Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Novalić: Banke će uvesti tromjesečni moratorij na plaćanje kredita​ PDF Ispis E-mail

19.03.2020.

Novalić: Banke će uvesti tromjesečni moratorij na plaćanje kredita​

 

 
 
 

Jutros je u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu,  premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Fadil Novalić, održao sastanak s predstavnicima banaka koje posluju na području Federacije Bosne i Hercegovine, Udruženjem poslodavaca FBiH i Agencijom za bankarstvo FBiH.

"Bankarski sektor u Federaciji Bosne i Hercegovine je likvidan i funkcionira bez problema. Fizičkim i pravnim licima banke će omogućiti moratorij, odnosno odgodu plaćanja kredita minimalno tri mjeseca. Agencija za bankarstvo i predstavnici banaka usaglasit će odluku i propisati procedure potrebne za realizaciju ovog dogovora", izjavio je nakon sastanka Novalić. 

 
 
U VEZI SA NOVONASTALOM SITUACIJOM ZBOG POJAVE KORONA VIRUSA, 9.SJEDNICU ODRŽALO EKONOMSKO SOCIJALNO VIJEĆE BPK GORAŽDE PDF Ispis E-mail

18.03.2020.

Razmatrana problematika privrednih subjekta na području BPK Goražde

Jedna od mjera Ministarstva za privredu BPK Goražde je  da se svim privrednim subjektima na području kantona pošalje anketni upitnik s ciljem dobivanja informacija o trenutnom poslovanju, uvozu roba, izvozu gotovih proizvoda, kao i informacije o daljem poslovanju, sa akcentom na obim proizvodnje i njenu održivost u narednom periodu.

S tim u vezi, na današnjoj sjednici razgovarano je o problematici s kojom se susreću privredni subjekti na području našeg kantona.

S obzirom da su privredni subjekti s prostora BPK Goražde više od pedeset posto izvozno orjentisani u druge evropske zemlje, prema podacima sa kojima se raspolaže, stanje u privredi BPK Goražde nije posebno alarmantno kada je u pitanju izvoz i uvoz roba.

Više...
 
Krizni štab privrednika FBiH uputio vlastima prijedlog ekonomskih mjera PDF Ispis E-mail

18.03.2020.

Krizni štab privrednika FBiH uputio vlastima prijedlog ekonomskih mjera

 

Krizni štab privrednika FBiH uputio vlastima prijedlog ekonomskih mjera

 
19.03.2020. 08:17 / Izvor: Akta.ba
 
 

Krizni štab privrednika FBiH, formiran odlukom članova Privredne komore FBiH i Udruženja poslodavaca FBiH od 13.03.2020. godine, uputio je Vladi FBiH zaključke i prijedloge ekonomskih mjera za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa, za predstojeći sastanak Vlade FBiH zakazan za 19.03.2020. 

Krizni štab privrednika FBiH pozdravlja odluku Vlade FBiH o proglašavanju stanja nesreće u FBiH na osnovu koje su dogovorene i već poduzete određene mjere za zaštitu zdravlja stanovništva i zaštitu privrede, te usvojene preporuke poslodavcima i radnicima.

Međutim, iako su već pokrenute određene ekonomske mjere Vlade Federacije BiH, Krizni štab privrednika FBiH smatra da to nije dovoljno da bi se efikasno i promptno odgovorilo problemima koji su se ispoljili u poslovanju privrednih društava u BiH, a nastali kao posljedica proglašenja pandemije koronavirusa od strane Svjetske zdravstvene organizacije od 11.03.2020. 

Više...
 
NASTAVLJA SE USPJEŠNA SARADNJA LOKALNOG PARTNERSTA GRADA GORAŽDA PDF Ispis E-mail

16.03.2020.

utor gorazde.ba   
 

Nakon što je lokalno partnerstvo Grada Goražda prošlo prvu fazu za projekat  „Tink.innovative - Agile grow and inovation support“ koji je prihvaćena od strane EU4 business, te su pozvani da predaju punu aplikaciju u Maloj sali Gradske uprave danas je održan sastanak učesnika lokalnog partnerstva na kojem su date primjedbe i nove ideje koje treba uvrstiti u punu aplikaciju za pomenuti projekat. Kako bi svi partneri još jedanput iskazali svoj interes za učešće u ovom projektu na današnjem sastanku je potpisan i Memorandum o razumijevanju o nastavku uspješne saradnje na projektu obuke, zapošljavanja, inovacija, digitalne transformacije i saradnje sa MMSP izvozno-orijentisanog sektora sa područja BPK Goražde.

Dosadašnjim partnerskim radom pronašla su se djelotvorna rješenja i kreirali inovativni alati koji su povećali efikasnost obrazovnih programa, unaprijedili kvalitet obrazovnih programa, te podstakli veću uključenost građana u programe obrazovanja odraslih. Pri tome, važno je istaknuti potrebu za usmjerenijim djelovanjem kako bi se podržalo uvođenje inovativnih pristupa i digitalnih tehnologija u obrazovanje, te razvoj digitalnih vještina, razvojem poduzetničkog načina razmišljanja i podrškom digitalnog poduzetništva.

Više...
 
Federacija Bosne i Hercegovine proglasila stanje nesreće zbog koronavirusa! PDF Ispis E-mail

16.03.2020.

 

 
 
 
Federacija Bosne i Hercegovine proglasila stanje nesreće zbog koronavirusa!Foto: D. Ć./Klix.ba
S obzirom na to da u pravnom smislu u BiH nema opcije proglašenja vanrednog stanja, pandan toj odluci je stanje nesreće. A šta to znači u praksi?

Više...
 
<< Početak < « 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 » > Kraj >>

Stranica 62 od 197

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 137