Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Proizvodi iz Goražda na svjetskom tržištu PDF Ispis E-mail

19.06.2014.

U ovom gradu djeluju kompanije koje rade za BMW, VW, Mercedes, Jaguar, a broj njihovih uposlenika stalno raste.

bekto_19.06.14

Piše: Ibrahim Sofić

GORAŽDE - Veliki broj nezaposlenih u zavodima za zapošljavanje Bosne i Hercegovine, manjak kada se govori o odnosu uvoza i izvoza ove države i nedostatak planova za razvoj samo su neki od pojmova koji se mogu skoro svakodnevno čuti u Bosni i Hercegovini.

No, jedan od svijetlih primjera bh. privrede, rada i napretka je Bosansko-podrinjski kanton i sam grad Goražde. Poput mnogih dijelova Bosne i Hercegovine, ovaj grad na Drini je bio žestoko pogođen ratom i poratnim dešavanjima u posljednjoj deceniji 20. vijeka, da bi sa novim milenijem počeo i razvoj ovog dijela Bosne i Hercegovine.

Kako navode iz Privredne komore BPK-a, Goražde se nalazi u samom vrhu kako države, tako i bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine po stopi vanjskotrgovinske razmjene.

ALAT OD 19,5 TONA ZA CADILLAC

Posljednji projekat Bektine alatnice je jedinstveni alat za renomirani Cadillac, a posebnu važnost ima činjenica da je taj alat težak 19,5 tona.

„Prvi put je u Bekti urađen ovakav alat, napravljen na sastavljanje i iz prve 'pogođen', da su sve mjere 100 posto tačne na testiranju. Ovakav alat je prvi put napravljen na Balkanu, a mi nemamo tolike mašine. Suština je u kreativnom rješenju kojim je alat napravljen na mašinama koje nisu tih gabarita“, navodi Ćoralić.

"U prvom kvartalu 2014. godine sa područja BPK-a izvezeno je 39.907.000 konvertibilnih maraka (blizu 20 miliona eura), što je u odnosu na isti period 2013. godine više za 34 posto. Rast izvoza praćen je rastom uvoza, tako da je na područje BPK-a u posmatranom periodu uvezeno ukupno 31.118.000 KM (blizu 16 miliona eura) roba i usluga i isti je povećan za 44,56 posto", kažu iz Komore.

Kriza kao šansa

Jedna od poznatijih kompanija koje djeluju na ovom području, a koja je krenula od nule, jeste Bekto Preciza. Ova firma je s radom počela prije devet godina sa osam uposlenika. Sada ih ima skoro 460, no impozantniji je spisak njihovih klijenata.

Više...
 
U OPĆINI GORAŽDE PREZENTOVAN PROJEKAT TEGO KONCEPT PDF Ispis E-mail

16.06.2014.

tego_1

Federalno ministarstvo za okoliš i turizam  u suradnji s Udruženjem za unaprijeđenje i kulturu življenja BONAVENTURA provodi implementaciju projekta TEGO koncept  na području FBIH u 10 kantona - 14 Općina.

Više...
 
AGENCIJA ZA RAD I ZAPOŠLJAVANJE Na evidencijama 546.739 nezaposlenih u BiH PDF Ispis E-mail

10.06.2014.

image

Na dan 30. aprila u Bosni i Hercegovini je bilo 546.739 osobe na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja u Bosni i Hercegovini, saopćila je danas Agencija za rad i zapošljavanje BiH.

U odnosu na prethodni mjesec broj nezaposlenih osoba je manji za 5.713 osoba ili 1,03 posto. Od ukupnog broja osoba koje traže zaposlenje, njih 277.115 ili 50,69 posto su žene.

Nezaposlenost se smanjila u Federaciji BiH za 3.430 osoba (0,88 posto), u Republici Srpskoj za 2.081 osoba (1,40 posto) i u Brčko distriktu BiH za 202 osobe (1,63 posto).

Više...
 
MINISTARSTVO ZA PRIVREDU Zaokružen ciklus javnih rasprava o nacrtima zakona o koncesijama, industrijskim zonama i javnim sklijalištima PDF Ispis E-mail

06.06.2014.

Copy-of-IMG_9558

U organizaciji Ministarstva za privredu i nadležnih komisija Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona, u Goraždu su danas održane javne rasprave o nacrtima zakona o koncesijama, industrijskim zonama i javnim skijalištima BPK-a.

Kako ističe ministar za privredu Demir Imamović, kad je riječ o Zakonu o koncesijama on je znatno poboljšan u odnosu na važeći zakon iz ove oblasti koji je donesen 2003. godine,  dok su zakoni o industrijskim zonama i javnim skijalištima potpuno novi zakoni koji regulišu pomenute oblasti.

Više...
 
Objavljen Javni konkurs za kreditna sredstava u 2014. godini PDF Ispis E-mail

06.06.2014.

Mostar – dana 4. 6. 2014. godine Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta raspisalo je Javni konkurs za odabir korisnika kreditnih sredstava po Programu „Kreditni poticaj razvoja, poduzetništva i obrta“ za 2014. godinu.

Predmet Javnog konkursa je prikupljanje prijava za odabir korisnika kreditnih sredstava radi realizacije Programa „Kreditni poticaj razvoja, poduzetništva i obrta“.

Sredstva za realizaciju Programa plasirat će se putem Razvojne banke Federacije BiH, na revolving osnovi s rokom povrata sredstava do sedam godina, grace periodom do dvije godine i kamatnom stopom od 1,5% na godišnjoj razini.

Minimalan iznos kredita po korisniku može iznositi 20.000 KM, a maksimalan iznos kredita određen je u ovisnosti od broja zaposlenih osoba u subjektu malog gospodarstva i to na sljedeći način:

- do 200.000 KM za subjekte malog gospodarstva koji imaju od 3 do 9 zaposlenih,

- do 300.000 KM za subjekte malog gospodarstva koji imaju od 10 do 49 zaposlenih,

- do 500.000 KM za subjekte malog gospodarstva koji imaju od 50 do 250 zaposlenih.

Odobrena kreditna sredstva mogu se koristiti najmanje u 80%-nom iznosu za financiranje stalnih sredstava, a najviše do 20% odobrenih kreditnih sredstava subjekti malog gospodarstva moći će koristiti za nabavku repromaterijala/sirovina.

Kreditni program ima za cilj pružiti financijsku potporu subjektima malog gospodarstva za produktivnije poslovanje i rast gospodarskih aktivnosti, a neophodna su im dodatna ulaganja u stalna sredstva. Dodatna ulaganja omogućit će pokretanje nove i održavanje postojeće proizvodnje, pružanja usluga, veće iskorištenje kapaciteta, održavanje postojećih radnih mjesta, očuvanje postojećeg broja subjekata malog gospodarstva, prevazilaženje negativnih učinaka gospodarske krize, novo zapošljavanje i povećanje izvoza.

Kriteriji za utvrđivanje rang liste potencijalnih korisnika kredita su:

- vrsta djelatnosti;

- namjena utroška sredstava;

- povećanje zaposlenosti;

- izvori-način financiranja;

- broj zaposlenih;

- orijentiranost izvozu;

- ravnomjerniji regionalni razvoj (stupanj nezaposlenosti);

- dosadašnji poticaji od strane Ministarstva.

Obrazac zahtjeva za dodjelu kredita, mora biti potpuno i uredno popunjen. Obrazac je pripremilo Ministarstvo i isti se može preuzeti na internetskoj stranici Ministarstva www.fmrpo.gov.ba (izbornik KONKURS-POTICAJI 2014-KREDITNA SREDSTVA).ili u prostorijama Ministarstva u Mostaru, Ulica dr. Ante Starčevića bb (Hotel „ERO“), svakim radnim danom u vremenu od 10:00 -14:00 sati.

Rok za dostavu prijava je 30 dana od dana objavljivanja ovog javnog natječaja u „Službenim novinama Federacije BiH“, odnosno do 04. 07. 2014. godine.

 
<< Početak < « 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 » > Kraj >>

Stranica 164 od 197

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 39