

Danas je u velikoj sali Ministarstva za privredu BPK Goražde održana javna rasprava o nacrtu Zakona o boravišnoj taksi BPK Goražde.

Poslodavci iz iz oblasti ugostiteljstva su prisustvovali raspravi i dali svoje primjedbe na pomenuti zakon.

Ispred Udruženja poslodavaca BPK Goražde raspravio je prisustvovao sekretar Adnan Bukva.

 
Održana radionica na temu pisanja projekata prema fondovima EU PDF Ispis E-mail

07.09.2020.

projekti eu 7 9 20

 

Obrtnička komora Bosansko-podrinjskog kantona Goražde organizovala je u saradnji sa tvrtkom Mipes iz Hrvatske, Privrednom komorom i Udruženjem poslodavaca Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, pod pokroviteljstvom Gradske Uprave Grada Goražde i Ministarstva za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde , radionicu na temu" Kako uspiješno povući bespovratna sredstva iz EU fondova i predpristupnih fondova(načini, alati, metode, kvaliteta projekta).

Radionica je održana jučer u velikoj sali Gradske uprave Grada Goražde.

Firma Mipes iz Čepina ima bogato iskustvo u saradnji sa klijentima iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, sa preko 100 uspiješno završenih projekata, 99% pozitivnih povratnih informacija, više od 250 zadovoljnih klijenata i više od 5 poslovnih regija.

Prema riječima doc.dr.sc. Mirka Pešića iskorištenost sredstava iz EU fondova je između 14 i 15 %, jako mala.

Između ostalog na radionici je prezentovan način povlačenja sredstava, koji su to trenutno otvoreni javni pozivi, ali i popis Javnih poziva na koji mogu aplicirati poruzetnici sa područja našeg kantona, te usluge koje vrši tvrtka Mipes.

projekti eu 7 9 20 2

 
Uspješno implementiran „covid“zakon; privrednim subjektima isplaćeno 555.000 KM na ime neisplaćenih naknada za majke porodilje iz 2017. i 2018. godine PDF Ispis E-mail

07.09.2020.

Uspješno implementiran „covid“zakon; privrednim subjektima isplaćeno 555.000 KM na ime neisplaćenih naknada za majke porodilje iz 2017. i 2018. godine

Okončana je realizacija Zakona o ublažavanju negativnih posljedica uzrokovanim stanjem nesreće na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde čijom implementacijom je iz Budžeta ovog kanton, odnosno sa “Covid” računaVlade, kao mjera pomoći privrednim subjetima, obrtnicima, zdravstvenim ustanovama, penzionerima i socijalno ugroženom stanovništvu isplaćeno više od milion KM.

Donošenjem ovog zakona i obezbjeđenjem sredstava na posebnom namjenskom računu , kao i nizom propratnih odluka, Vlada i Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde pravovremeno su i među prvima u Federaciji adekvatno reagovali s ciljem ublažavanja negativnih posljedica pandemije koronavirusa, naglašeno je na današnjoj press konferenciji premijerke BPK Goražde Aide Obuće, ministra za privredu Mensada Arnauta i ministra za finansije u Vladi BPK Goražde Esada Kanlića.

Više...
 
Javna rasprava Nacrta Zakona o boravišnoj taksi BPK Goražde PDF Ispis E-mail

04.069.2020.

Javne rasprave Nacrta Zakona o boravišnoj taksi BPK Goražde:

 

Prača: 07.09.2020.godine u        10,00 sati (prostorija općine)
Ustikolina: 08.09.2020.godine u   11,00 sati (prostorija općine)
Goražde: 08.09.2020.godine u      13,00 sati  ( sala Ministarstva za privredu)

Link nacrta Zakona:

http://www.bpkg.gov.ba/media/images/2020/09/Nacrt-Zakona-o-boravi%C5%A1noj-taksi-BPK-Gora%C5%BEde.pdf

 
Dva miliona eura za mala i srednja preduzeća iz programa COSME PDF Ispis E-mail

03.09.2020.

U okviru Programa EU COSME (Programme for the Competitiveness of Enterprises and SMEs) 2014-2020 otvoren Poziv za dostavljanje projektnih prijedloga “Podrška evropskim malim i srednjim preduzećima da učestvuju u javnim nabavkama van EU”.

Rok za dostavljanje projektnih prijedloga je 15. septembar 2020. godine do 17:00 časova.

Opšti cilj Poziva je poboljšati pristup malih i srednjih preduzeća (MSP) javnim nabavkama u zemljama koje nisu članice Evropske unije a sa kojima je EU potpisala bilateralni ili multilateralni sporazum o javnim nabavkama.

Ovom akcijom će se sufinansirati aktivnosti poslovnih organizacija koje podržavaju internacionalizaciju MSP-a i učešće u javnim nabavkama, a samim tim će ovim organizacijama omogućiti razvijanje kapaciteta za pomoć MSP. Na taj način organizacije će moći da distribuiraju stečene informacije u odgovarajućem formatu malim i srednjim preduzećima i podrže ih u procesu nadmetanja izvan EU, uključujući sve aspekte koje ovo podrazumijeva, kao što je izgradnja konzorcija.

Aktivnosti će se sprovoditi u dvije faze:

Pripremna faza, u kojoj će se od svakog finansiranog konzorcijuma tražiti da razvije strategiju internacionalizacije i plan njenog sprovođenja, na osnovu odabranih država članica EU i trećih zemalja, i faza implementacije, u kojoj će svaki konzorcijum primjenjivati strategiju internacionalizacije, prikupljati podatke, promovisati projekat i distribuirati rezultate.

Ukupan budžet poziva iznosi 2.000.000 eura, a maksimalni grant po projektu iznosi 400.000 eura.

Na predmetni poziv mogu da se prijave pravna lica, javne institucije i neprofitne organizacije, univerziteti, obrazovne institucije i istraživački centri, uz formiran konzorcijum.

Konzorcijum treba da bude sastavljen od najmanje tri pravna lica iz najmanje tri različite države članice EU ili zemlje učesnice Programa EU COSME.

akta.ba

 
 
 
<< Početak < « 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 » > Kraj >>

Stranica 53 od 197

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 170