Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
MINISTAR ZA PRIVREDU BPK GORAŽDE U RADNOJ POSJETI UDRUŽENJU POSLODAVACA BPK GORAŽDE PDF Ispis E-mail

13.04.2023.

341173554 758688379106423 5696555378949062321 n

 

13.04.2023.

Danas je ministar za privredu BPK Goražde gosp. Zijad Briga sa saradnikom gosp. Emirom Hodovićom bio u radnoj posjeti Udruženju poslodavaca BPK Goražde.

Predstavnici Udruženja poslodavaca BPK Goražde su upoznali ministra sa aktivnostima koje su do sada implementirali, te o budućim planovima.

Posebno su istakli nekoliko važnih projekata, kao što su izrada registra propisa na svim nivoima, edukacije poslodavaca, izrada publikacija o privrednim subjektima i mnoge druge aktivnosti.

Istakli su potrebu da se mora konkretno krenuti sa izmjenom nekih zakonskih propisa na nivou BPK Goražde, koji za cilj imaju rasterećenje privrede. Pomenuto je konkretno da Udruženje poslodavaca inicira izmjenu zakona o šumama BPK Goražde, zakona o porezu na imovinu, naslijeđe i poklon, kojima bi se ukinuo parafiskalni namet „općekorisne funkcije šuma“, te neki obaveznici poreza na imovinu.

Razgovarano je o problematici radne snage sa kojom se suočavaju poslodavci, te je u tom pogledu zaključeno da se održi jedan širi sastanak sa predstavnicima političkih partija koji participiraju u zakonodavnoj vlasti BPK Goražde, da se pokušaju donijeti konkretne mjere i zaduženja za prevazilaženje ovakve situacije.

Predstavnici ministarstva za privredu BPK Goražde iznijeli su prijedloge za podsticaj privredi u ovoj godini u iznosu od 240.000,00 KM, te da će iste dostaviti Udruženju poslodavaca kako bi dalo svoje primjedbe i sugestije kako bi se došlo do najboljeg riješenja.

Dogovoreno je da se u budućem periodu nastoji još više poboljšati saradnja između Udruženja poslodavaca BPK Goražde i ministarstva za privredu BPK Goražde.

341318982 1052013136202542 4874347742637646218 n

 
JAVNI NATJEČAJ ZA GRANT SREDSTVA U 2023. GODINI PDF Ispis E-mail

12.04.2023.

Javni natječaj za grant sredstva u 2023. godini

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta raspisuje Javni natječaj za odabir korisnika grant sredstava tekućih transfera za 2023. godinu

Tekst Javnog natječaja i ostalu potrebnu dokumentaciju po projektima možete pogledati u nastavku.

Javni natječaj

1.Izgradnja poduzetničkih zona

Smjernice

Zahtjev-Obrazac projektnog prijedloga

Plan-aktivnosti

- Proračun projekta

Logički okvir

Administrativni i financijski podaci

Pismo namjere

Popis aktivnih gospodarskih subjekata u poduzetničkoj zoni

2. Izrada dokumentacije za uspostavljenje poduzetničke zone

Smjernice

Zahtjev-Obrazac projektnog prijedloga

Plan aktivnosti

Proračun projekta

Administrativni i financijski podaci

Pismo namjere

3. Obrti i srodne djelatnosti

Smjernice

Obrazac zahtjeva

Izjava o realizaciji projekta

Izjava o neosuđivanosti i nevođenju postupka

Popunjen primjerak Izjave o neosuđivanosti i nevođenju postupka

Izjava o nesudjelovanju u koruptivnim radnjama

Popunjen primjerak Izjave o nesudjelovanju u koruptivnim radnjama

Izjava o primljenim de minimis pomoćima i drugim državnim pomoćima

Popunjen primejrak Izjave o primljenim de minimis pomoćima i drugim državnim pomoćima

4. Novoosnovani

Smjernice

Obrazac Zahtjeva

Izjava o realizaciji projekta

Izjava o neosuđivanosti i nevođenju postupka

Popunjen primjerak Izjave o neosuđivanosti i nevođenju postupka

Izjava o nesudjelovanju u koruptivnim radnjama

Popunjen primjerak Izjave o nesudjelovanju u koruptivnim radnjama

Izjava o primljenim de minimis pomoćima i drugim državnim pomoćima

Popunjen primjerak Izjave o primljenim de minimis pomoćima i drugim državnim pomoćima

5. Jačanje konkurentnosti MSP-a

Smjernice

Zahtjev

Proračun projekta

Plan aktivnosti

Pismo namjere

Izjava o neosuđivanosti i nevođenju postupka

Popunjen primjerak Izjave o neosuđivanosti i nevođenju postupka

Izjava o nesudjelovanju u koruptivnim radnjama

Popunjen primjerak Izjave o nesudjelovanju u koruptivnim radnjama

Izjava o primljenim de minimis pomoćima i drugim državnim pomoćima

Popunjen primjerak Izjave o primljenim de minimis pomoćima i drugim državnim pomoćima

 
IZMJENE ZAKONA O DOPRINOSIMA U FBIH PDF Ispis E-mail

03.04.2023.

“Službenim novinama Federacije Bosne i Hercegovine”, broj 6/23 od 27.01.2023. godine objavljen je Zakon o izmjenama Zakona o doprinosima. Izmjene se odnose na povlaštenu osnovicu za obračun doprinosa u rudnicima uglja, tekstilnoj, kožnoj i industriji obuće i niskoakumulacijskim djelatnostima tradicionalnih, starih, zanata utvrđenih posebnim propisom.

Omogućeno je poslodavcima iz prethodno navedenih djelatnostima, da radnicima isplaćuju plaću u visini do 85% prosječne neto plaće, a da pri tome doprinose obračunaju na osnovicu koja predstavlja proizvod prosječne plaće iz člana 6a. stav 2. Zakona i koeficijenta 0,30. 

Podaci o prosječnoj neto plaći i prosječnoj neto plaći iz člana 6a. stav 2. Zakona, objavljeni su u ”Službenim novinama FBiH” broj 92/22 i iznose:

  • neto plaća 1.099,00 KM
  • prosječna plaća iz člana 6a. stav 2. Zakona 1.699,00 KM

Na osnovu navedenog, radnicima u rudnicima uglja, tekstilnoj, kožnoj i industriji obuće i niskoakumulacijskim djelatnostima tradicionalnih, starih, zanata utvrđenih posebnim propisom, kojima se isplati plaća u iznosu do 934,15 KM, doprinosi se obračunavaju na osnovicu od 510,00 KM.

Navedene izmjene primjenjuju se od 28.01.2023. godine, i iste donosimo u nastavku:

ZAKON
O IZMJENI ZAKONA O DOPRINOSIMA

Član 1.

U Zakonu o doprinosima (“Službene novine Federacije BiH”, br. 35/98, 54/00, 16/01, 37/01, 01/02, 17/06, 14/08, 91/15, 104/16, 34/18, 99/19 i 04/21) u članu 6. tačka 10. mijenja se i glasi:
“10. lzuzetno, za radnike kojima se isplaćuje mjesečna plaća u visini do 85% prosječne mjesečne neto plaće, u rudnicima uglja, tekstilnoj, kožnoj i industriji obuće i niskoakumulacijskim djelatnostima tradicionalnih, starih, zanata utvrđenih posebnim propisom, mjesečna osnovica za obračun doprinosa proizvod je iznosa prosječne plaće iz člana 6a. stav 2. i koeficijenta 0,30.”

Član 2.

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u “Službenim novinama.

Izvor: feb.ba

 
ZA RAZVOJ PODUZETNIŠTVA I OBRTA ODOBRENO 7.5 MILIJUNA KM PDF Ispis E-mail

29.03.2023.

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta donijela dvije odluke u ukupnom iznosu od 7.540.000 KM namijenjenih za razvoj poduzetništva i obrta u Federaciji BiH.

Jednom od odluka usvojen je Program utroška dijela sredstava tekućih transfera utvrđenih Proračunom FBiH za 2023. godinu ovom Ministarstvu, u ukupnom iznosu od 6.540.000 KM. Riječ je o grant sredstvima koja će se raspoređivati za projekte utvrđene Programom.

Imajući u vidu da je malo i srednje poduzetništvo pokretačka snaga na putu razvoja privrede Federacije BiH, Ministarstvo će i u ovoj godini realizirati više aktivnosti s ciljem unaprjeđenja razvoja sektora malog gospodarstva. Ciljevi su jačanje konkurentnosti subjekata malog gospodarstva kroz razvoj poduzetničke infrastrukture, a posebno kroz tehnološku modernizaciju njihovih poslovnih procesa, uvođenje međunarodnih standarda kvalitete, digitalne transformacije u poslovanju, cirkularne ekonomije i poboljšanje energijske efikasnosti u skladu s tranzicijom ka zelenoj i digitalnoj ekonomiji.

Očekivani rezultati ovog programa su povećanje ukupnih prihoda sektora, zaposlenosti i izvoza, te pokretanje inovativnih start-up-a, kao i povećanja konkurentske sposobnosti MSP-a. U okviru programa utroška dodjelom grant sredstava planiraju se sufinancirati projekti podrške razvoju poslovne infrastrukture, kao i različiti projekti pomoći uspostave i rasta malih i srednjih poduzeća.

Tako je općinama i gradovima planirano 2.000.000 KM za poduzetničke zone, dok subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima iznose 4.540.000 KM za poticaj razvoju obrta i novoosnovanim subjektima malog gospodarstva, kao i jačanje konkurentnosti MSP-a.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta raspisat će javni konkurs za dodjelu grant sredstava u Službenim novinama Federacije BiH i dnevnim novinama, te na mrežnoj stranici Ministarstva.

Drugom danas donesenom Odlukom odobren je utrošak sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2023. godinu za realizaciju Programa „Kreditni poticaj razvoja poduzetništva i obrta“ u iznosu od 1.000.000 KM. Ova sredstva plasirat će se putem Razvojne banke FBiH na revolving osnovi, a kreditni poticaji će se dodjeljivati na period do sedam godina, s grace periodom do dvije godine i kamatnom stopom od 0,9 posto.

 
Gradsko vijeće Grada Goražde usvojilo Odluku o visini komunalne takse na istaknutu firmu PDF Ispis E-mail

22.03.2023.

Gradsko vijeće Grada Goražde na 18.redovnoj sjednici održanoj 21.03.2023.godine usvojilo je Odluku o visini komunalne takse na istaknutu firmu

ODLUKA O VISINI KOMUNALNE TAKSE NA ISTAKNUTU FIRMU

 
<< Početak < « 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 » > Kraj >>

Stranica 13 od 197

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 20