Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti
Vijesti
Održana 26.redovna sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca BPK Goražde PDF Ispis E-mail

 

08.06.2012.

Upravni_odbor_07.06.12

 

Upravni odbor Udruženja poslodavaca BPK Goražde jučer je održao svoju redovnu 26.sjednicu, na kojoj se našlo 9 tačaka dnevnog reda.

Upravni odbor na početku sjednice nakon što je usvojio Zapisnik sa 25.redovne sjednice razmatrao je finansijski izvještaj Udruženja poslodavaca uz zaključak da se treba aktivirati naplata članarine od pojedinih članova, kako Udruženje nebi došlo u još težu finansijsku situaciju, a primljena je i informacija da su u Budžetu kantona i za ovu godinu planirana određena sredstva za Udruženje poslodavaca, kao podrška za obavljanje redovnih aktivnosti i za jačanje kapaciteta Udruženja poslodavaca pri pružanju usluga svojim članovima i zastupanju njihovih interesa.

Upravni odbor je razmatrao Zahtjev za davanje podrške uspostavljanju Centra za ekonomiju, razvoj i planiranje od Udruženja građana „Aldi“. U vezi ovog zahtjeva doneseni su određeni zaključci i primjedbe, koji će biti poslani na adresu Udruženja građana „Aldi“, kao odgovor na zahtjev.

U nastavku sjednice Upravni odbor je utvrdio prijedlog rezolucije za razvoj kantona koji će biti poslan prema Vladi kantona i Skupštini, a u kojoj će zajednički sudionici biti: Udruženje poslodavaca, Ekonomsko-socijalno vijeće,Savez Samostalnih sindikata, te Privredna komora, a zaključak je da će biti ponuđeno i Obrtničkoj komori da bude sudionik u pomenutoj rezoluciji, u kojoj su sadržani prijedlozi izgradnje brze ceste „ Sarajevo-Goražde“ sa konkretnim koracima koje bi trebali poduzeti Vlada BPK Goražde i Kantonalna skupština, kao i prijedlozi za razvoj privrede, poljoprivrede i hidroenergetskog potencijala.

Upravni odbor je razmatrao Nacrt Zakona o javno-privatnom partnerstvu, koji je ocijenjen kao pozitivan, jer će se angažovanjem javnog i privatnog kapitala otvoriti prostor za nova investiciona ulaganja.

Upravni odbor je primio k znanju informaciju o usvojenom Programu utroška sredstava „Program podrške razvoju privatnog sektora i izvozne industrije BPK Goražde“ za 2012.godinu iznosu od 590.000 KM, te su doneseni određeni zaključci u vezi programa.

Do kraja sjednice Upravni odbor se upoznao sa Programom rada Vlade za 2012.godinu, odnosno resornog Ministarstva za privredu i određenim aktivnostima koje planira sprovoditi, te će u tom pravcu i Udruženje poslodavaca usmjeriti svoje djelovanje, zaključeno je na kraju sjednice.

Jedan od prijedloga na sjednici Upravnog odbora je bio da se privrednici trebaju više organizovano družiti, te je donesen zaključak da se jednom mjesećno privrednici uz kafu zajedno druže i razmjenjuju svoja iskustva.

 

Tehnička služba

Adnan Bukva

 

 

 

 

 

 
Održana redovna sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde PDF Ispis E-mail

24.05.2012.

esv_bpk_24.05.12

 

 

Danas je održan redovni sastanak Ekonomsko-socijalnog vijeća BPK Goražde na kojem je razgovarano o aktuelnim pitanjima iz njegove nadležnosti.

Pored Program rada Ekonomsko-socijalnog vijeća za 2012. godinu koji je danas i usvojen,  na dnevnom redu našao se i zahtjev Udruženja pravobranilaca FBiH za izmjene i dopune Kolektivnog ugovora za organe uprave i sudske vlasti, kao i Nacrt zakona o javno-privatnom partnerstvu BPK Goražde.

Donošenje Zakona o javno-privatnom partnerstvu ocijenjeno je kao veoma pozitivno jer će se angažovanjem javnog i privatnog kapitala otvoriti prostor za nova investiciona ulaganja.

Više...
 
Svečano otvoren novi pogon firme " Prevent Goražde" PDF Ispis E-mail

 

18.05.2012.

Prevent grupacija je danas, uz prisustvo brojnih delegacija i zvanica svečano otvorila fabriku za proizvodnju autopresvlaka, koja je uposlila 740 mladih ljudi iz ovog kantona.

prevent_1

Kako je na otvaranju kazao Almir Jazvin, predsjednik Uprave Preventa u BiH, uz najmoderniju kožaru u Evropi koja se nalazi u Visokom, Prevent je prošle godine pokrenuo proširenje proizvodnih pogona u Goraždu te je danas otvoren i najmoderniji proizvodni pogon autopresvlaka u Evropi.

"Prevent Goražde i cijela ova investicija su pokazali da se u BiH u kratkom vremenskom periodu može napraviti rekordna investicija. Fabrika se nalazi na površini od oko 8.000 kvadratnih metara i ima kapacitet da odgovori na sve narudžbe za Golfa A7. Danas imamo 740 uposlenika i imamo planove da uposlimo još 150", kazao je Jazvin.

Svečanom otvaranju su prisustvovali i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, kao i predsjedavajući

Više...
 
Održana 87. sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH PDF Ispis E-mail

16.05.2012.

Ekonomsko- socijalno vijeće (ESV) za teritoriju Federacije BiH (FBiH), na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu, izrazilo je podršku donošenju zakona o šumarstvu koji bi u FBiH trebao riješiti pitanje gazdovanja šumskim resursima. Nacrt iz ove oblasti je već u parlamentarnoj proceduri, a predložila su ga dvojica poslanika Predstavničkog doma - Slaviša Šućur i Enver Mujala.

 

Više...
 
Održana javna rasprava o Nacrtu Zakona o javno-privatnom partnerstvu PDF Ispis E-mail

11.05.2012.

 

U organizaciji Ministarstva za privredu, Ustavne i zakonodavno-pravne komisije te Komisije za privredu i ekonomsku politiku Skupštine BPK Goražde, danas je u Goraždu održana prva u nizu javnih rasprava o Nacrtu zakona o javno-privatnom partnerstvu.

Cilj ovog zakona jeste stvaranje pravnog okvira za izgradnju javno-privatnog partnerstva radi realizacije projekata u različitim oblastima koji bi omogućili zadovoljenje javnih potreba. Time bi Kantonu i općinama, kroz angažovanje privatnog kapitala, bilo omogućeno da osiguraju potrebna sredstva za finansiranje projekata od javnog interesa.

Iako su se na dananšnjoj raspravi mogla čuti različita mišljenja o nacrtu ovog zakona, on je, generalno, ocijenjen pozitivno jer će se njegovom implementacijom omogućiti realizacija projekata kojima će se u znatnoj mjeri moći unaprijediti postojeće stanje u raznim oblastima života.

Primjedbe i sugestije na nacrt ovog zakona moći će se dostaviti u pisanoj formi Ministarstvu za privredu u roku od sedam dana od završetka posljednje javne rasprave koja će se održati 14.05.2012. godine u općini Foča-Ustikolina.

Na javnoj raspravi su ispred Udruženja poslodavaca BPK Goražde prisustvovali sekretar Udruženja Adnan Bukva i potpredsjednik Udruženja Ibro Mašala.

javna_rasprava_-_Zakon_o_koncesijama_-1

 

 
<< Početak < « 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 » > Kraj >>

Stranica 189 od 197

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 90