Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
U Goraždu održana panel diskusija „Obrazovanje odraslih: Razvoj novih vještina u digitalnom dobu“ PDF Ispis E-mail

25.5.2017.

 

IMG_6600

Udruženje za lokalne razvojne inicijative „ALDI“, u partnerstvu sa Srednjom stručnom školom „Džemal Bijedić“ Goražde, još u julu  prošle godine započelo je sa implementacijom projekta pod nazivom „Osiguranje i podizanje kvalitete obrazovanja odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja“ u trajanju od tri godine.

U sklopu ovog projekta koji se finansira iz sredstava Evropske unije, danas je u Hotelu „Behar“ u Goraždu održana Panel diskusija o temi „Obrazovanje odraslih: Razvoj novih vještina u digitalnom dobu“ kojoj su prisustvovali predstavnici Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport, Ministarstva za privredu, Službe za zapošljavanje, Privredne i Obrtničke komore, poslodavaca i predstavnika poslodavaca, predstavnici obrazovnih ustanova koje provode edukaciju odraslih te predstavnici nevladinih organizacija.

Više...
 
30.000 privrednika traži olakšice i izmjene Zakona o PDV-u PDF Ispis E-mail

25.5.2017.

Izvor: Akta.ba, 24.5.2017 15:19:03

 
konferenc pdv 24.5.17

Šta bi se desilo da privrednici bojkotuju plaćanje PDV-a samo dva mjeseca, pitaju se bh. privrednici koji već dva mjeseca čekaju da se Vijeće ministara, Uprava za indirektno oporezivanje i Upravni odbor UIO izjasne o inicijativi za izmjene Zakona o PDV-u.

Nas ne zanima ko je pozicija, a ko opozicija u ovoj zemlji. Nas zanima ambijent u kojem privrednici neće zatvarati firme i dizati kredite da bi platili PDV – poručili su danas privrednici na okruglom stolu o inicijativi bh. privrednika za plaćanje PDV-a po naplaćenim računima, koji je Institut za razvoj mladih KULT danas organizovao u Sarajevu.

Institut je inicijativu kojom se traže izmjene Zakona koje se odnose na uvođenje sistema plaćanja PDV-a od privrednika državi tek kada on naplati fakturu koju je izdao svom kupcu, a ne samo po izdavanju te fakture pokrenuo u martu 2016. godine, a podržalo je više od 30.000 privrednika u BiH okupljenih oko privrednih i obrtničkih komora, udruženja privrednika i udruženja koja u fokusu svog rada imaju pomoć privredi, kao i pojedinačni privrednici.

Više...
 
Novi zakon o turizmu olakšava rad privrednicima u Federaciji BiH PDF Ispis E-mail

21.5.2017.

 

  

Poslovni subjekti više neće plaćati članarine turističkim organizacijama, jedna je to od najvažnijih novina koju donosi zakon o turizmu u Federaciji BiH.

Dosadašnje zakonsko rješenje koje regulira oblast turizma u Federaciji BiH zahtijevalo je unapređenja i izmjene da bi rezultati s terena u narednom periodu bili što bolji. Bosnu i Hercegovinu prošle godine posjetio je 678.271 turist, od kojeg je ova privredna grana zaradila više od 660 miliona dolara ili više od milijarde i 174 miliona KM, podaci su iz novog izdanja Indeksa konkurentnosti turizma, koji svake godine priprema Svjetski ekonomski forum (WEF). Samo u Federaciji BiH u martu 2017.  boravilo je 50.870 turista, što je za 12,3 posto više u odnosu na mart 2016., a u odnosu na februar ove godine više je za 54,4 posto.

Više...
 
Održana četvrta sjednica Upravnog odbora "Biznis centra" Goražde PDF Ispis E-mail

18.05.2017.

UO BC 18.5.17

Danas je održana četvrta sjednica Upravnog odbora Biznis centra Goražde pod predsjedavanjem novog predsjednika Upravnog odbora Adnana Bukve.

Upravni odbor je donio odluku da se dodjeli zahvalnica Oxfamu, Rasimu Tulumoviću, te gradu Goraždu i Vladi BPK Goražde koji su dali svesrdan doprinos za implementaciju projekta "Zona unapređenog poslovanja" u okviru kojeg je smješten "Biznis centar Goražde".

Upravni odbor je također razmatrao problematiku grijanja i čišćenja Biznis centra, te je donesen Zaključak da se napiše dopis gradonačelniku da se organizuje sastanak na kome bi se razgovaralo kako i na koji način bi grad Goražde mogao pomoći u finansiranju peleta za grijnu sezonu 2017/2018.

Isti problem je i sa čišćenjem, te se zaključilo da i o tom problemu treba razgovarati sa gradonačelnikom.

Do  kraja sjednice razgovaralo se o mogućnosti iznajmljivanje sala , te razmatrale mogućnosti kome bi se sale trebale naplaćivati, te ko bi vršio tu uslugu.

Zasigurno, da bi ta usluga donijela prihod Centru iz kojeg bi se mogli pokrivati tekući troškovi.

 
U SKLOPU START-UP PROGRAMA DODJELJENA GRANT SREDSTVA PDF Ispis E-mail

18.05.2017.

 

Povodom dodjele grant sredstava u sklopu Start-Up programa u zgradi Biznis centra danas je organizovana svečanost, kojoj su pored predstavnika potpisnika Memoranduma prisustvovali i kandidati, koji su prošli kroz proces obuke pomenutog programa.

Više...
 
<< Početak < « 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 » > Kraj >>

Stranica 108 od 197

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 146