Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Organi Skupština Poslovnik o radu Skupštine
Poslovnik o radu Skupštine PDF Ispis E-mail
Na osnovu člana 20. Statuta Udruženja poslodavaca Bosansko-podrinjskog kantona Goražde,Skupština Udruženja poslodavaca BPK-a na svojoj redovnoj III sjednici održanoj 11.03.2009. godine u Goraždu,donosi:
 
 
P O S L O V N I K
o radu Skupštine Udruženja poslodavaca Bosansko –podrinskog kantona Goražde
 
 
I – OPĆE ODREDBE
 
 
Član 1.
 
            Ovim poslovnikom uređuju se prava i dužnosti predstavnika,pripremanje, sazivanje i održavanje sjednica, način odlučivanja, verifikacija mandata te druga pitanja značajna za rad Skupštine Udruženja poslodavaca Bosansko-podrinjskog kantona Goražde ( u daljem tekstu : Skupština).
 
Član 2.
 
            Skupština radi u sjednicama koje se održavaju po potrebi, a najmanje jedanput godišnje.
            Sjednice Skupštine mogu biti proširene članovima drugih organa,stalnih i povremenih radnih tjela Skupštine, odnosno stručnim osobama koje mogu dati potrebna objašnjenja o pitanjima koja su na dnevnom redu.
 
Član 3.
 
            Sjednici Skupštine obavezno prisustvuju predsjednik, potpredsjednici i sekretar Udruženja poslodavaca Bosansko – podrinjskog kantona Goražde ( u daljem tekstu : Udruženje poslodavaca),s pravom da učestvuju u radu, podnose izvještaje o materiji koja je na dnevnom redu te, na zahtjev predstavnika, daju određena obrazloženja.
            Na sjednicu Skupštine mogu se pozvati predstavnici odgovarajućih institucija i organa Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, kao i članovi organa upravljanja i rukovodni radnici drugih Asocijacija poslodavaca sa sjedištem na teritoriji Federacije BiH, kada je to potrebno, ali bez prava odlučivanja.
            Odluku o tome koje će se osobe, pored predstavnika Skupštine, pozvati na sjednicu donosi predsjednik Skupštine.
 
Član 4.
 
            Sjednice Skupštine su javne.
            Izuzetno, Skupština može isključiti ili ograničiti javnost kada se razmatraju dokumenta ili podaci povjerljive prirode, odnosno kada to nalažu opći interesi.
            Sjednica Skupštine na kojoj se raspravlja i glasa o nacrtu finansijskog plana je uvjek javna.
 
II- PRAVA I DUŽNOSTI PREDSTAVNIKA U SKUPŠTINI
 
Član 5.
 
            Predstavnici u Skupštini imaju pravo i obavezu da prisustvuju sjednicama Skupštine i da učestvuju u njenom radu i odlučivanju.
            Predstavnik koji je spriječen da prisustvuje sjednici dužan je o tome blagovremeno obavijestiti sekretara Udruženja poslodavaca.
 
Član 6.
 
            Predstavnik u Skupštini ima pravo da bude redovno i na vrijeme informisan o svim pitanjima koja se razmatraju na sjednici Skupštine, kao i o drugim pitanjima i podacima čije poznavanje mu je potrebno radi uspješnijeg obavljanja funkcije predstavnika u Skupštini.
            Radi ostvarivanja prava iz predhodnog stava, predstavniku u Skupštini se dostavljaju svi pisani materijali koji se razmatraju na sjednici Skupštine, kao i sve publikacije i pisane informacije Uduženja poslodavaca, od značaja za njegovo učešće u radu Skupštine.
 
Član 7.
 
            Predstavnik u Skupštini ima pravo da od predsjednika, podpredsjednika i sekretara Udruženja poslodavaca, odnosno druge odgovorne osobe , traži objašnjenje i obavještenje o svim pitanjima koja se razmatraju na sjednici, kao i o drugim pitanjima iz djelokruga rada Uduženja poslodavaca.
 
Član 8.
 
            Predstavnik u Skupštini ima pravo da podnosi amandmane na prijedlog općih akata iz djelokruga Skupštine. Amandmani se podnose u formi uobličenih prijedloga na tekst pisanog materijala , pismeno, najkasnije tri dana prije početka sjednice Skupštine.
            Predstavnik u Skupštini ima pravo da pokreće inicijativu za raspravu o pojedinim pitanjima iz djelokruga Skupštine.
 
III- PRIPREMANJE I SAZIVANJE SJEDNICA
 
Član 9.
 
            O pripremanju sjednica staraju se sekretar Udruženja poslodavaca, predsjednik i dva podpresjednika Skupštine.
            U toku pripremanja sjednice određuje se izvjestilac za svako pitanje koje se predlaže za dnevni red sjednice.
 
Član 10.
 
            Sjednice Skupštine saziva njen predsjednik u dogovoru sa dva potpresjednika.
            Skupština se obavezno saziva i na inicijativu Upravnog odbora,predsjednika,odnosno potpredsjednika Udruženja poslodavaca ili na zahtjev najmanje jedne trećine predstavnika u Skupštini.
            Poziv za sjednicu sadrži mjesto i vrijeme održavanja sjednice, prijedlog dnevnog reda i, po potrebi druge podatke potrebne za kvalitetno odlučivanje.Poziv za sjednicu dostavlja se u pravilu 10 dana prije održavanja .
            Materijal za sjednicu Skupštine dostavlja se uz poziv za sjednicu, a izuzetno, može se dostaviti i na samoj sjednici, ako se radi o materijalu koji ne zahtjeva prethodne pripreme predstavnika.
            Uz poziv i materijal za sjednicu, obavezno se dostavlja zapisnik sa predhodne sjednice Skupštine.
 
Član 11.
 
            Administrativno-tehničke poslove vezane za sazivanje sjednice Skupštine,kao i pripremu materijala koji će se razmatrati na sjednici obavlja Stručna služba Udruženja poslodavaca po nalogu sekretara Udruženja poslodavaca.
 
 
IV- NAČIN RADA SKUPŠTINE
 
Član 12.
 
            Sjednicom Skupštine rukovodi predsjednik, a u njegovoj odsutnosti potpredsjednik Skupštine kojeg on odredi.
 
Član 13.
 
            Prije početka rada utvrđuje se ukupan broj predstavnika saziva Skupštine, da li sjednici prisustvuje potrebna većina ukupnog broja zastupnika u Skupštini, u skladu sa Statutom, da bi Skupština mogla punovažno raditi.
            Ako se ustanovi da sjednici ne prisustvuje dovoljan broj predstavnika, sjednica se odlaže za jedan sat.Ako ni nakon toga nema dovoljno zastupnika, sjednica će se odgoditi, o čemu se pismeno obavještavaju predstavnici koji nisu prisutni na sjednici, osim ako se sjednica ne odlaže na neodređeno vrijeme.
            O prisustvu na sjednici Skupštine vodi se uredna evidencija.
 
 
 
 
Član 14.
 
            Kada predsjednik Skupštine utvrdi da sjednici prisustvuje dovoljan broj predstavnika, utvrđuje se dnevni red, na osnovu prijedloga predsjednika, odnosno potpredsjednika.
            Svaki predstavnik ima pravo da predloži izmjenu ili dopunu predloženog dnevnog reda, s tim da je dužan svoj prijedlog obrazložiti.
            O prijedlogu dnevnog reda, kao i o njegovim izmjenama i dopunama, Skupštine odlučuje glasanjem,aklamacijom.
 
Član 15.
 
            Nakon utvrđivanja dnevnog reda pristupa se usvajanju zapisnika sa predhodne sjednice Skupštine.
            Svaki predstavnik ima pravo da stavi primjedbe na zapisnik,pismeno ili usmeno na sjednici. O primjedbama na zapisnik predstavnici se izjašnjavaju glasanjem.
            Zapisnik na koji nisu stavljene primjedbe, kao i zapisnik na kome su, u skladu sa usvojenim primjedbama, izvršene izmjene ili dopune, smatra se usvojenim, što konstatuje predsjednik Skupštine.
 
Član 16.
 
            Kada je usvojen zapisnik sa predhodne sjednice Skupštine, prelazi se na rad po pojednim pitanjima, prema usvojenom redosljedu iz dnevnog reda.
            O svakom pitanju koje je na dnevnom redu predsjednik Skupštine otvara raspravu i daje riječ učesnicima, po redosljedu javljanja.
            Učesnik u raspravi dužan je govoriti o pitanju koje je predmet rasprave ili je s njim u neposrednoj vezi, izbjegavajući nepotrebnu opširnost.
            Vrijeme izlaganja u raspravi, u pravilu, nije ograničeno, ali Skupština može odlučiti, većinom glasova prisutnih predstavnika, da se ono ograniči.
 
Član 17.
 
            Kada predsjednik Skupštine utvrdi da su učesnici u raspravi iscrpili svoja izlaganja i da je određeno pitanje dovoljno raspravljeno, zaključiće raspravu i predložiti donošenje odgovarajućeg akta.
            Pod odgovarajućim aktom, u smislu ovog poslovnika, smatraju se: statut,pravilnici, odluke,zaključci,preporuke,poslovnik o radu i sl.
            Statut je osnovni opšti akt Udruženja poslodavaca.
            Pravilnici su opšti akti Udruženja poslodavaca kojima se uređuju organizacija i rad pojedinih oblika organiziranja i rada u Udruženju poslodavaca.
            Odlukom se uređuju statutarna i druga pitanja za koje je Udruženje poslodavaca ovlašteno Zakonom ili Statutom, odlučuje o zaključivanju ugovora i o drugim pitanjima iz djelokruga rada Skupštine, kada je ovaj oblik opšteg akta primjeren prirodi pitanja o kojem se odlučuje.
            Zaključkom se izražava stav,odnosno mišljenje i prijedlozi iz djelokruga rada Skupštine.
            Preporuke i mišljenja Skupštine daje organima i organizacijama u BiH, kao i oblicima organiziranja rada u Udruženju poslodavaca i sadrži smjernice za rješavanje pitanja od značajaza obrtnike.
 
Član 18.
 
            Predstavnik u Skupštini odlučuje na osnovu svog stručnog znanja i stavova svoje izborne baze, vodeći računa o interesima strukovnog savjeta, odnosno Udruženja poslodavaca u cjelini.
 
Član 19.
 
            Skupština Udruženja poslodavaca može punovažno odlučivati ukoliko sjednici prisustvuje više od polovine članova Skupštine.Skupština donosi punovažne odluke natpolovičnom većinom prisutnih članova.
            Iznimno kad se odlučuje o Statutu,raspisivanju izbora,finansijskom planu,imenovanju i razrješavanju potrebna je dvotrećinska većina ukupnog saziva Skupštine.
            Odlučivanje u Skupštini vrši se glasanjem.
            Ukoliko se odgovarajući broj prisutnih predstavnika uzdrži od glasanja,smatra se da su glasali protiv.
            Ukoliko se utvrdi da je broj glasova „ za „ jednak broju glasova „protiv „ i uzdržanih od glasanja, glasanje se ponavlja. U slučaju da se ni ponovnim glasanjem ne dobije potrebna većina, smatra se da je prijedlog odbijen.
 
Član 20.
 
            Sve odluke se donose javnim glasanjem.
            Javno glasanje vrši se dizanjem ruke ili pojedinačnim izjašnjavanjem predstavnika po prozivu, koje vrši predsjednik Skupštine.
            Prilikom glasanja po prozivu, u spisku prisutnih predstavnika evidentira se koji su predstavnici glasali „ za“, koji „protiv“ a koji su se uzdržali od glasanja.
 
Član 21.
 
            Pravo predlaganja kandidata za radna tijela i organe upravljanja imaju svi punopravni učesnici u periodu rada Skupštine.
            Ako o nekom pitanju ima više prijedloga, o svakom se glasa odvojeno.
            Prvo se glasa o prijedlogu koji najmanje odstupa od predloženog rješenja i, po tom kriteriju, dalje o ostalim prijedlozima.
 
 
 
 
Član 22.
 
            Poslije završenog glasanja, predsjednik Skupštine utvrđuje rezultat glasanja i nas osnovu toga objavljuje da li je prijedlog o kome se glasalo usvojen ili odbijen.
 
Član 23.
 
            Predstavnik u Skupštini, koji se ne slaže sa usvojenom odlukom, može izdvojiti mišljenje, koje sam formuliše.
 
Član 24.
 
            Predsjednik Skupštine zaključuje sjednicu kada utvrdi da je dnevni red iscrpljen.
 
Član 25.
 
            O radu Skupštine vodi se zapisnik koji sadrži: datum, imena predstavnika koji prisustvuju sjednici, imena odsutnih predstavnika, imena drugih prisutnih na sjednici, mjesto i vrijeme održavanja sjednice, tko rukovodi sjednicom, konstataciju koliki je ukupni broj predstavnika tog saziva Skupštine i da li prisustvuje dovoljan broj predstavnika za punovažno odlučivanje,usvojeni dnevni red, tok rada sjednice po pojedinim tačkama dnevnog reda i prijedloge predstavnika i drugih učesnika u raspravi, te zaključke po pojedinim tačkama dnevnog reda, kao i rezultate glasanja.
 
Član 26.
 
            Zapisnik vodi zapisničar,koji, pored predsjednika Skupštine, potpisuje zapisnik. O radu Skupštine mogu se voditi stenografske zabilješke, odnosno snimati tok sjednice magnetofonom.
            Zapisnik,stenografske zabilješke, odnosno magnetofonske trake,deponuju se u Udruženju Poslodavaca, uz zapisnik.
            O izradi zapisnika, kao i o čuvanju materijala sa sjednice Skupštine, stara se sekretar Udruženja poslodavaca.
            Zapisnik, kao i drugi materijali o kojima se raspravljalo na sjednici, kao i tekst usvojenih akata, sa potpisom predsjednika Skupštine, prilažu se uz zapisnik i čine njegov sastavni dio i čuvaju se kao trajni dokument Udruženja poslodavaca.
 
 
V- VERIFIKACIJA MANDATA
 
Član 27.
 
            Verifikaciju izbora novoizabranih predstavnika vrši Skupština, na prvoj sjednici novog saziva.
            Verifikacija mandata je provjeravanje da li sastav izabranih predstavnika odgovara sastavu Skupštine, utvrđenom odgovarajućom odlukom o izboru predstavnika u Skupštinu.
            Verifikacija mandata se vrši na prijedlog odgovarajuće komisije.
 
Član 28.
 
            Izborna, odnosno verifikaciona komisija razmatra izvještaje o provedenim izborima za predstavnike u Skupštini, dostavljene od strane nosilaca izbornih aktivnosti, u skladu sa izbornom odlukom i Skupštini podnosi prijedlog odluke o verifikaciji mandata.Danom verifikacije izbora novoizabranih predstavnika u Skupštini prestaje funkcija predstavnicima ranijeg saziva, u skladu sa Zakonom i Statutom Udruženja poslodavaca.
 
Član 29.
 
            Odredbe ovog poslovnika obavezuju sve prisutne na sjednici Skupštine.O redu na sjednici Skupštine stara se predsjednik Skupštine.
            Za provedbu reda na sjednici Skupštine mogu se izreći mjere upozorenja, oduzimanje riječi i udaljenje sa sjednice.
            Ako se redovnim mjerama, iz stava 2. ovog člana, ne može održati red na sjednici,sjednica se prekida. U slučaju prekida sjednice, predsjednik Skupštine odmah utvrđuje vrijeme,odnosno termin nastavka sjednice, o čemu obaviještava sve predstavnike u Skupštini.
 
 
VI- PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE
 
Član 30.
 
            Administrativno – tehničke poslove za Skupštinu obavlja Stručna služba Udruženja poslodavaca,odnosno služba koju odredi sekretar Udruženja poslodavaca.
 
Član 31.
 
            O svim pitanjima koja nisu definisana ovim poslovnikom odlučuje Skupština većinom glasova na prijedlog predsjednika.
 
Član 32.
 
            Izmjene i dopune ovog poslovnika vrše se po istom postupku po kojem je i donesen.
 
 
 
 
Član 33.
 
            Ovaj poslovnik stupa na snagu i primjenjuje se danom donošenja.

 

Broj:  22-01/09
12.03.2009.godine
Goražde

PREDSJEDNIK SKUPŠTINE

  Avdo Kuljuh, s.r. 

 
 
                 
 
                                                  
 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 26