Udruženje poslodavaca BPK Goražde
 
Home Vijesti Održana sjednica UO Udruženja poslodavaca FBiH
Održana sjednica UO Udruženja poslodavaca FBiH PDF Ispis E-mail

23.03.2021.

Održana sjednica UO Udruženja poslodavaca FBiH

Održana sjednica UO Udruženja poslodavaca FBiH

Gost proširene sjednice Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH, održane 23. marta 2021. godine bio je profesor Vjekoslav Domljan koji je prezentovao analizu o minimalnoj plaći u FBiH, odnosno poređenje najniže plaće u FBiH sa najnižim plaćama u Europi i regionu u 2021. godini. Također, napravljena je i analiza "Šta povećanje najniže plaće u FBiH znači za javne prihode".

Udruženje poslodavaca FBiH zahtjeva i zagovara povećanje minimalne plaće, ali uz neophodno smanjenje stope doprinosa i poreza. Povećanja minimalne bruto plaće u FBiH, kako je predložilo Ministarstvo, izazvalo bi snažne negativne efekte, odnosno došlo bi do smanjenja zaposlenosti zbog otpuštanja radnika, realociranja radne snage iz formalnog u neformalni sektor, prigušene inflacije i slabljenja ino konkurentnost firmi. U predloženoj metodologija za obračun minimalne plaće Ministarstva finansija FBiH uzet je samo kriterij odnosa prema drugim plaćama, tj. 60 posto prosječne plate u FBiH, a nisu uzeti kriteriji kao što su produktivnost, nivo ekonomskog rasta, generalni nivo plata i troškovi života. Također, ne predviđaju se nikakvi izuzeci od minimalne plate (startupovi, firme u stečaju, pojedine djelatnosti, itd.), a što je predviđeno u brojnim zemljama, i razvijenim i nerazvijenim.

Analiza prof. Domljana je pokaza da je potrebno, kako bi se došlo do povećanja minimalne plaće, smanjiti opterećenje cijene rada i smanjiti disparitet između javnog i privatnog sektora, a rast minimalne plate prvenstveno treba osigurati uz porast produktivnosti i ekonomske efikasnosti.

Poslodavci su složni da se minimalna plaća treba povećati, ali uz neophodno smanjenje stopa doprinosa i  poreza, te da je potrebno ukazati na to da će prijedlog Ministarstva finansija FBiH donijeti više štete nego koristi, a da bi najviše štete nanijelo upravo onim radnicima kojima se nastoji pomoći. Tražit će se održavanje posebne sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH na kojoj bi se razgovaralo na ovu temu.

Na sjednici su članovi razmatrali i inicijativu UPFBiH za iskazivanje interesa za doniranje sredstava za nabavku vakcina protiv COVID-19. Predsjednik UPFBiH Adnan Smailbegović napomenuo je da su već mnogi poslodavci iskazali spremnost i zainteresovanost za učešće u ovakvoj vrsti aktivnosti, te je zaključeno da će Udruženje uputiti dopis Vladi FBiH i razmotriti poduzimanje daljih aktivnosti.

Pod tačkom raznom razgovarano je o mjerama neposredne kontrole cijena, ai razmatrano je i mišljenja Federalnog ministarstva finansija u vezi sa oporezivanjem dohotka realiziranog po osnovu prodaje udjela. Zaključeno je da će Udruženje poduzeti neophodne korake u rješavanju ovih problema.
 

facebookgbr2

Privredni vodič

TitlePage

Business Guide

vodicFinal English Web

Anketa

Šta poslodavci očekuju od nove Vlasti
 

Trenutno online

Trenutno aktivnih Gostiju: 10