Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Donesen novi Zakon o hemikalijama FBiH
Donesen novi Zakon o hemikalijama FBiH PDF Ispis E-mail

03.11.2020.

Insistiranjem Udruženja poslodavaca FBiH, na dnevni red sjednice Doma naroda PFBiH, održane 01. oktobra 2020. godine, uvršten je i donesen Zakon o hemikalijama FBiH, a koji je usvojen na sjednici Zastupničkog doma PFBiH još u septembu 2019. godine. 
 
Zakon o hemikalijama FBiH je objavljen u Službenim novinama Federacije BiH broj 77/20, od 23.10.2020. godine, a stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama Federacije BiH.
 
Zakonom se uređuje razvrstavanje, označavanje i pakovanje, sigurnosno-tehnički list, obavljanje djelatnosti s hemikalijama, Integralni inventar hemikalija, ograničenja i zabrane hemikalija, uvjeti za uvoz i izvoz hemikalija, stavljanje deterdženata na tržište, integrirano upravljanje kemikalijama, nadzor i druga pitanja od značaja za sigurno upravljanje hemikalijama u Federaciji BiH.
 
Stupanjem na snagu ovog zakona prestaje da važi Zakon o prometu otrova ("Službeni list RBiH", br. 2/92 i 13/94), i Zakon o zdravstvenoj ispravnosti živežnih namirnica i predmeta opšte upotrebe ("Službeni list RBiH", br. 2/92 i 13/94), u dijelu koji se odnosi na deterdžente, kao sredstva za održavanje čistoće. Obzirom da je u FBiH na snazi bila zakonska regulativa preuzeta iz bivše SFRJ i SRBiH, koja je zastarjela i ne prepoznaje određene zahtjeve evropskih propisa bilo potrebno donijeti novo zakonsko rješenje.

Pri izradi Zakona o hemikalijama uzeti su u obzir međunarodni propisi, kao i propisi EU kojima se regulira oblast hemikalija. Također, usvajanjem ovog zakona poslodavci iz FBiH stavljeni u ravnopravan položaj sa poslodavcima iz RS-a, jer Zakon o hemikalijama u RS-u postoji već dugi niz godina.
 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 182