Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Održana četvrta sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde PDF Ispis E-mail

25.3.2019.

esv 15.3.19

Danas je održana četvrta sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde.

Na dnevnom redu sjednice pored usvajanja Zapisnika sa predhodne sjednice našlo se davanje mišljenja na Budžet BPK Goražde.

Stav Ekonomsko socijalnog vijeća je da podržava usvajanje Budžeta Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za 2019.godinu u skladu sa realnim okvirima uz uvažavanje potrebe za unaprijeđenje nivoa podrške za privatni sektor , kako kroz eventualne izmjene i dopune Budžeta,tako i tokom pripreme budžeta za naredne godine.

Ekonomsko socijalno vieće Bosnakso-podrinjskog kantona Goražde smatra da je potrebno provoditi aktivnosti na iznalaženju rješenjai mehanizama za povećanje prihoda u Budžetu i težiti ka daljem poboljšanju socijalnog statusa uposleinka u BPK Goražde.

 

 
Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti PDF Ispis E-mail

28.3.2019.

Udruženje poslodavaca FBIH u saradnji sa drugim Udruženjima poslodavaca pripremilo set od 19 novih zakona, 5 izmjena Zakona i 6 inicijativa a sve u cilju stvaranja boljeg poslovmog ambijenta i bolje uređenog zakonodavstva za poslodavce, a koje će biti predloženo novoj Vlasti.

 

Link na kojem se nalaze Zakoni i inicijative: http://www.upfbih.ba/sta-poslodavci-ocekuju-od-vlasti-

 
Goražde uskoro otvara vrata stručnom obrazovanju visokokvalifikovanih radnika PDF Ispis E-mail

22.3.2019.

pravilnik 1-2

 

BPK Goražde napravio još jedan korak ka sistemskom uređenju postsekundarnog stručnog obrazovanja u skladu sa potrebama privrede.

 

U prostorijama Udruženja ALDI Goražde, 22. marta 2019. godine, organizovan je sastanak radne grupe na projektu „Osiguranje i podizanje kvalitete obrazovanja odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja“, kojeg finansira Evropska unija, a implementira Udruženje ALDI u partnerstvu sa SSŠ „Džemal Bijedić“ Goražde. Na sastanku je prezentirana radna verzija Pravilnika o uslovima i postupku sticanja V (petog) stepena obrazovanja.

Pored predstavnika Ministarstva za obrazovanje i Udruženja ALDI, sastanku su prisustvovali i predstavnici SSŠ „Džemal Bijedić“ Goražde, Službe za zapošljavanje BPK Goražde, Privredne i Obrtničke komore BPK Goražde i Udruženja poslodavca BPK Goražde. Prisutni na sastanku su izrazili veliko zadovoljstvo učešćem u radu Radne grupe i izradi ovakvog pravnog akta koji će sigurno promijeniti dalji tok razvoja privrede u našem kantonu.

Na sastanku je istaknuto da izrada i usvajanje ovog Pravilnika doprinosi jačanju konkurentnosti privrede Bosansko–podrinjskog kantona Goražde, promocije i razvoja poduzetništva, profesionalnog i karijernog razvoja kao i stvaranju osnove za održivi društveno-ekonomski razvoj. Također, usvajanjem Pravilnika o uslovima i postupku sticanja V (petog) stepena obrazovanja omogućava se lakša integracija u evropski društveni i ekonomski prostor, a sve uz uvažavanje evropskih obrazovnih okvira.

Pravilnik o uslovima i postupku sticanja V (petog) stepena obrazovanja ujedno predstavlja odgovor lokalnog partnerstva, saradnje privrednog, obrazovnog i civilnog sektora na izazove modernog doba a koji se odnose na inovacije, tehnologije, globalizaciju i automatizaciju, kao i na potrebe za novim vještinama radne snage.

Na sastanku finaliziran je prijedlog Pravilnika o uslovima i postupku sticanja V (petog) stepena obrazovanja koji će biti upućen Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde na usvajanje.

Na sastanku je istaknuto da izrada i usvajanje ovog Pravilnika doprinosi jačanju konkurentnosti privrede Bosansko–podrinjskog kantona Goražde, promocije i razvoja poduzetništva, profesionalnog i karijernog razvoja kao i stvaranju osnove za održivi društveno-ekonomski razvoj. Također, usvajanjem Pravilnika o uslovima i postupku sticanja V (petog) stepena obrazovanja omogućava se lakša integracija u evropski društveni i ekonomski prostor, a sve uz uvažavanje evropskih obrazovnih okvira.

 

pravilnik 1-1

 
Održana 3. regionalna stručno-poslovna konferencija – PIT Goražde 2019. PDF Ispis E-mail

21.03.2019.

g-1

U Goraždu je danas održana Konferencija PIT Drina 2019. kao treća regionalna stručno-poslovna konferencija namijenjena proizvodnim i industrijskim djelatnostima, čiji je cilj bio omogućavanje susreta predstavnika proizvodnih kompanija i stručnjaka iz oblasti proizvodnje, industrije i tehnologije radi razmjene znanja i iskustva te uspostave moguće saradnje.

Nakon prve PIT konferencije (Proizvodnjia – Industrija –Tehnologija) u Tešnju i druge u Bihaću, konferencija u Goraždu potaknuta je potrebom i željom da se promovira uspjeh goraždanskih privrednika koji su svojim inovativnim pristupima u radu i proizvodnji ostvarili odlične poslovne rezultate i zauzeli respektabilno mjesto kako na domaćem, tako i na stranom tržištu.

Jedan od ciljeva konferencije bio je i poticanje saradnje radi dodatnog oživljavanja privrede na ovom prostoru re povezivanje lokalne privrede sa kompanijama i stručnjacima iz cijele BiH i regije.

g-2

Više...
 
GORAŽDE 21. MARTA DOMAĆIN VELIKE REGIONALNE POSLOVNE KONFERENCIJE PIT DRINA PDF Ispis E-mail

14.03.2019

Autor gorazde.ba   
četvrtak, 14 Mart 2019 16:29

Kao što je poznato javnosti  Goražde će 21. marta 2019. godine biti domaćin regionalne-poslovne konferencije PIT Drina Goražde (proizvodnja-industrija-tehnologija). Pripreme za ovaj veliki događaj privode se kraju, a u Organizacionom odboru kažu da je do sada veliki broj učesnika potvrdio svoje učešće. Ovo je treća konferencija ovakve vrste koju organizuje konsultantska kuća Targer Engineering & Consultanting, u saradnji sa lokalnom zajednicom, odnosno Gradom Goražde, Vladom BPK-a, Udruženjem poslodavaca BPK i Privrednom komorom BPK-a. Prve dvije konferencije održane su u Bihaću i Tešnju. Tim povodom danas je u zgradi Biznis centra Goražde održana press konferencija.

Konferencija PIT Drina, koja se održava u Hotelu Behar Goražde je zamišljena kao mjesto susreta u jednom danu za sve stručne, rukovodeće i adiministrativne uposlenike proizvodnih kompanija, kao i onih koji će to žele postati. Ovo je treća po redu konferencija ovakve vrste i održava se iz potrebe da se na jednom mjestu okupe proizvodne kompanije radi umrežavanja i razmjena znanja i iskustava između stručnjaka iz proizvodnje i vlasnika biznisa, te da se aktualiziraju teme, kao što je obrazovanje, prilagođeno potrebama tržišta, osnivanje klastera, tehnoloških parkova, industrijskih zona, a sve u cilju podizanja konkurentnosti bh kompanija. Ideja je nastala iz potrebe i želje da se promoviše uspjeh goraždanskih privrednika koji su svojim inovativnim pristupom, upravljanjem ljudskim resursima i proizvodnjom privredno razvili istočni dio BiH i predstavljaju svjetao primjer uspješnog poslovanja i razvoja. PIT Drina okupit će eminentne privrednike i stručnjake raznih proizvodnih oblasti.

Više...
 
<< Početak < « 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 » > Kraj >>

Stranica 78 od 197

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 156