Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Potpisan kolektivni ugovor za oblast metalsje industrije PDF Ispis E-mail

31.07.2018.

Uposlenim u metalskoj industriju u FBiH najniža satnica povećana za 15-18 posto

kol metal 31.7.18-2

 

Ugovor se odnosi na 25.000 uposlenih u metalskoj industriji, a bit će na snazi nakon objave u Službenim novinama Federacije BiH.

"Zadovoljstvo mi je što su pregovori protekli u korektnoj atmosferi bez podizanja tenzija uprkos tome što smo mi tražili jedno, a sindikati drugo. Naime, došlo je do povećanja minimalne satnice sa 2,31 na 2,75 posto, što predstavlja povećanje najniže satnice za 15-18 posto", kazala je Dropuljić.

Dodala je da su zadržani topli obrok i regres u iznosima koji su nepromijenjeni u odnosu na ranija rješenja.

"Također, pored utvrđene najniže satnice ostavljena je mogućnost poslodavcima i sindikatu da u slučaju ekonomske krize dogovore nižu od najniže satnice na određeni period, koji ne može biti duži od šest mjeseci", naglasila je Dropuljić.

Osim prava na ostvarivanje toplog obroka i na regres za godišnji odmor Melez je istakao da su Kolektivnim ugovorom definisani naknada plaće, način i visina utvrđivanja naknade za službena putovanja, pravo na otpremninu, uvjeti za rad Sindikata, postupak kolektivnog pregovaranja i način mirnog rješavanja kolektivnih radnih sporova, te otkazivanje kolektivnog ugovora.

"Iako je bilo teško u pojedinim trenucima pregovaranja došli smo do onoga što smo željeli", poručio je Melez.
 
Objavljen treći promotivni film o privrednim subjektima u sklopu ILO projekta PDF Ispis E-mail

24.07.2018.

U cilju implementacije projekta pod nazivom: „Uspostavljanje efikasnih načina participacije relevantnih aktera u procesu obrazovanja odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja“ koji će trajati 20 mjeseci objavljen je treći promotivni film govori o poslovanju izvozno orjentisanih kompanija sa područja BPK Goražde iz oblasti metalske industrije i mogućnostima uvođenja dualnog sistema obrazovanja.

LINK:https://www.youtube.com/watch?v=QeK4rN-YaDo 

Drugi film: "Autopressvlake iz Goražda za cjeli svijet": https://www.youtube.com/watch?v=pqgrQh-sbEM 

Prvi film: "Goraždanski model za stručno osposobljavanje": https://www.youtube.com/watch?v=FOPvOxc4qnE 

 

LOKALNO PARTNERSTVO BPK GORAŽDE

 
Održana 47. redovna sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde PDF Ispis E-mail

18.7.2018.

18.7.18

Upravni odbor Udruženja poslodavaca BPK Goražde održao je 18.07.2018.godine 47. redovnu sjednicu, osmu u novom sazivu  na kojoj se našlo 14 tačaka dnevnog reda.

Nakon usvajaja Zapisnika sa 46.redovne sjednice Upravnog odbora i realizacije odluka i zaključaka sa predhodne sjednice Upravni odbor je razmatrao informaciju o akivnostima između dvije sjednice.

Upravni odbor je razmatrao Nacrt Pravilnika o organizovanju i izvođenju praktične nastave u školama srednjeg stručnog obrazovanja i kod poslovnih subjekata, te na isti nije imao primjedbi.

Više...
 
Potpisani ugovori o podršci neprofitnim organizacijama iz oblasti Ministarstva za privredu PDF Ispis E-mail

19.07.2018.

U Ministarstvu za privredu danas su potpisani ugovori s Privrednom komorom, Obrtničkom komorom i Udruženjem poslodavaca Bosansko-podrinjskog kantona Goražde o korištenju sredstava po Programu podrške razvoju neprofitnih organizacija za 2018. godinu.

Ministar za priverdu Anes Salman izrazio je zadovoljstvo potpisanim ugovorima, kao i realizacijom zajedničkih aktivnosti sa ovim organizacijama kojima se doprinosi poboljšanju poslovnog okruženja u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Više...
 
„VEČE USPJEŠNIH POSLOVNIH PRIČA“ Dodijeljena priznanja privrednim društvima s područja BPK Goražde PDF Ispis E-mail

12.07.2018.

Sinoć je u hotelu „Behar“ u Goraždu upriličen događaj pod nazivom „Veče uspješnih poslovnih priča“ na kojem su dodijeljena priznanja uspješnim privrednim društvima koja posluju na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Ovaj događaj organizovali su Vlada i Udruženje poslodavaca Bosansko-podrinjskog kantona Goražde kako bi odali javno priznanje lokalnim privrednicima i privrednim društvima na njihovom doprinosu privrednom i ekonomskom razvoju ovog kantona.

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković iskazao je, u ime Vlade i svoje vlastito ime, zahvalnost svim privrednicima i drugim akterima koji su doprinijeli privrednom razvoju ovog kantona i razvoju njegovih lokalnih zajednica te istakao da se zajednički napori na stvaranju još boljih uslova za razvoj privrede trebaju nastaviti.

Više...
 
<< Početak < « 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 » > Kraj >>

Stranica 88 od 197

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 129