Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Pripadnicama ljepšeg pola- sretan 8.mart Međunarodni dan žena PDF Ispis E-mail

sretan 8.mart - Copy

Svim pripadnicama ljepšeg pola sretan 8.mart želi Udruženje poslodavaca BPK  Goražde

 
Održana 51. redovna sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde PDF Ispis E-mail

04.03.2020.

uo 27. 02 20-1

 

Upravni odbor Udruženja poslodavaca BPK Goražde održao je 27.02.2020.godine 51. redovnu sjednicu, dvanaestu u novom sazivu, na kojoj se našlo 11 tačaka dnevnog reda.

Upravni odbor je nakon usvajanja Zapisnika sa predhodne sjednice razmatrao finansijski izvještaj Udruženja poslodavaca BPK Goražde za 2019.godinu.

U nastavku sjednice Upravni odbor se upoznao sa aktivnostima između dvije sjednice, pri čemu je zaključeno da je bilo mnogo aktivnosti i pri čemu je posebno istaknuta aktivnost „Edukacija poslodavaca“ koja se odvijala u pet posebnih modula, a sa kojom su zadovoljni poslodavci i drugi prisutni. Istaknuto je također i aktiviranje Ekonomsko-socijalnog vijeća, institucije kroz koju Udruženje poslodavaca vrši pritisak na Vlast na izmjenu zakonskih propisa, koji su nepovoljni za poslodavce.

uo 27 02 20 2

 

U nastavku sjednice Upravni odbor je donio odluke neophodne za održavanje 14.Izvještajno-izborne Skupštine Udruženja poslodavaca.

Donesena je Odluka da se Skupština održi 09. aprila 2020.godine, a da se u međuvremenu dostavi poziv članovima da predlažu svoje kandidate u organe Udruženja poslodavaca.

Utvrđen je i dnevni red, kao i Izvještaj o radu za 2019.godinu, Program rada za 2020.godinu, Finansijski plan za 2020.godinu, kao i Izborno-kandidaciona komisija.

Također, utvrđen je prijedlog za izmjenu Statuta Udruženja poslodavaca, čije izmjene bi Skupština Udruženja trebala potvrditi i usvojiti.

Upravni odbor je razmatrao Informaciju o promjenama na evidenciji nezaposlenih osoba za period juli 2019.godine – januar 2020.godine.

Razmatrana je i informacija oko energetske efikasnosti , te o prijedlogu firme „Enova“ d.o.o. Sarajevo o održavanju radionice u Goraždu po ovom pitanju.

Na kraju sjednice Upravni odbor je ponovo razmatrao informaciju o inicijativi za neradnu nedelju u trgovinama, te donio Zaključak da se održi sastanak sa predstavnicima Vlade i Grada Goražda da se razmotri mogućnost riješavanja ovog problema koji stvara trgovinskim lancima u Goraždu.

 
U Sarajevu u hotelu Ibis Styles 25.02.2020.godine održana radionica – Poboljšanje kvaliteta projektnih aplikacija PDF Ispis E-mail

25.02.2020.

radionica sarajevo 1

Danas je u Sarajevu u okviru projekta „EU4Business“ održana radionica – Poboljšanje kvaliteta projektnih aplikacija na kojoj su iz Goražda učestvovali predstavnici partnerstva iz pet organacija i institucija i to: Grad Goražde, Udruženje „Aldi“, Udruženje poslodavaca BPK Goražde, te i Privredne i Obrtničke komore BPK Goražde.

Više...
 
Federalni zavod za zapošljavanje najavio nove javne pozive PDF Ispis E-mail

25.02.2020.

 
SARAJEVO, 18. februara (FENA) - Federalni zavod za zapošljavanje (FZZZ) danas je predstavio dva programa zapošaljavanja za 2020. godinu. Riječ o Progamu sufinansiranja zapošljavnja 2020 te o Programu sufinasiranja samozapošljavanja Start Up. 
Javni poziv za učešća aplikanata u oba programa bit će objavljani 28. februara na web portalu FZZZ, a osam dana ranije bit će dostupni tekstovi programa kako bi se potencijalni korisnici mogli informisati. Za mjere aktivne politike za zapošljavanje u 2020. godini osigurano 66 miliona KM, a planirano je da ovim sredstvima, koje je u potpunosti osigurao FZZZ, bude obuhvaćeno oko 15.000 nezaposlenih osoba.
- Riječ je primarnim programima koje mi već godinama finansiramo. Ukupna vrijednost Programa sufinansiranja zapošljavnja 2020 je nešto veća od 51 milion KM, a planirano je da bude obuhvaćeno 13.000 osoba. Ciljne skupine su mladi, žene, osobe dobi do 35 godina sa radnim stažom, zatim osobe preko 40 godina, dugotrajno nezaposlene osobe niže kvalifikacije i bez kvalifikacije, te demobilizarini branioci - kazao je rukovodilac sektora za aktivnu politiku zapošljavanja FZZZ Haris Huskić. 
Ciljna grupa Programa sufinansiranja samozapošljavanja Start up 2020 su osobe prijavljene na evidenciji nezaposlenih dan prije objave javnog poziva, bez obzira na stepen obrazovanja i starosnu dob, a koji će se nakon prijave na javni poziv registrovati i održati djelatnost u trajanju od najmanje 12 mjeseci.
- Za realizaciju ovog Programa predviđena su sredstva u iznosu od 14 miliona KM, a planirano je da bude obuhvaćeno 2.000 osoba s evidencije nezaposlenih u FBiH - dodao je.
Javni poziv će se istovremeno objaviti u svim kantonima, a bit će otvoren tri radna dana od 8 do 16 sati, a aplikacije će se moći podnosti putem linka na web portalu FZZZ.
U osvrtu za programe zapošljavanja i samozapošljavanja u 2019. godini, realizirane u saradnji s kantonalnim službama za zapošljavanje, predstavnici FZZZ-a su kazali da su zadovoljni, te da je u prošloj godini obuhvaćeno više od 13.000 osoba, ali da je proces potpisivanja ugovora još uvijek u toku te da će broj osoba biti veći.
Posebno je istaknuto da se svi poslodavci prije objave javnih poziva prethodno moraju registrovati na web portalu Zavoda (www.fzzz.ba).
 
 
 
Objavljen 5.javni poziv za dostavu projektnih prijedloga za korištenje sredstava Challenge fonda PDF Ispis E-mail

18.02.2020.

Bespovratna sredstva u iznosu od 750.000 EUR iz Challenge fonda ponovo su na raspolaganju privrednim subjektima sa inovativnim poslovnim idejama, proizvodima ili uslugama iz Bosne i Hercegovine i Švedske

Za potencijalne korisnike iz kategorije startup-a, koji su registrovani najmanje šest mjeseci, predviđen je maksimalni iznos granta od 10.000 EUR, dok korisnici iz kategorije zrelih privrednih subjekata do 250 zaposlenih, koji obavljaju djelatnost duže od dvije godine, mogu računati na podršku u maksimalnom iznosu do 30.000 EUR. Aplikanti moraju obezbijediti i minimalno vlastito učešće od 50% ukupne vrijednosti predloženog projekta, čija realizacija ne može trajati duže od godinu dana.

Sve pristigle prijave biće ocijenjene u skladu sa tri osnovna kriterija - inovativnost, izvodljivost i održivost poslovne ideje i društvena korist.

Prijave na ovaj poziv moraju biti podnesene isključivo u elektronskoj formi na web sajtu www.c2c.ba  u skladu s uputstvima koja se nalaze u dokumentu Vodič/Smjernice za aplikante. Ovaj dokument je sastavni dio Aplikacionog paketa kojeg možete preuzeti na ovom linku.  

Rok za podnošenje prijava je 24. mart/ožujak 2020. godine do 16:00 sati.

Challenge fond uspostavljen je u okviru projekta Challenge to Change koji finansijski podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju /Sida/, a provode ga, kroz četiri godine, Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Razvojna agencija Republike Srpske (RARS). Partner u projektu je i region Ostergotland, Istočna Švedska.

Ovo je posljednji poziv planiran u okviru projekta. U okviru prethodna 4 poziva za dodjelu bespovratnih sredstava iz Challenge fonda prijavila su se 2.074 aplikanta. Do sada je ugovoreno 110 korisnika, a vrijednost dodijeljenog granta je 2.500.866 EUR. U toku je potpisivanje ugovora sa još 38 korisnika kojima će biti dodijeljeno oko 844.000 EUR bespovratnih sredstava.

https://c2c.ba/bs/pozivi/5-javni-poziv-za-dostavu-projektnih-prijedloga-za-koristenje-sredstava-challenge-fonda/6

 
<< Početak < « 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 » > Kraj >>

Stranica 64 od 197

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 126