Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Poslodavci u otvorenom pismu: Zakoni doveli do gubitka 2.500 radnih mjesta PDF Ispis E-mail

3.3.2017.

Izvor: Akta.ba, 3.3.2017 12:46:33

Udruženje poslodavaca FBiH uputilo je čelnicima najvećih političkih stranaka u FBiH otvoreno pismo u ime ljudi koji rade, proizvode, izvoze, investiraju, otvaraju nova radna mjesta, u ime onih zahvaljujući kojima se u najvećoj mjeri puni federalni i kantonalni budžeti, čiji je rad i djelovanje osnova razvoja Federacije BiH i Bosne i Hercegovine u cjelini.

"Vjerujemo da ste preko svojih predstavnika u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Federacije BiH upoznati da je tokom prošle godine Vlada Federacije BiH donijela više odluka i predložila zakone (koje je potom usvojio Parlament FBiH) čija je primjena umjesto poboljšanja poslovnog ambijenta u FBiH, kako je to navedeno u Reformskoj agendi, dovela do dodatnog pogoršavanja uvjeta poslovanja i investiranja na području FBiH", navodi se u otvorenom pismu koje potpisuje Predsjednik UO Adnan Smailbegović.

Podsjećaju da je samo tokom 2016. godine Vlada FBiH donijela 10 zakona i odluka čija se primjena negativno odrazila na poslodavce i uvjete poslovanja u Federaciji BiH, te da je stupanjem na snagu Pravilnika o oporezivanju toplog obroka i regresa u oktobru prošle godine znatno povećana cijena rada i radnog mjesta u BiH.

Više...
 
ESV bez zaključka o prednacrtima zakona o porezu na dohodak i doprinosima PDF Ispis E-mail

28.2.2017.

zvor: Fena

Sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine završena je bez usuglašenog zaključka socijalnih partnera o prednacrtima dvaju novih federalnih zakona - o porezu na dohodak i o doprinosima.

Poslodavci, kao jedna od tri strane u socjalnom partnerstvu, smatrali su da nacrti mogu poslužiti kao osnova za daljnje pregovaranje, s tim da paket reformi u ovoj oblasti treba, po njihovom mišljenju,  zaokružiti s još šest zakona za poboljašenje uvjeta poslovanja, čije bi prijedloge oni uputili Federalnoj vladi.

Više...
 
Vlada odobrila oko 4,5 miliona KM korisnicima devet projekata PDF Ispis E-mail

24.2.2017.

Izvor: Fena

Subjekti malih i srednjih preduzeća, koji su osnovani nakon 16. maja prošle godine, moći će aplicirati putem javnog poziva za dodjelu sredstava, kojima se finansira trošak registracije i doprinosi za dva uposlenika u iznosu od oko 8.000 KM.

To je jučer odobrila Vlada Federacije BiH usvajanjem Programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava tekućih transfera utvrđenih budžetom FBiH za 2017. godinu Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta.

"U okviru ovog programa, bit će isplaćena nepovratna (grant) sredstva od 4.380.000 KM za realizaciju devet projekata", izjavio je federalni ministar poduzetništva i obrta Amir Zukić na današnjoj pres-konferenciji u Vladi Federacije BiH.

Najveći iznos od 1.550.000 KM odobren je za projekt, čiji je cilj jačanje konkurentnosti sektora malih i srednjih preduzeća, uvođenje međunarodnih standarda i sistema kvaliteta, unapređenje znanja i vještina zaposlenih, modernizacija poslovnih procesa pogotovo u smislu jačanja izvoznih potencijala i pristupa novim tržištima.

Više...
 
Federalni zavod daje 18 miliona KM za zapošljavanje 6.000 osoba PDF Ispis E-mail

24.2.2017.

Federalni zavod daje 18 miliona KM za zapošljavanje 6.000 osoba

Izvor: Fena, 24.2.2017 13:19:25

Federalni zavod za zapošljavanje (FZZ) će na  internet stranici  2. marta objaviti javne pozive za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja 2017 (Prvo radno iskustvo, Vaučer za posao, Javni radovi i Periodično zapošljavanje), Programu sufinansiranja samozapošljavanja Start up 2017 i Programu pripreme za rad 2017 - obukom do zaposlenja.  

Direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar danas je na konferenciji za novinare u Sarajevu kazala da su za realizaciju „Programa sufinansiranja zapošljavanja“ predviđena sredstva  od 18 miliona KM i zapošljavanje najmanje 6.000 osoba, za „Program sufinansiranja samozapošljavanja Start up  2017"  tri miliona KM i poticanje najmanje 800 osoba s evidencije nezaposlenih, a za „Program pripreme za rad 2017 - Obukom do zaposlenja“ osiguran je milion KM kojim se planira osiguratii priprema za rad kroz obuku i osposobljavanje za 600 osoba, od kojih će se zaposliti najmanje 420 osoba. Govoreći o iskustvima u realizaciji prijašnjih, sličnih programa Lončar je navela da njihovi podaci i analize pokazuju da je više od 60 posto osoba, koji su bili obuhvaćeni takvim mjerama, nakon šest ili osam mjeseci, i dalje u radnom odnosu.  

Rukovodilac Sektora za zapošljavanje u FZZ Omer Korjenić je kazao da će svi programi biti realizirani u saradnji s kantonalnim službama za zapošljavanje.

Više...
 
Pogledajte pregled akata kojima su uvedena nova opterećanja na privredu PDF Ispis E-mail

23.2.2017.

Dugo najavljivani prijedlog novog Zakona o porezu na dohodak naći će se u ponedjeljak pred članovima Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH koje čine predstavnici Vlade FBIH, Saveza samostalnih sindikata BiH i Udruženje poslodavaca FBIH.

Najnoviji prijedlog Vlade FBiH za oporezivanja plaća u FBiH predviđa rast poreza na dohodak i uvođenje takozvane diferencirane stope.

Vlada u prednacrtu novog Zakona o porezu na dohodak predviđa da se mjesečna osnovica plate do 800 KM oporezuje sa 13 posto, dok će iznos plate iznad 800 KM biti oporezovan sa čak 20 posto.

Više...
 
<< Početak < « 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 » > Kraj >>

Stranica 113 od 197

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 130