Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
ESV za teritoriju FBiH: Proširiti radnu grupu za izradu zakona o uvezivanju staža PDF Ispis E-mail

22.09.2015.

esv 22 09 15

Ekonomsko-socijalno vijeće (ESV) za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine zaključilo je danas na sjednici da treba proširiti radnu grupu koja radi na tekstu budućeg zakona o uvezivanju radnog staža u FBiH.

Sadašnja radna verzija ovog zakona odnosi se na uvezivanje staža zaposlenicima u preduzećima s većinskim državnim kapitalom, i to za period od 1. aprila 1992. do 31. decembra 2014. godine.

Dogovoreno je da u radni tim koji priprema ovu legislativu treba uključiti i poslodavce kao jednog od tri socijalna partnera u ESV-u, jer su poslodavci prigovorili da dosad nisu učestvovali u izradi teksta.

Za donošenje ovog zakona su i sindikati i poslodavci, rečeno je, ali ne slažu se, posebno poslodavci, s nekim elementima u dosadašnjoj varijanti. Ne podržavaju što je predviđeno uvezivanje staža samo zaposlenicima u preduzećima s većinskim državnim kapitalom, za šta nisu ni sindikati. Sindikati napominju da ima primjera da neke firme više i ne postoje, a imale su zaposlenika pred uvjetima za penziju.

Poslodavcima smeta što zakon predviđa uvezivanje staža i za radnike firmi koje su isplaćivale enormno visoke plaće u odnosu na prosjek, posebno u realnom sektoru.

- Isključit ćemo sve one koji su isplaćivali plaće, a unutar njih su mogli i doprinose - kazao je federalni premijer Fadil Novalić.

Premijer Novalić je dodao da je od 40.000 do 45.000 ljudi kojima se ne izmiruju obaveze, a Kenan Spahić, iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, vođa tima koji radi na pripremi zakona, je naveo da prema prvim procjenama, za njegovu implementaciju treba 452,4 miliona KM.

Više...
 
SASTANAK PREDSTAVNIKA VLADE, SLUŽBE ZA ZAPOŠLJAVANJE,UDRUŽENJA POSLODAVACA, ESV-A, OBRTNIČKE I PRIVREDNE KOMORE PDF Ispis E-mail

22.09.2015.

Razgovarano o inicijativi za izmjenu Zakona o posredovanju u zapošljavanju

22.09.2015. Sastanak- Zakon o posredovanju u zaposljavanju 010

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković juče je organizovao sastanak s ciljem implementacije zaključka Skupštine Bosansko-podrinjskog kanton Goražde kojim je Vladi Bosansko-podrinjskog kantona i Ministarstvu za pravosuđe, upravu i radne odnose dato u obavezu da pokrenu inicijativu za izmjenu Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba.

Sastanku na kojem je razgovarano o pomenutoj problematici prisustvovali su i predstavnici Službe za zapošljavanje BPK-a, Udruženja poslodavaca, Privredne i Obrtničke komore BPK-a te Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK-a Goražde.

Više...
 
PROGRAM PODRŠKE RAZVOJU NEPROFITNIH ORGANIZACIJA MINISTARSTVA ZA PRIVREDU PDF Ispis E-mail

22.09.2015.

22.09.2015. Ministarstvo za privredu 017

U Ministarstvu za privredu danas su potpisani ugovori po Programu podrške razvoju neprofitnih organizacija Ministarstva za privredu za 2015. godinu.

Ministar za privredu Esed Radeljaš ugovore je potpisao sa predstavnicima Obrtničke i Privredne komore te Udruženja poslodavaca BPK-a Goražde.

– Ove organizacije dobit će sredstva u iznosima od po 5.000,00 KM. To su standardna sredstva koja se dodijeljuju ovim organizacijama i koja im služe za unaprjeđenje poslovanja. Smatram da ovo nije neki veliki iznos sredstava i da bi ih u narednoj godini trebalo povećati – istakao je ministar.

Više...
 
HRELJA: U MILGORU ŽELIMO RAZVITI ORGANSKI MLJEKARSKI POKRET U BIH PDF Ispis E-mail

17.09.2015.

Nedavno je u Goraždu zvanično otvorena mljekara „Milgor“. Novi vlasnik mljekare kompanija „Gillani Internacional“, čiji su osnovači Leila Hrelja iz Goražda i Sayed Kamal, biznismen iz SAD-a, porijeklom iz Pakistana, uspjeli su pokrenuti mljekaru nakon osam godina.

– Trenutno smo u fazi generalnog servisa mašina za preradu mlijeka, generalnog čišćenja i dezinfekcije te sitnih popravki i osposobljavanje prostora, s obzirom na to da je mljekara bila zatvorena od 2007. godine. Nakon ovih generalnih servisa slijedi testna proizvodnja mliječnih prerađevina, hemijske i mikrobiološke analize mlijeka i mliječnih proizvoda, dizajn ambalaže i općenito organizacija rada – izjavila je izvršna direktorica “Gillani Internacionala” Leila Hrelja za Fenu.

Više...
 
Poslodavci traže da se tekst Zakona o privrednim društvima u FBiH objavi PDF Ispis E-mail

17.09.2015.

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine traži da tekst Zakona o privrednim društvima u FBiH odmah bude objavljen te da se time omogući njegova primjena.

Naime, podsjećaju da je novi Zakon o privrednim društvima u FBiH, tretiran kao jedan od reformski zakona, ušao u parlamentarnu proceduru za vrijeme prethodnog saziva Parlamenta Federacije BiH.

Predstavnički dom, prijedlog zakona usvojio je u prethodnom sazivu odnosno 24. jula 2014. godine, dok je Dom naroda Parlamenta FBiH isti tekst, po hitnom postupku, usvojio na drugoj sjednici održanoj 15. jula 2015. godine.

Poslodavci u Federaciji BiH, kako su istakli, pozdravili su donošenje Zakona i s nestrpljenjem očekivali njegovo objavljivanje.

Više...
 
<< Početak < « 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 » > Kraj >>

Stranica 147 od 197

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 146