Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
ODRŽAN OKRUGLI STO O TEMI „UNAPRJEĐENJE SARADNJE OBRAZOVANJA ODRASLIH I PRIVREDE“ PDF Ispis E-mail

16.09.2019.

Obrazovanje je jedan od faktora razvoja  BPK Goražde

U organizaciji Ministarstva za obrazovanje, mlade nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, u saradnji i uz finansijsku podršku DVV International Ured za Bosnu i Hercegovinu, danas je u Sali Biznis centra u Goraždu održan Okrugli sto o temi „Unaprjeđenje saradnje obrazovanja odraslih i privrede“.

Okruglom stolu, pored ministara u Vladi BPK Goražde, direktorice Službe za zapošljavanje  i predstavnika Privredne komore, prisustvovali su i predstavnici poslodavaca te Udruženja za lokalne razvoje inicijative „ALDI“.

Cilj Okruglog stola je da kroz dijalog učesnika u ovom procesu promovira obrazovanje odraslih i ukaže na potrebu koordiniranog pristupa kako bi obrazovanje odraslih dalo poželjne rezultate u kontekstu ostvarivanja ličnog, profesionalnog i društvenog razvoja.

Prema riječima ministra za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Armana Bešlije, naš kanton usvojio je sve zakonske i podzakonske akte koji se odnose na unaprjeđenje obrazovanja na prostoru našeg kantona.

„ Obrazovanje odraslih je jako bitan segment u razvoju kantona. S tim u vezi, donijeli smo sve zakonske i podzakonske akte, tako da je u prethodnom periodu prošlo obuku preko 1500 radnika  koji su pronašli zaposlenje u privrednim subjektima. Doneseni su i pravilnici po hitnom postupanju tako što da što hitnije možemo dati obuku za potrebe tržište rada. Takođe, donijeli smo i Strategiju o obrazovanju odraslih tako da je ovaj Okrugli sto sumiranje svega što smo do sada uradili i što planiramo ubuduće da radimo zajedno sa našim partenrima, to jeste privredom i međunarodnim organizaicijama koji ovdje rade i djeluju. Naredni koraci su da implementiramo sve što smo naveli u Strategiji obrazovanja odraslih  te  da uključimo što više privrednih subjekata u cijeli sistem“- kazao je ovom prilikom ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Arman Bešlija.

Više...
 
"Projekat 100 najvećih": Proglašene najbolje kompanije u BiH, ali i u regionu PDF Ispis E-mail

18.09.2019.

Projekt ”100 najvećih u BiH” ima za cilj pokazati da u našoj zemlji ima veoma uspješnih kompanija koje su priznate kako na domaćem tako i na svjetskom tržištu, a večeras su u Sarajevu u hotelu Hills po 32. put dodijeljena priznanja najuspješnijim kompanijama prema rezultatima poslovanja u 2018. godini, ali i gdje je istaknut napredak bh. ekonomije i želja da taj trend bude nastavljen.

Prvo mjesto po prihodu u kategoriji velikih kompanija pripalo je Holdini koja je sa trona skinula do sada neprikosnovenu Elektroprivredu BiH.

Najuspješnija kompanija po dobiti je JP Autoceste FBiH, dok je liderska pozicija najvećih izvoznika pripala ArcelorMittalu.

Trostruki dobitnik večerašnje gala svečanosti je kompanija K-Uni Plus koja je najuspješnije srednje preduzeće po prihodu i izvozu, a direktorica Albina Begić preuzela je i priznanje u kategoriji ”Žene u biznisu”. Kada je riječ o dobiti, najuspješnija kompanija u kategoriji srednjih preduzeća je Grand Trade.

Više...
 
POTPISANI UGOVORI S 399 KORISNIKA GRANT SREDSTAVA U 2019. GODINI PDF Ispis E-mail

18.09.2019.

Potpisani ugovori s 399 korisnika grant sredstava u 2019. godini

Potpisani ugovori s 399 korisnika grant sredstava u 2019. godini

Predstavnici Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i korisnici grant sredstava s područja Federacije BiH potpisali su danas (srijeda 18. 9. 2019. godine) u Mostaru ugovore o dodjeli grant sredstava u 2019. godini.

Po riječima federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta Amira Zukića, poticajna sredstva dobilo je 399 korisnika, a ukupna vrijednost potpisanih ugovora iznosi 3.408.000 maraka.

Riječ je o grant sredstvima koja su odobrena kroz osam projekata,

i to: poticaj inovatorima – pojedincima poticaj udruženjima, komorama i obrazovnim institucijama, unaprjeđenje institucijske poduzetničke infrastrukture, tehničko usklađivanje (uvođenje ISO i HACCP standarda i osiguranje CE znaka), poticaji opstanku starih i tradicionalnih obrta, poticaji razvoju vezanih i posebnih obrta, poticaji novoosnovanim subjektima male privrede i jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća. Kroz poticajna grant sredstva Ministarstva, za ovih osam projekata, bit će uposleno preko 300 novih radnika.

Više...
 
U SKLOPU PROJEKTA PRO BUDUĆNOST ODRŽANA JE DISKUSIJA „NAŠI RAZGOVORI“ PDF Ispis E-mail

13.09.2019.

 
 
U sklopu USAID-ovog Projekta (Američka agencija za međunarodni razvoj) PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) koji implementira Catholic Relief Services (CRS), u Velikoj sali Gradske uprave održana je diskusija  „Naši  razgovori“  na  temu  „Uloga  ekonomskog razvoja u izgradnji razumijevanja i povjerenja među građanima. 
 
Cilj „Naših razgovora“ je iznijeti pokazatelje ekonomskog razvoja u lokalnoj zajednici i otvorenosti tržišta  radne snage  u odnosu na  izgradnju  razumijevanja i povjerenja među građanima u smislu općeg utjecaja na međusobne odnose ljudi, te na uspostavu pozitivnijih društvenih odnosa na lokalnom nivou. „Naši razgovori“ dio su projekta Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) „PRO- Budućnost“, koji implementira Chatolic Relief Services (CRS) u saradnji sa Forumom građana Tuzle, Centrom za razvoj mladih Kult, Nansen dijalog centrom Mostar, Caritasom BiH i Helsinškim parlamentom građana Banja Luka.
 
Više...
 
SARADNJA SA USAID-OM NA POVEZIVANJU GRADA GORAŽDA SA BOSANSKOHERCEGOVAČKOM DIJASPOROM PDF Ispis E-mail Autor gorazde.ba PDF Ispis E-mail

05.09.2019.

 
 

Nakon što je potpisan Sporazum u mjesecu julu danas je u Velikoj sali Gradske uprave organizovana Info sesija o grant programu USAID projekta ''DIASPORA INVEST'' u okviru koje je predstavljen Javni poziv za dodjelu bespovratnih (grant) sredstava za povećanje investicija iz dijaspore i otvaranje novih radnih mjesta kroz neposredna ulaganja, prenos znanja i uvođenje novih tehnologija u Bosni i Hercegovini.

Projekat će osigurati grant sredstva za mala i srednja preduzeća koja su u procesu osnivanja ili su osnovana u posljednje tri godine te koja imaju dokazivu poslovnu vezu sa ili su u (su)vlasništvu člana/ice bosanskohercegovačke dijaspore ili da imaju dokazivu poslovnu vezu sa bh.dijasporom.

Info sesija o grant programu USAID projekta ''DIASPORA INVEST'' prisustvovao je i gradonačelnik Goražda dr. sci. Muhamed Ramović, koji je pozdravio prisutne, te ovom prilikom naglasio kako je riječ o veoma bitnom projektu koji će pomoći u zapošljavanju u našem Gradu, te povezivanju sa našim građanima koji trenutno ne žive u Goraždu. On je kazao kako Gradska uprava uvijek podržava pozitivne projekte, te da će se saradnja sa Biznis centrom bh. dijaspore nastaviti i ubuduće.

Biznis centar bh. dijaspore – Diaspora Business Center (Centar) djeluje u sklopu Grupacije ‘Naša perspektiva’ koja od 2010. godine intenzivno radi na aktiviranju finansijskih i drugih resursa bh. dijaspore u cilju razvoja Bosne i Hercegovine.

Posebno je značajna podrška Američke vlade preko USAID-a na ovome projektu, sa kojima Grad Goražde već dugi vremenski period ima izvrsnu saradnju, te je implementirao niz značajnih projekata od kojih je značajan Projekat izgradnje sistema vodosnabdjevanja Industrijske zone Vitkovići i naselja Vitkovići, zatim projekat PRObudućnost, Projekat GAP, te Gold projekat unaprijeđenja funkcionisanja i ekonomskog razvoja lokalne zajednice.

Javni poziv za aplikacije će biti otvoren do 30.09.2019. godine. Detaljnije informacije o programu možete saznati registracijom naonline platformi www.grant.diasporainvest.ba.

 

 

 
 

 

 
<< Početak < « 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 » > Kraj >>

Stranica 70 od 197

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 85